Utskriftsvänlig sida

Solaris och Gravberget

Del I

Jennie 'Nennen' Gahnström

Januari 2017, upplagd 2017-03-08


Februari 1151, centrala Margholien. En forskningsexpedition har avgått från Collegium Arcuris Principis (Furstens arcuriska kollegium) i Griftedal och befinner sig nu på resa till Hammargården, en av huset Gadds sätesgårdar i östra Höghede, för att undersöka märkliga nya fynd som gjorts i de förmodat sinade gamla gruvorna i Gravberget.


Solaris saga:


Innehåll

Dramatis personae

I. Järnets röst
II. Skyddsritualen
III. Smidandet av Aurinko
IV. Spiritus familiaris
Maga Solaris - arcurisk magiker vid Kollegiet, Furstens magikergille. En av ledarna för forskningsexpeditionen. Infödd margholier.
Adept Gáddjá - arcurisk magiker vid Kollegiet. Ursprungligen av skridfararnas folk från bortre Nordanlanden.
Iasmina di Verenza - Förste Minister Egil Örnklos sekreterare, expeditionens finansiär. God vän till Solaris. Ursprungligen från Verenza i norra Latilien.
Hauriel eller Harjo Ormsson - en rådgivare av mystiskt ursprung som sänts med expeditionen, officiellt från Vakande Ögat.
Herr Magnus Stensson Gadd - överhuvud för huset Gadd, ägare av Hammmargården och marken Gravberget ligger på och värd för tillställningen.
Fru Blanka Sebastiansdotter Gadd - herr Magnus’ brorsdotter, tingslagsdomare i Ettingssjö men uppehåller sig ofta i Griftedal. En vanlig gäst på Iasminas fester.
Risto - talvisk smed, bor och arbetar på Hammargården.
Landgreve Valdemar Sebastiansson Gadd - hög tjänsteman i Ministeriet och ledare för dess delegation till platsen. Brorson till herr Magnus och yngre bror till fru Blanka.
Fru Sigrid Ulvsax - frälsekvinna från Höghede, omgift med handelsmannen Vidar Hante.
Prior Lidelle - erfaren Rödkåpa och blodsmagiker. Kraftfull men oberäknelig och instabil. En av ledarna för forskningsexpeditionen.
Kol - kringvandrande smed av något mystiskt ursprung.
Audvidr skald - kringresande skald. Färdas i sällskap med Kol.
Gravbergs-Lukas - egensinnig lokal prospektör. Den som upptäckte ingången till den nya gruvan.
 
Omnämnda:
Överstelöjtnant Gerard de Foix - officer i Svartstenslegionen. Tjänade tidigare i Lindormskompaniet.
Nattöga - magiker om vilket föga är känt, men hon står Nestor nära. En gång Solaris' mentor och en av få som hon fruktar.
Nestor - Furstens ärkemagiker. Den kraftfullaste jordmagikern och blodsmagikern i Thule näst efter Fursten själv.
Maga Solaris
Maga Solaris

I. Järnets röst


Herr Magnus Fru Blanka
Herr Magnus Gadd Fru Blanka Gadd

Värmen slog emot dem när de öppnade dörren till mangårdsbyggnaden och klev in. De hälsade som hastigast på herr Magnus och hans brorsdotter Blanka som bjöd dem välkomna, men Solaris uppmärksamhet drogs snart till de märkliga stenarna som låg på bordet… men det var förstås inte stenar, utan stycken av meteoritjärnet. Hon kunde känna hur de drog i henne. Den lilla bit de fått till Kollegiet hade varit nog för att väcka hennes nyfikenhet, men detta var nog för att tända hennes begär. Kraften i det här meteoritjärnet var enorm. Ett svärd smitt av detta skulle bli en mäktig artefakt! Men de måste pröva dess styrka. Hon ursäktade sig och gick närmare. Även adept Gáddjá hade märkt metallbitarna.

“Vi måste undersöka detta ytterligare. Vi skulle kunna skapa något av det för att se vad det kan göra,” sa Solaris och tänkte på svärdet.

“Kanske en nål,” föreslog Gáddjá. “En smed borde kunna göra en nål som kan användas till att sy ihop sår med i fält. Kanske kan doktor Igel utvärdera dess nytta sedan.”

Solaris tänkte efter. En nål var ett litet och förhoppningsvis lättbesvärjt ting. En liten del av järnet skulle kunna ge ett lämpligt prov på dess egenskaper. Det vore förnuftigt, men knappast lika intressant eller roligt som ett svärd!

“Smed! Finns här en smed?”

“Det ska finnas två smeder här,” kom en viskning från andra sidan rummet.

 

Harjo Risto
Hauriel Risto
Solaris tittade förvånat upp på Hauriel, som plötsligt var vid deras sida.

“Två?”

“Ja, två, men jag… de är bundna av mäktiga öden, och jag kan inte skilja dem åt, kan inte se vem som är vem.”

Varelsen lät nästan lite frustrerad.

En man med stort skägg och starka armar dök upp. Kanske var det gårdssmeden?

“Jag är smed,” sa han med en svag talvisk brytning. “Risto är mitt namn.”

“Kan du titta på det här? Skulle det vara möjligt att smida en nål av den här metallen?”

Smeden tog en av stenarna i sina grova händer.

“Är det järnet från den nya gruvan?” Han fingrade nästan lystet på metallen. “Jag kan inte se vad järnet vill bli, men om järnet vill bli en nål så kan jag göra en nål!”

