Nyhetsbrev XXII

 

 Februari 1151 - december 1151

Utskriftsvänlig sida

Skrivet och sammanställt av

Henrik Hoffström & Theo Axner

Det här nyhetsbrevet behandlar händelseutvecklingen från senhösten 1150 till senhösten 1151. För tidigare händelser, se:


Innehåll

 


Översikt


Gott år och fred!

Senhösten 1151 till Senhösten 1152 blev ovanligt lugn i Thule, mycket beroende på den oreda Drakfåglarnas räd mot Griftedal åtstadkommit i den Furstliga administrationen. Väktarna gjorde ett forskningsgenombrott och kom fram till att de Furstliga håller Högälvens ande, det oknytt som kallas Strömkarlen, fjättrad bortom en av de portar som väktarna lagt mycket möda på att studera de senaste åren. En expediton skickades ut i slutet av året för att försöka ta kontakt med den fjättrade Strömkarlen.

Fram på vårkanten skickade de Furstliga en straffexpedition till Ravnsmark som svar på Drakfråglarnas räd mot Griftedal.

I Högmark utnyttjade partisanerna röran för att under sommaren trappa upp sina motstånds- och sabotageaktioner.

I Österlandet föll Ahriksordens sista fäste Svaleborg för Slagbjörnsordens belägring och de kvarvarande Ahriksriddarna gick i landsflykt.


Väktarnas efterforskningar

 

Vintern 1151 samlades schamaner från Solstammarna för en åkallanderitual i gränstrakterna mellan norra Högmark och Margholien. De lyckades locka flera margholiska oknytt, som berättade om den lokala regionens älvahov, och om att Furstens makt över källorna i regionen norr om dem har satt sin prägel på oknytten där. De som inte samarbetar med Fursten ligger mycket lågt, då de är sårbara för blodsmagi. Gränsen för regionerna är Högälven, vars ande var en slags gränsväktare. De berättade att några mäktiga väsen helt betvingats av Fursten, eller på något sätt bannlysts. Kanske till och med spärrats in, fängslats. För älvafolken, vana att kunna röra sig mellan världarna utan hinder, var det fruktansvärt obehagligt.

När Nyckelns Väktare fick veta detta fick bland annat adept Kari upp ögonen för att beskrivningen av andevärlden påminner mycket om världen bakom Porten, den de kallar Gråmark. Hon bjöds med på en andevandring (efter visst övertalande från hennes sida...) och ”kände igen sig” tillräckligt för att ana ett samband.

 Ganska snart upptäckte Nyckelns Väktare några otydliga anteckningar om rykten om fängslade väsen i samband med att Strandsfördraget slöts för fjorton år sedan (1137, två år före kriget). I samband med det gav de Furstliga diplomaterna varsin ädelsten i gåva till kungarna av Gedanien, Arosia och Högmark. Den i Högmark hade gått förlorad, men de andra två fanns kvar i kungahusen. Frågan är om något samband finns mellan gåvan och det inspärrade väsendet?

Väktarna och Solstammarna sände bud till den alviske magikern och forskaren Helcaril, och tillsammans kommer de överens om att rådfråga de gamla och slumrande väsendena i Laiquambo, som alverna normalt brukar lämna ifred. De mystiska ädelstenarna och ett alviskt svärd som fanns i världen bortom portarna medfördes till den gemensamma ritualen mellan alver, Väktare och schamaner.

