Ett minilajv i Thulekampanjen
Tid: Lördagen den 23dje mars kl 12-?* (se nedan)
Kostnad: 50kr
Plats: Norby Soldattorp, Uppsala
Huvudarrangör: Karin Oswald (Missan)
Medarrangör: Henrik Hoffström (Kampanjrelaterade intriger)
Anmälan: karinoswald@yahoo.se eller kontakta mig på messenger senast 4:de mars!
Betalningsinformation: Efter anmälan.
*Drop in from 12, dock ska man vara på plats senast 14 och tidigaste tiden man kan välja att lämna är 16 (Det är sedan okej att stanna in på kvällen för den som vill)
Bakgrund: Våren 1152. Tretton år har gått sedan slaget vid Månhella. Köpingen började försiktigt resa sig redan vid befrielsen 1145, men den lilla byn strax utanför blev så förstörd att man länge lät den ligga i ruiner, och skakade på huvudet åt Karel Knutssons envisa försök att bygga upp sitt förälrahem. Det upptäcktes emellertid att smedjans grunder inte tagit så stor skada, och om det var något som behövdes för att bygga upp ett samhälle igen så var det verktyg! Vapen också, menar somliga. Och ölet från byn var erkänt förstklassigt tack vare det rena bäckvattnet, nog skulle man kunna bygga upp bryggeriet också?
Arbetet med att väcka byn till liv igen inleddes för knappt ett år sedan. Husgrund efter husgrund rensades och undersöktes. Nu finns här en handfull hus, och härom veckan var det äntligen dags att gräva fram det gamla bryggeriet – men vad är det för märkligt träkrus som hittades djupt i askan? Hur kunde det ha överlevt branden när allt annat var förstört, och vad betyder inskriptionerna? Är det en ond rest från Laboratorium Brumalis, eller har det tvärtom goda egenskaper?
Det har blivit en vana att varje lördageftermiddag samlas i det första hus som byggdes upp igen, för att prata om veckan som varit, förmedla nyheter och dryfta byns och hela världens framtid, sjunga, kasta tärning, spela kort och njuta av en stunds andrum i en värld som fortfarande står i brand.
Är du en av de få som klarade sig undan massakern 1139 och försöker bygga upp ditt hem igen?
Är du en av dem som försöker bygga upp ett nytt hem, som kanske hamnar i konflikt med de som vill ha det gamla tillbaka medan du har andra visioner?
Är du ett syskon i S:t Ahriks orden, som för första gången – eller påfallande ofta – söker sig till den lilla byn, och varför gör du det? Är det kanske tärningarna som lockar, eller någon speciell person som gör det svårt att hålla dina klosterlöften?
Är du en falsk nybyggare, utsänd av Fursten för att under täckmantel hålla ett öga på vad som händer i bygden, och kanske letar du efter den där laddade artefakten som har saknats ända sedan byn brändes?
Är du utsänd av drakfåglarna för att spåra amuletten som en av era medarbetare så tanklöst gav ifrån sig innan han dog?
Är du någon som drömmer om äventyr, och har bestämt dig för att ta upp kampen mot Det Onda?
Är du en magiker som hoppas kunna stärka sina egna energier genom att ta till sig den av sorg så laddade atmosfären i byn innan den förstörs av allt nybygge? Kanske vill du tillochmed förhindra återskapandet?
Är du helt enkelt på väg från punkt A till punkt B och tyckte att det här kunde vara ett bra ställe att rasta på?
Möjligheter
Under Andrum kan du finna möjlighet att skapa en ny kampanjroll, och ge den en bakgrund inför kommande lajv. Du kan utveckla en existerande roll genom att stämma möte med någon för att skapa, knyta ihop, spinna vidare på, eller trassla till trådar. Du kan spela på Stora Känslor och Förbjudna Passioner. Du kan få ett eget andrum och helt enkelt sitta och spela tärning, utan några djupare intriger.
Andrum är tänkt att vara just detta, en paus från kriget, en paus i vardagen, en chans att få ta det lugnt i Thule en kväll. Det blir inga planerade hemskheter, så det finns ingen åldergräns men jag tänker inte lägga ner någon större tid på att ordna något särskilt för eventuellt medföljande barn. Det finns dock en skog intill torpet, och en rejäl betesmark att leka på.
Praktiskt
Andrum är ett halvdagslajv på Norby Soldattorp i Uppsala, på några minuters gångavstånd från närmaste stadsbusshållplats. Torpet är litet, så absolut maxgräns för antalet anmälda deltagare är 18, och då räknar jag med några avhopp eller så räknar jag med att ni står ut med att trängas. Minst tio anmälningar tror jag behövs för att det ska bli ett givande lajv.
Det finns inget rinnande vatten och ingen möjlighet att laga mat så man får komma direkt till lajvet med full mage. Enklare tilltugg tas med av var och en, till exempel torkad frukt, nötter om ingen är allergisk, kex eller annat som inte kräver bestick eller diskning. Egen dryck och dryckeskärl medtages också.
Torpet kommer inte att göras ”lajvish”, så deltagare får stå ut med nittonhundratalsdetaljer, men det finns öppen spis och en levande eld brukar göra underverk för lajvstämning.