Solaris suckade inombords. Jaså han var den sortens smed, en sann hantverkare.Vad järnet vill bli? Som om dess vilja skulle kunna tänkas räknas. Men om detta var den Risto hon brevväxlat med var han tydligen skicklig, av allt att döma. Nåja, ingen mening att förarga honom än. Förresten ville hon ju inte ha någon nål utan ett svärd!

* * *

Iasmina Valdemar
Iasmina di Verenza Landgreve Valdemar Gadd
“Solaris, Sol, se vem som är här!”

Det var Iasmina som drog henne med sig, bort från bordet med malmen och fram till en grupp som bara kunde komma från Ministeriet. Solaris kände ett leende bryta fram över läpparna. Hon hade hört att representanter - nåja, fler representanter än Iasmina - från Ministeriet skulle vara på plats och hade sett fram emot detta.

“Det här är landgreve Valdemar Gadd, och Valdemar, det här är Maga Solaris…”

Mer hann inte Iasmina säga förrän den välklädde ministerierepresentanten trängde sig förbi henne och slöt Solaris i en varm omfamning.

“Maga Solaris, äntligen träffas vi!”

Solaris blev för ett ögonblick lite omtumlad av detta oväntade möte. Hade hon vetat att det var herr Valdemar Gadd som Ministeriet valt att skicka skulle hon ha sett fram emot detta ännu mer! I ett par års tid hade de utkämpat en jämn kamp pappersvägen. Solaris mindes den första lapp hon fått vidhäftad en returnerad blankett som på ett mycket tydligt sätt omtalade exakt vilka misstag hon begått när hon skickat in sin anslagsansökan. Hon mindes hur hon skrattat för sig själv medan hon införskaffade nya papper och nytt bläck. Tidigare hade hennes dokumentation mött föga motstånd. Men här fanns någon som hon kunde respektera, någon som förstod värdet i struktur och ordning och i att göra allt på exakt rätt sätt, inte olikt de traditionella arcuriska ritualer som var det blod som rann i hennes ådror. Äntligen en värdig motståndare.

Och här stod han nu. Hon hade väntat sig värdighet, intelligens och skärpa, men inte hans oemotståndliga karisma. Den tog henne lite med överraskning, trots att hon hört att han gjort en kometkarriär inom Ministeriet och faktiskt kände hans syster, som även hon hade en ytterst påtaglig utstrålning.

“Jag känner givetvis redan Maga Solaris,” sa Valdemar nu vänd mot Iasmina. “Jag har till och med sparat det första brev du undertecknade med en sol,” sa han, klappade på sin väska och log mot Solaris.

Solaris såg med en liten skälvning det spår av jordmagi som hon först missat. När hade hon börjat underteckna sina brev till Valdemar med sitt magiska sigill och varför i Den Förstes namn hade hon börjat göra det? Hon skrattade till, hon älskade när hon överraskade sig själv med sådana här små misstag. Så intressant! Det här livet var i sanning värt att leva!

* * *

 

Fru Sigrid Ulfsax och hennes familj
“Smakade vinet ni köpte av oss bra?”

Solaris vände sig om i vimlet av människor och log mot fru Sigrid Eriksdotter Ulfsax.

“Åh, är du här också? Ja, vinerna var helt säkerligen mycket goda, om jag bara hade fått smaka på dem!”

“Fick du inte det?”

“Nej, när jag kom för att hämta dem hos min vän Iasmina, dit ni ju levererat dem, så var flaskorna tomma. Hon hade druckit upp dem.”

Solaris fick plötsligt en lysande idé.

“Men, jag kan ju beställa nya i fru Iasminas namn! Så får hon betala för dem. Det vore ju ofantligt roligt!
Fru Sigrid svalde märkbart och skruvade på sig inför Solaris blick.

“Eller, så kanske ni kan reda ut det hela med er vän… hon är… hon är ju också en mycket värdefull kund.”

Och Förste Ministerns förste sekreterare, tänkte Solaris och log för sig själv. Inte någon som man vill stöta sig med direkt.

Men visst kunde hon ta det direkt med Iasmina nu när hon blivit påmind och hon ville ju faktiskt gärna smaka på det exklusiva vinet Furstens år, från 1135.

“Iasmina, jag har en gås oplockad med dig,” ropade hon till sin vän. “Jag kom precis ihåg, när jag skulle hämta de där vinerna som jag beställt från Hante, så var de slut. Har du någon aning om hur det gått till?”

“Ingen alls, men goda var de!”

Iasminas uppsluppna skratt fick Solaris att dra på munnen. Inget skulle någonsin få komma i vägen för Iasminas skratt om Solaris kunde hjälpa det.

“Och förresten, varför sa du inget om att Valdemar skulle komma?“

“Jag visste inte om det, men det är inte första gången ni är i samma rum. Ni har faktiskt varit på samma fest en gång.”

Solaris spärrade upp ögonen.

“Va?!!”

“Ja, jag placerade er i olika delar av rummet,” log Iasmina belåtet.

“Valdemar,” ropade Solaris, “har du hört att vi var på samma fest en gång, men Iasmina höll oss åtskilda?"

Valdemar kom fram till dem och Iasmina lade handen på Valdemars arm.

“Åh, men jag ville verkligen spara på godbiten att presentera er för varandra. Men jag kanske kan gottgöra det hela? Med en liten privat tillställning.”

 
Ylva Sparvhök
“Du är givetvis också välkommen,” sa hon och vände sig till personen som satt bakom dem med en lätt ogillande min. Ylva Gildasdotter Sparvhök, landgrevens sekreterare. Solaris drog på munnen. Maken till tråkmåns var svår att hitta.