Adept Astrid
Adept Astrid  


Ritualen i Laiquambo, våren 1151

Syftet med ritualen var att ta kontakt med de gamla och kraftfulla oknytt som gjort sitt hem i skogarna kring Laiquambo, och försöka få reda på så mycket som möjligt om de väsen de Furstliga spärrat in. Vid ritualen fokuserade oknytten främst på ädelstenarna. De kallade dem Strömkarlens tårar. Om de Furstliga hade dem betyder det att det är Högälvens ande Fursten har i sitt våld. Högälvens ande är direkt knuten till vattendraget Högälven. Att expeditionen är så viktig har två orsaker; vattendraget Högälven utgör en fysisk barriär mellan Margholien och övriga Thule och fursten forslar både trupper och proviant längs den. Om oknyttet som styr över detta vatten var fri och på de allierades sida skulle det innebära att denna viktiga transport väg stängdes. Den andra orsaken är att Högälven i sig är ett mäktigt oknytt och sålunda en kraftfull bundsförvant. Detta ledde Väktarna och de allierade att fokusera sina efterforskningar på att identifiera den port som håller anden fången. Den visade sig gå under namnet Vinterporten

Sommaren 1151

Under sommaren genomförde Nyckelns Väktare och deras allierade flera rekognosceringsuppdrag och till slut kunde man med hjälp av sina kontakter bland partisanerna i Högmark lokalisera det man tror är Vinterporten. Man beslöt att skicka en stark expedition med ett flertal magiker, shamaner och representanter för alla grupper i alliansen under ledning av Riddar Agnes Eka av Gedanien.

Sammankomsten på Tröskeln senhösten 1151

Innan expeditionen avtågade hölls en sista samling på alvisk mark på den lilla gård som kallas “Tröskeln”.  Där hölls en ritual under kvällen som en slags repetition inför det magiska arbete som skulle göras vid Vinterporten. Shamanerna påbörjade en åkallan, men blev avbrutna då det mäktiga oknyttet som kallade sig Sommarstorm plötsligt väckts ur sin dvala av de krafter som åkallades på platsen. Kort efter gav sig expeditionen av mot Vinterporten.

Tidigare lajv: Tröskeln

Riddar Agnes Eka
Riddar Agnes Eka

Händelser det senaste året i övrigt

Våren 1151

Drakfåglarnas Attack på Ministeriet tidigare på året ledde till en förödande administrativ oreda som till stor del lamslog de Furstligas offensiva operationer under en stor del av året. Offensiven mot Ilyrana kom av sig och de Furstliga har koncentrerat sig på att hålla de fästen och poster de redan tagit och slå ut mindre räder därifrån.

Tidigare lajv: Med Sådana Vänner

Det offensiva mål de Furstliga prioriterade var att svara på Drakfåglarnas räd med en straffexpedition mot Ravnsmark med Rana och draken Náuglug i spetsen. Flera av rebellernas bosättningar och fästen ovan jord i östra Ravnsmark brändes och måste överges, men det är oklart hur stora effekter moträden egentligen hade.

 I Högmark utnyttjade motståndskämpar och partisaner oredan till att trappa upp sin verksamhet och störa och sabotera ockupationen. De hade stöd från fr a Arosia, men de allierade har under året fortsatt varit alltför försvagade för att samla sig till något stort offensivt företag – de har slagit ut diverse mindre räder mot Högmark och södra Margholien, och annan lågintensiv krigföring, men i övrigt koncentrerat sig på att återhämta sig.

Sommaren och hösten 1151

Sommaren och hösten fortsatte ungefär som våren. Borta i Österlandet föll till slut Svaleborg, Ahriksriddarnas sista stora fäste, för Ordo Alemandis belägring. Keriland är nu huvudsakligen under Ordo Alemandis kontroll, medan Fursten kontrollerar nordvästra delen av landet. Några av Ahriksriddarna och deras allierade tros dock ha lyckats fly och kommer kanske att fortsätta föra en underjordisk kamp.

Under de här månaderna genomförde Nyckelns Väktare och deras allierade flera rekognosceringsuppdrag och till slut kunde man med hjälp av sina kontakter bland partisanerna i Högmark lokalisera  Vinterporten.


Fortsättning följer!

Är du intresserad av att blanda dig i vad som sker i Thule i framtiden? Hör av dig till arrangörerna på thulekampanjen [at] gmail.com.