Bok III, Kapitel VII

Gravberget

januari 2017 - februari 1151


I februari 1151 (inlajv alltså bara en månad efter Okuvade), kort efter att Drakfåglarna slagit ut en djärv räd mot Furstens huvudstad Griftedal, bjöd den Furstetrogne margholiske stormannen Magnus Gadd in diverse Furstliga gäster för att presentera och fira nyöppningen av den gamla järngruvan Gravberget då nya rika fyndigheter av meteoritjärn gjorts där. Även en forskningsexpedition från Kollegiet närvarade då meteoritjärn har användbara magiska egenskaper och Gravberget omgivits av mycket vidskepelse.

En del märkliga fenomen och komplikationer tillstötte dock. De nya utgrävningarna hade väckt upp ett gammalt vilande underjordsväsen som drivit Gruvfrun, det oknytt som tidigare härskade över berget, på flykten, men med hjälp av några barn lyckades hon betvinga det och återta makten över sitt berg. I samband med det rasade en del av gruvan in.

De Furstliga, som bara uppfattat delar av vad som skett med berget, lät sig inte nedslås av en sådan motgång – meteoritjärnet var som sagt av magisk betydelse och troddes kunna bli till nytta för Fursten i kriget. Herr Magnus överlät mer eller mindre frivilligt gruvan under Furstlig kontroll och större utgrävningar planeras. Det kommer att kräva ett omfattande arbete och bergsväsendena kommer att behöva hanteras med lämpor eller magisk övermakt.

Det var inte heller bara de Furstliga som intresserade sig för berget. En liten trupp utsända av Drakfåglarna, den margholiska motståndsrörelsen, undersökte också gruvan och verkar ha spelat en viss roll i att den för tillfället blockerades.

Huvudarrangörer: Theo Axner och Henrik Hoffström.

Antal deltagare: 68, i åldrarna 10-48 år. Genomsnittsåldern låg på 34 år.


Länkar till dokument med anknytning till Gravberget

Fotogalleri med 118 bilder från Gravberget

Vad hände?

Enskilda deltagares och gruppers upplevelser på lajvet

Vox populi - deltagarnas röster om lajvet

Berättelser

Utskick

Urkunder och inlajvtexter

Artiklar och bakgrundstexter

Kartor

   
Furstendömet Margholien  Östra Höghede

Sånger och dikter - nya!

Recept ur Norra Kungarikenas kokbok på mat som serverades på lajvet

 

 


Credits

Huvudarrangörer

 
Theo Axner
Henrik
Hoffström


Medhjälpare och huvudfunktionärer

   
Anne 
Fridh
Kökschef
Cia 
Jildenhed
Off-sjukvård
Trygghetsvärd


Roll- och skrivhjälp

 

Rekvisita

Rekning

       
Kristoffer
Forslund
Jennie
Gahnström
Camilla
Mörn
Susanne
Staaf
Åsa
Magnusson