“Vad trevligt att träffa dig här, Ylva, “hälsade hon.

“Det tror jag säkert, Maga Solaris,” svarade sekreteraren. “Jag är dock inte säker på att jag kommer att finna mycket nöje i er tillställning.”

“Åh, men något måste ni tre ju kunna roa er med, ni kan ju alltid ägna er åt att fylla i blanketter!” sa Iasmina skälmskt.

Solaris blev lätt upprymd vid tanken, att sitta tillsammans med både landgreven och hans sekreterare skulle vara oerhört intressant och med deras hjälp skulle hon kunna skapa en anslagsansökan lika solid som berget!

“Vilken utmärkt idé! utbrast hon.

“Lite gott vin, blanketter... och Gerard de Foix,” fortsatte Iasmina.

“Varför ska överstelöjtnanten vara med?” utbrast de andra förvånat.

“Men jag vill ju också ha lite roligt!” sa Iasmina med ett brett leende. Solaris hade inte någon riktig aning om vad hon syftade på, men gissade att det kunde ha något att göra med officerarens besvärade uppsyn när de hälsat vid ankomsten till gården.

Överstelöjtnant de Foix hade verkat besvärad när de hälsat

Samtalet fortsatte in på en diskussion om de projektansökningar Solaris gjort, något hon inte hade något emot, förrän sekreterare Sparvhök kläckte ur sig att om hon bara hade använt blanket 31B, förändring av funktion snarare än nyskapande, så kanske utfallet hade blivit ett helt annat för grytprojektet.

Solaris spärrade upp ögonen.

“Menar du att det hade kunnat gå igenom i så fall?” utbrast hon upprört. Hon kände sig nästan lite kränkt över att inte ha blivit informerad om detta tidigare och lite irriterad på sig själv för att hon inte tänkt på det. Nu var det sannolikt för sent att öppna projektet igen.

“Jag önskar du hade berättat detta tidigare,” sa hon till sekreteraren.

“Du frågade inte.”

* * *

Ett plötsligt rabalder uppstod vid dörren. Solaris for upp och greppade sin stav. Det var smeden Risto som gett sig på någon.

“DU, DIN YNKLIGA, OKUNNIGA VARELSE,” röt smeden med onaturlig röst. “DU HAR INGEN ANING OM VAD DU GJORT. LIKVÄL ÄR JAG TACKSAM… TACKSAM FÖR ATT DU ÄNTLIGEN SLÄPPT MIG FRI.”

Solaris såg hur en svartröd, nästan osynlig aura tänts runt smeden. Det fanns ytterligare en närvaro där. Hon var tydligen inte ensam om att ha uppfattat situationen. 

 
Adept Gáddjá
Adept Gáddjá

“Ta ut honom, det är något med järnet. Ta det ifrån honom!” beordrade Gáddjá snabbt. “Vi måste ta reda på vad det är.”

Solaris samlade ihop sina saker - sanden för skyddscirkel, kalken, staven, en flaska vatten, ljus och tänddon. Hon satte kronan på huvudet under hatten. Ringen satt redan som alltid på hennes finger. Hon kontrollerade att böckerna hon alltid använde till ritualer fanns i väskan och sedan var hon redo att ge sig ut efter de andra. Döm om hennes förvåning när Gáddjá redan var i full gång med ritualen. Hon hade slagit upp ett pentagram av kedjor på marken. Det saknade förvisso spegeln i och med att det enbart hade en cirkel runt om. Men till sin förundran såg Solaris att varje länk i kedjan i sig agerade som en liten cirkel och därmed gav visst ytterligare skydd. Det var ett fantastiskt verktyg! Inte ofelbart eller lika starkt som en korrekt uppförd, klassisk cirkelrepresentation av källor med den kraftfulla pyramidformen, men för ändamålet var den ett underverk! Detta skulle kunna revolutionera snabba ritualer. Det måste vara Gáddjás egen uppfinning!

Risto hade lugnat sig nu och pratade dämpat, nästan drömmande. Solaris såg att någon försett honom med en amulett som skapade ett skimrande hölje omkring honom.

“Det vill bli en del av något stort,” mumlade smeden frånvarande. “Att bli fritt. Jag kan inte se exakt vad det vill bli, men det vill sammanfogas till en helhet. Det är en metall, men på sätt och vis inte. Det är som om det lever och vill att jag ska vara dess verktyg.”

Magikerna tittade på varandra med höjda ögonbryn.

* * *

“Det är helt klart något med järnet!”

“Kommer det att kunna påverka andra?”

“Ni måste säkerställa att inte järnproverna gör något med människorna!”

“Är det säkert att bryta malmen? Kommer alla att bli lika tokiga som smeden?”

Frågor och åsikter haglade omkring dem när de kom in. Någon tog hand om Risto och ledde honom in mot eldstaden.

 

Prior Lidelle
Prior Lidelle
“Så här gör vi, sa Solaris, “vi skapar en skyddsbarriär kring proverna. Låt se vad vi kan använda. Här på hyllan lägger vi metallklumparna, sedan en yttre cirkel av…”

“Järn,” sa Gáddjá. Solaris höjde på ögonbrynen,

“Ja, och en inre av sand.”

“Jag tror salt vore lämpligare,” fyllde prior Lidelle i.

“Salt, ja, det blir utmärkt!” sa Solaris.

De skapade cirklarna, placerade ut järnformen och hällde salt runt metallklumparna. Solaris lade sand för jord, hällde några droppar vatten och ställde ett ljus för eld mellan cirklarna, i den klassiska triangelformen. Hon föreställde sig etern ovanför triangeln, öppnade sig för kraften och valde hastigt Strålglansens emanation. I den fanns övergångar mellan motsatser, men också gränsdragningar, öppnandet av vägar men även förhindrande av detta. Hon nickade för sig själv när hon såg jordkraften börja flöda i glödande linjer, mellan de tre elementen och pyramidens topp, linjer osynliga för det nakna ögat, men så tydliga för den som hade kraften. Sedan uttalade hon spegelns och barriärens invokationer och såg flödena nästan stanna upp när de stabiliserades. Hon synade nöjd sitt verk. Detta borde räcka för att hålla järnets influenser från att påverka någon annan.

 

“Om vi ska bege oss till gruvan i morgon, så måste vi ha någon form av magiskt skydd mot järnets influenser. Där kommer det att finnas mycket större mängd!” sa Gáddjá.

Solaris nickade. “Men hur ska vi göra detta? Vi kommer knappast att kunna skapa en cirkel inne i berget. Det kan vara smala gångar, vi kommer aldrig att kunna rita upp en cirkel stor nog för alla som ska med.“

“En cirkel kan även skapas och förankras i något,” sa Harjo. “Kanske ni kan bära den med er och invokera den om det behövs?”

Solaris kom att tänka på Gáddjás kedjepentagram.

“Givetvis! Vi behöver något att arbeta med, något som kan agera fokus. Varelsen verkar knuten till järnet och borde därmed ligga närmast elementet jord.”

“Luft är jordens motsats,” påminde Harjo.

“Givetvis, luft för att skydda mot jord.”

“Och en spegel av jord för att dölja oss.”

“En spegel av samma material som hotet kamouflerar från hotet,” noterade Harjo.

“Eller av järn,” utbrast prior Lidelle. “Jag har den här med mig,” fortsatte hon och plockade upp en ring som var i två delar, en inre del av silver och en smalare yttre av järn.

Solaris skakade förundrad på huvudet. Hon var inte egentligen förvånad - det hände ofta med prior Lidelle att hon hade precis rätt verktyg med sig, som om hon på något sätt kunde veta vad som skulle komma att behövas i förväg.

“Perfekt!” utbrast hon. Men för att göra en så stor ritual med så många, måste vi arbeta tillsammans.

* * *

Solaris tittade nästan misstänksamt på Risto, där han satt vid bordet. Men hon kunde inte backa nu. Med järnets röst hade smeden sagt att det inte kunde bli något så nesligt som en nål. Men ett svärd… det måste ju vara något helt annat, eller hur?

“Så, tror du att du kan ta på dig att göra ett svärd av malmen?”

“Efter att vi besökt gruvan tror jag att jag kan veta vad järnet vill!” sa smeden. “Om det vill så kan jag göra ett svärd. Fast när jag smider måste jag ta av mig amuletten ni gav mig, för jag måste kunna höra järnets röst tydligt om jag ska kunna forma det korrekt.”

Solaris funderade ett ögonblick, men att satsa smedens sinne för att få ett svärd, det var en risk hon var villig att ta!

“Du måste även be den andra smeden,” sa Harjo när Risto gått sin väg. “Båda bör smida ditt svärd. Jag kan inte skilja dem åt. Deras öden är för nära varandra nu. Om du bara har den ena riskerar du att misslyckas.”
Solaris nickade. Hauriel må vara den svekfulla vägvisaren, men den kunde inte ljuga och därmed inte heller dess mänskliga form, Harjo.

Plötsligt stod Valdemar mitt i rummet och sa med fast och myndig stämma:

“Ylva Gildasdotter Sparvhök, du är anklagad för förräderi! Du har förvanskat information…”

Anklagelserna löpte på, men Solaris lyssnade inte längre. Hon var alltför upprörd, så visade det sig att sekreteraren var förrädare. Och hon som just tipsat Solaris om vilken blankett hon skulle använda. Ingen gick att lita på!

* * *

Prior Lidelle
Smeden Kol 

“Smed, jag har en förfrågan,” sa Solaris och slog sig ned vid bordet där den långe mannen, som kallade sig Kol och tydligen var kringresande smed, satt.

“Låt höra,” sa han allvarligt.

“Jag behöver ha ett svärd smitt, gjort av det nya järnet. Jag undrar om du kan tänka dig att arbeta tillsammans med smeden Risto här på gården och hjälpa mig med detta?”

Kol tittade fundersamt på henne innan han nickade.

“Ja, mot betalning kan jag smida ett svärd åt dig.”

“Vad för betalning önskar du?”

“En klump av meteoritjärnet. En knytnäve stor.”

Solaris tvekade bara en sekund att lova bort något som egentligen inte var hennes.

“Taget, en knytnäve stor klump meteoritjärn till dig om du hjälper till att smida ett svärd åt mig! Men svärdet ska användas som ett arcuriskt verktyg, en av de magiska nycklarna. Det är bilden jag vill att du ska ha av det. För att det ska gå måste jag vara delaktig i smidandet! Jag behöver därför göra en ritual som binder oss samman.”

“Men bara under smidet, sedan är jag fri?”

“Givetvis, bara under själva arbetet.”

Solaris hoppades att prior Lidelle skulle visa sig villig att hjälpa till. Det skulle underlätta betydligt om de kunde länkas samman via henne.

Ett svärd, ett nytt svärd! Ett svärd av meteoritjärn, dessutom meteoritjärn som verkade vara knutet till ett mäktigt väsen. Om hon bara kunde bemästra det skulle hon kunna höjas över nästan alla andra!


II. Skyddsritualen


Pennan raspade mot papperet. Solaris avbröt skrivandet, slog upp ett nytt avsnitt i Liber Arma och läste det omsorgsfullt.

 

Om att upprätta en Skyddsbarriär

Ars Majoris låter den Vise upprätta Barriärer, genom vilket sådana ting inte lätt tränga, som Barriären blockerar. Grunden häri vilar på, att avleda Kraften som blockeras, på det att Barriären måtte rikta sådana ting bort från dess Fokus. Spegeln och Skölden utgöra exempel på sådana Barriärer, emellertid mer fokuserade och mindre allmängiltiga, samtidigt som de bruka mindre specialiserad Kraft.

En Barriär upprättas i ett antal Foki, varav somliga skola vara påtagliga och uppbära korrekt symbolik. Den Kraft som skall brukas kallas fram och lagras, varpå Barriärens Foki byggas upp. Därefter skola de länkas samman.

 

Ritual för helgandet av ett Fokus

1. Visualisera Fokus som en lysande Stjärna av Kraft. Led Kraft genom Fokus, via Bägaren. Invokera Kraftens upphov (exempelvis dess Emanation eller Väg).

2. Bibehåll länken till Fokus och utsäg Barriärfokusets Invokation.

Barriärfokusets Invokation (korrekt Kraftkälla skall brukas):

CONSECRATIO FOCUS FORTIS, IN NOMINE ARCANUS ET SACRALUS NNNN. CONTEGO, ET REMITTERE FORS HOSTILIS, FORS EX NNNN. EGO VOLUNTARIS, VENIO!

 

Ritualen planeras
Hon tog ringen i sin hand, synade den, slöt ögonen och rörde den med sin ande. Järn och silver, ett i det närmaste perfekt objekt att använda som fokus för det de önskade göra. Ringen i sig tillhörde luftens element i enlighet med den arcuriska traditionen, och elementet luft var motvikt mot det jordpräglade andeväsen det skulle skydda dem mot. Järnet skulle utgöra spegeln som skulle förvirra motståndaren och silvret barriären som skyddade dem mot dess krafter. Så till att välja rätt emanation, rätt flöde av jordkraften. Nästan instinktivt saktade Solaris ned sin andning och öppnade sitt sinne. Hon fokuserade sitt väsen på ringen i sin hand följde de perfekta cirklarna djupare, djupare ned i ljuset. Hon kände balansen mellan det ljusa silvret och det mörka järnet, luft mot jord, två cirklar i balans. Givetvis - rätt flöde måste vara Balansens utflöde!

Solaris skrev omsorgsfullt ned rätt invokation. För att kunna genomföra en så komplex ritual och med så många deltagare måste minsta detalj vara korrekt genomförd. Att samarbeta med magiker av så olika bakgrund var ytterligare en utmaning. Att Consangvinei Principis valt att skicka just prior Lidelle var ett lyckokast, åtminstone för Solaris. Prior Lidelle var förvisso oberäknelig - eller sanningen att säga, fullständigt galen - men hon hade en unik gåva och Solaris hade för länge sedan lärt sig hantera hennes olika sidor. En rysning for längs Solaris ryggrad när hon tänkte på blodet. Hon stålsatte sig inför det som ofrånkomligen måste komma, det var priset för att arbeta med Rödkåpor. Hon ritade ytterligare ett diagram i boken och lät pennans fjädrar kittla läpparna medan hon funderade. Nåväl, människorna som deltog måste själva knytas in i besvärjelsen. Jord ytterst och luft innerst och så sammanlänkandet via Lidelle av dem alla. Men hur skulle de utlösa besvärjelsen.

“Gáddjá, vad tror du om det här?”

Adepten studerade Solaris plan.

“Ja, vi skulle kunna låta visslan utlösa den.”

“Visslan?” undrade Solaris.

“Ja, den här.” Gáddjá visade Solaris en märklig tingest.

“Ah, jag förstår,” sa Solaris, “jag antar att den används av er i Nordanlanden? Av luft dessutom, det blir utmärkt! Då inleder och avslutar vi med den!”

 

* * *

Blodets hetta strömmade med den bittra smaken och med ens kunde Solaris känna hur cirkeln slöts i en kraftfull stöt. Hon kände prior Lidelle, kände Gáddjá, kände samtliga i cirkeln omkring henne. Det var en stor cirkel, många skulle följa med och besöka gruvan. Så stor ritual var det länge sedan hon hållit i. Solaris tog sin ask med grön sand och gick runt cirkeln och gav varje deltagare en liten hög med sand i den ena handen. I den andra skulle de hålla luft. Hon placerade kalken med vatten i cirkeln, placerade asken med sand, och slutligen öppnade hon burken med rosente. Doften flödade ut i den kalla vinterdagen och fyllde henne med en odefinierbar känsla av evig sommar och glädje. Hon placerade ut burken med te, den skulle symbolisera luftens element. Nu hade hon den heliga triangeln på plats. Hon visualiserade etern, den sista delen mitt ovanför triangelns och cirkelns mitt, för att skapa kraftpyramiden. Hon nickade åt Gáddjá som höjde visslan till sina läppar. Visslans skri ljöd och kraften exploderade genom Solaris. De sammanlänkade människorna började mässa och Solaris uttalade spegelns invokation.

“Ex spiritum Arcuris, ex fors magicæ, creatio speculum. Ego voluntaris, venio.”

Hon bad alla vända sig inåt för att skapa barriären av luft och uttalade sköldens invokation.

“Ex spiritum Arcuris, ex fors magicæ, creatio scutum. Ego voluntaris, venio.”

Hon vände sig mot ringen som låg mitt i pyramidens fokus, nickade mot Gáddjá som blåste i visslan. Kraften fokuserades och tycktes pulsera omkring dem i cirkeln. Solaris lyfte kalken och visualiserade ringen som en lysande stjärna av kraft. Hon hällde vatten genom ringen för att leda kraften in i den och uttalade fokusets invokation.

“Consecratio focus fortis, in nomine Arcanus et sacralus Michael. Contego, et remittere fors hostilis, fors ex Michael. Ego voluntaris, venio!”

Kraften flödade nu från samtliga deltagare i ritualen, upp i pyramiden och ned i ringen i en strömvirvel av ljus. Solaris kände en svettdroppe i pannan, trots den kalla luften omkring dem. Hon höll koncentrationen och nickade en sista gång åt Gáddjá som blåste i visslan. Visslans ljud fångade kraften och ledde den rakt ned för att fylla ringen och bli till ett med den.

Solaris drog ett djupt andetag och synade ringen.

“Det är fullbordat!”


III. Smidandet av Aurinko


Gravbergs-Lukas och Gregor
Det var en rejäl promenad bort till gruvan. Först gick Gravbergs-Lukas, den gamle prospektören som upptäckt den nya gruvan, och hans yngre släkting Gregor. Solaris gick vid Iasminas sida. De småpratade där de gick. Solaris berättade om sina planer för svärdet. Iasmina var tyst en stund, sedan sa hon som i förbifarten:
“Ja, du kan ju vara i behov av ett nytt vapen med tanke på Nattöga, hon var inte så munter sist jag såg henne. Fast det är hon förstås aldrig…”

Iasminas ord kändes som att få ett slag i magen. Solaris kämpade för att få luft och att inte låta någon märka paniken som red henne. Lungorna ville inte fungera. Hur kunde Iasmina bara kasta ur sig det namnet? Som om det inte betydde något. Med desperation slet Solaris upp jordkraft och svepte den om sig, fyllde på rustningen kring sin astralkropp tills hon måste ha lyst som en fyrbåk på det eteriska planet, men det hjälpte inte. Att få det namnet kastat i ansiktet utan att vara förberedd gjorde henne som förlamad. Så kom hon att tänka på ringen på sitt finger med den kraftfulla skyddsbesvärjelsen. Hon drog försiktigt en spindelvävstunn tråd av kraften från ringen in till sin egen rustning. Den förenades med hennes egen kraft och hon kunde se hur trådarna vävdes samman. Hennes rustning ändrade färg och blev en nyans mörkare. Äntligen släppte paniken. Trycket över bröstet försvann och hon kunde till sist åter fylla lungorna på riktigt. Hon hoppades att ingen skulle märka hennes lilla tilltag.

 * * *

Ju närmare de kom nedgången till gruvan desto mer påtagligt blev trycket mot deras magiska skydd. Ringen hettade på Solaris’ finger, det kände sig som om någon lutade sig mot den bubbla som låg osynlig runt deras följe och försökte pressa dem bort från gruvan. Solaris skickade ut en trevande tanke. Det kändes inte riktigt som samma närvaro som den i järnet utan något annat. De kom ner i gruvgången och följde den inåt, nedåt, djupare och djupare. Det var fuktigt och svalt men kanske faktiskt något varmare än ute i den isande, torra vinterluften. Det luktade av mineraler och sten. Luften kändes märkligt tung att andas. Närvaron som pressade mot skyddet blev ännu mer påtaglig. Solaris kände bandet mellan ringen och sin egen rustning. Det var som om någon knuffade henne i bröstet, svagt men ihärdigt. Något ville inte ha dem här nere.

Gången såg mycket gammal ut. På marken låg stenar, som om någon tappat dem där. Solaris kunde känna meteoritjärnet och den märkliga kraft som fanns i det. Hon såg Kol plocka upp några bitar. Hon log för sig själv, de där skulle kunna bli hennes svärd.

“Jag beger mig tillbaka och tänder ässjan,” sa smeden entusiastiskt.

Solaris öppnade munnen för att säga att hon skulle följa med, men Gáddjá förekom henne.

“Hur ska vi göra, borde vi inte undersöka platsen ytterligare? “ frågade magikern.

Solaris såg sig omkring på alla människor som myllrade runt på platsen. Hon ville mycket hellre ge sig tillbaka med smeden.

“Kanske inte nu,” sa hon menande.

“Ni skulle kunna lämna era märken här, så att ni är bundna till platsen?” föreslog Harjo med ett leende. Så kan ni undersöka den även ifrån stugan. Och ni kan märka om något händer!

Solaris nickade och ristade in sitt sigill på stenväggen. Hon helgade det i elementet luft, det som låg närmast henne själv och som varelsen, eller varelserna, i djupet skulle ha minst förmåga att påverka. Solaris hade börjat få en bestämd känsla av att den som inte önskade ha dem där kanske var Gruvfrun själv. Men folket på gården hade sagt att ingen sett till det oknyttet på väldigt länge och att det kanske till och med blivit skjutet tidigare.

Prior Lidelle klev fram med sin flaska med blod. Hon märkte väggarna i grottan med det. Solaris tittade förväntansfullt på Gáddjá, men den yngre magikern skakade på huvudet.

“Nej, jag tror inte jag ska göra det.”

Solaris skrattade till. “Fegis!” sa hon retsamt.

“Kanske det, men jag tror att det kan vara bra att en av oss inte är bunden till platsen om något händer.”

Solaris höjde ögonbrynen och leendet breddades i en utmaning. Gáddjá ryckte på axlarna men vände sedan gruvan ryggen och gav sig av utan att lämna något märke.

* * *

*) Se Den blå elden och den svarta Nyckeln.
“Du skulle kunna rena malmen med blå eld* från det inflytande som ligger över den,” sa Harjo på vägen tillbaka. “Den blå elden skulle bränna bort all närvaro från malmen.”

Solaris rynkade ögonbrynen.

“Men då måste jag ju återinviga svärdet i eldens element. Förresten är jag inte så förtjust i den blå elden och det kommer att ta alldeles för lång tid. Finns det inget bra sätt att bemästra vad det nu är som finns i malmen?”

“Ah, det sägs att Arcurus, den trefaldigt välsignade, en gång gjorde en stav av en drakes ben. Efter att staven skapats utkämpade han många strider för att bekämpa drakens vilja och göra den till sin.”

Solaris nickade för sig själv. Detta var mer i enlighet med hennes natur.

“Så, jag behöver binda svärdet till mig redan från början. Hur ska jag göra det, funderade hon högt.”

“Blod!” sa Harjo med ett nästan lystet leende.

Solaris ryckte till.

“Så… direkt,” sa hon.

“Ja, blod eller ben,” sa Harjo, “det finns inget säkrare sätt. Det är inte för intet som Fursten använder sig av blodet för Rödkåporna.”

“Nå, du har rätt. Jag hade inte tänkt på det. Den mest primala formen av magi. Så blod får det bli.”

* * *

 

Skalden Audvidr och smeden Kol
Elden brann het i ässjan och båda smederna stod där inne. Risto nickade åt henne att det var dags.

Solaris drog med sig prior Lidelle och Iasmina fram till smedjan. Den nyfikna skalden var också närvarande och Solaris nickade gillande för sig själv. Skapandet av ett sådant svärd borde rimligtvis bevittnas av en skald.

Den gröna sanden bildade en cirkel runt smedjan, en spegel av jord precis som den de nyttjat vid morgonens ritual. Sedan det rosendoftande teet för luft i barriären. Vatten, jord och luft fick bli elementen. Elden fanns redan varm och het i ässjan. Solaris uttalade spegelns och barriärens åkallelser.

“Ex spiritum Arcuris, ex fors magicæ, creatio speculum. Ego voluntaris, venio. Ex spiritum Arcuris, ex fors magicæ, creatio scutum. Ego voluntaris, venio.”

Hon byggde upp kraftpyramiden med dess mittpunkt rakt ovanför ässjan. Hon bad prior Lidelle att länka henne samman med de båda smederna. Den kopparsmakande kraften tycktes pulsera i takt med hennes egen upphetsning när blodet band dem. Hon tvekade bara ett ögonblick innan hon tog den svarta kniv Rödkåpan gav henne.

Fräsandet när det röda blodet träffade de heta kolen dolde Solaris flämtning av smärta över såret i handen. Rök steg upp ur smedjan och Risto pumpade bälgen. Solaris kände det som om elden ersatt det blod som lämnat hennes kropp och nu brann i hennes ådror… eller var det svärdets hetta hon kände som sin egen där det låg mitt i de slickande flammorna?

Risto lyfte svärdsämnet ur elden och lade det på städet. Kol lyfte släggan och de rytmiska slagen var som urbergets hjärta, eller var det Solaris eget hjärta som dunkade så? Varje slag fick hennes kropp att darra och framför hennes ögon växte svärdet fram. Det var som om släggan styrde dess form, smekte fram den blanka eggen. Det borde inte ha varit möjligt för en smed att bearbeta järnet på det sättet, men det gjorde Kol. Solaris kände Ristos händer, som sina egna när han lyfte klingan och begravde den i snön. Det fräste till när hetta mötte kyla och iskristallerna genast gav vika för eldens kraft. Nästan kärleksfullt strök Risto till slut den sista snön från bladet. Solaris ögon möte Lidelles och i dem såg hon sin egen förundran.

“Aurinko,” sa Risto till svärdet, “dess namn är Aurinko.”

Solaris log. Hennes kunskap i talviska var ytterst begränsad, men i smedens hjärta läste hon ordens betydelse, “Sol”. Svärdet var i sanning hennes.

Hon tog svärdet från Risto, synade det, kände det, älskade det med äganderättens sanna begär och uttalade besvärjelsen för bindningen.

“Gladius Arcuri, consecratio ex materia mundi, consecratio in fors arcanæ, consecratio ad Ars Majoris, ars Arcurus, ars sacralis et spiritualis, in nomine Solaris, Maga Arcuri. Via ignem est, via bellis est, via acies est, et canalis fors Arcuri, ex fons mundi. Ego voluntaris, venio!”

Svärdet var hennes och hon var dess.


IV. Spiritus familiaris


I smyg ritade Solaris sigillet med krita på en bit skinn. Strupen kändes lite torr och hon svalde. Hon läste återigen anteckningarna som hon skrivit av från Grimorium Ioanni Vidensis i sin anteckningsbok.

 

Hauriel har stor kunskap i Konsten och i de förlorade lärorna, och kan vägleda en Magus långt. Den kan samla in hemligheter, viskningar och bortglömd vetskap, eller gå med bud till varje annan plats som helst. Den Magus som efterfrågar det har rätt att teckna ett kontrakt, som nedtecknas i Hauriels Svarta Bok, och Hauriel skall bli denna Magus Spiritus Familiaris och vara denne behjälplig.

Ritens verksamhet kräver ett offer av en hemlighet aldrig förr uttalad av människotunga, vilken skall uttalas högt.

Hon lade ned skinnbiten i väskan men tog genast upp den och granskade symbolen på nytt. Hennes ögon drogs till den mörka skenbilden som satt och pratade med Iasmina. Hon tog ett djupt andetag, svalde, tvekade lite, sedan andades hon ut och log ett stort leende. Hon hade bestämt sig. Hon ämnade inte tänka på vad Nestor kunde ha för åsikt om att hon band dennes budbärare till sig som spiritus familiaris, och hon ämnade inte tänka på konsekvenserna av löftet hon skulle vara tvungen att uttala. Om det fanns någon som kunde hjälpa henne bemästra svärdet så var det Västanvinden. De passade varandra och var det något Solaris inte kunde motstå så var det en utmaning och att binda Västanvinden skulle sannerligen vara intressant. I sista stund bestämde hon sig för att ta med Iasmina. Hon var inte helt säker på hur Hauriel skulle reagera på att bli bunden, men hon kunde se att Iasmina hade någon form av inflytande på varelsen. Hon var inte förvånad. Iasmina skulle kunna charmera gråberget. Om något gick snett kanske det skulle vara fjädern som fick vågen att svänga över till hennes fördel. Samtidigt hade hon lärt känna Hauriel, eller Harjo som den kallade sig här under resan. Lite artighet kunde inte skada. Det var så agerande skedde på det här planet och de var trots allt båda här nu.

“Jag har ett förslag, Harjo,” sa hon. “Jag vill skapa ett kontrakt oss emellan.”

Varelsen såg genast intresserad ut. “Ja?”

Solaris kastade all försiktighet åt sidan.

“Jag vill göra dig till min spiritus familiaris.

Harjo log ett leende som fyllde dess kalla ögon med ett tillfälligt ljus.

“Det är brukligt att, även om jag har en delvis manifestation på det här planet, ändå göra en invokation. En åkallan.”

Solaris andades ut, det verkade inte som om det skulle bli en kamp i detta nu. Hon nickade för sig själv, hon hade varit lite osäker på just den delen i ritualen.

“Utomhus,” sa hon.

Återigen använde hon sand och te för cirklarna. Hon hade kunnat välja att rista dem i snön, men Solaris hade aldrig varit speciellt förtjust i vattenelementet och den frusna jorden låg för långt ned för att vara bekväm att nå.
Efter att ha placerat ut elementen åkallade Solaris cirklarna. Hon lyfte skinnbiten med Västanvindens hemliga namn och lade den framför sig innan hon påbörjade besvärjelsen.

“Hauriel, jag kallar dig med ditt hemliga namn genom att åkalla den emanation ur vilken du stammar.”

Hon fortsatte mässande:

“Mater discordia, emanatus tertius et Lux Divinus et Arcanus, mater mundis, mater omnis, fons et incunabula omnis, ex te, invocat fortis, in columna severitas. In nomine Arcanus et sacralus, voce Tzapkhiel.”

Vinden tilltog omkring dem.

“Vad är löftet som binder dig?” väste vinden.

“Jag, Solaris, Maga av den tredje Cirkeln, svär att inte låta någonting få företräde framför sökandet efter mästerskap i Ars Arcuri. Solaris, Maga av den tredje Cirkeln, ger åt den Trettionde Avataren av den Tredje Emanationen tillträde till sitt fulla magiska verk. Skulle Solaris, Maga av den Tredje Cirkeln, låta någonting få företräde framför sökandet efter mästerskap i Ars Arcuri, skall den Trettionde Avataren av den Tredje Emanationens plikter och band under detta kontrakt vara lösta. Kontraktets alla villkor löses med endera partens död.”

Solaris drog efter andan.

“För att verkställa kontraktet,” fortsatte hon, “offrar jag en hemlighet aldrig tidigare uttalad av människotunga.”
Solaris svalde igen. Hemligheten hon bar i sitt hjärta var den tyngsta av alla. Hon hade aldrig för någon yppat det namn hon givits vid sin födelse. Varken Nestor eller Nattöga kände det, när de fann henne hade hon redan gått under sitt smeknamn, Sol.

“Jag var en gång ett barn och mitt namn var Tuva.”

Det såg ut som om Västanvinden slickade i sig hemligheten.

“Det är fullbordat, mästare. Vad är din befallning?”

Solaris tog lugnt med sig verktygen ur cirkeln - kalken, ringen och staven - innan hon svarade. Hon kapade cirklarna och pyramiden av kraft över dem. Hon visualiserade elementarnoderna, höjde bägaren och lät punkterna bli ett. Hon uttalade balansens emanation och visualiserade hur kraften flöt in i sig själv. Försiktigt lösgjorde hon sitt jag och uttalade fullbordans åkallan:

“Ego voluntaris, venio, ad nihilo.”

Med en flämtning andades hon ut all anspänning. Hon tittade på Hauriel, kände bandet som fanns mellan dem och skrattade.

“Nu måste vi finna vad det är för varelse som finns i gruvan. Finn dess styrkor och svagheter, finn hur vi kan besegra den! “

“Jag hör och lyder, mästare. Jag sänder en del av mig ner i gruvan för att finna svaren!”

Hauriel tycktes stå kvar där han stod, men Solaris anade att någonting nätt och jämnt osynligt svepte iväg med vinden österut mot gruvan.


Fortsättning följer: Solaris och Gravberget, del II