Utskriftsvänlig sida

Mirestel i Ravnsmark

Del II av II

Jennie 'Nennen' Gahnström

2016-03-01

Januari 1151. Folklandet Ravnsmark i västra Margholien har sedan två år befriats av Drakfåglarna, motståndsrörelsen mot Fursten. Med stöd från de allierade har motståndskämparna hållit sitt territorium och nyligen slagit tillbaka ett Furstligt angrepp.

Alvmagikerna Helcaril och Mirestel har begett sig till Unnsbacken i västra Ravnsmark, där en av de glömda magiska portar som byggts av forntidens alver plötsligt blev synlig och sedan öppnades ett år tidigare, för att undersöka porten på nytt i ljuset av nya upptäckter.

Mirestel var dock, som ofta, till stor del upptagen med sina egna bryderier. Hon hade hemsökts av märkliga drömmar om porten, och vad värre var: hennes vän Laurelin hade just genomskådat hennes djupast bevarade hemlighet - att hon tycks ha förlorat förmågan att använda sin magi...

Berättelsen är baserad på händelser på lajvet Okuvade: en sång för de fallna.


Mirestels historia:

Alverna från Laiquambo:


Innehåll

Dramatis personae

I. Hårstrån och skäggpipor
II. Is och eld
III. Ljus
Mirestel - lärd alv och magiker från Laiquambo. Hemsöks av många inre demoner.
Laurelin eller "Lin" - Alcamarthiels yngre kusin. Ung alv från Margholien, magikunnig men har lämnat sina studier åt sidan för att strida med Drakfåglarna.
Helcaril - alv, framstående magiker. Leder den magiska forskningen i Laiquambo.
Sofia Björnäng - människa, en av Drakfåglarnas kaptener. Står nära Lin men är ingen vän av Mirestel.
Hanses Stina - människa, bondesoldat från västra Högmark. Nu förlagd i Ravnsmark.
Syster Stena - människa, Drakfåglarnas kaplan.
 
Omnämnda:
Alcamarthiel - alv, magiker från Margholien som numera är bosatt i Laiquambo. Laurelins äldre kusin. Ovän och rival med Mirestel sedan gammalt.
Nim-Elenath - alv, magiker från Daurin. En av de nu levande alver som är mest kunniga om
Rana - den främsta av de alver som gått över till Furstens sida. Draken Náuglugs ryttare.

I. Hårstrån och skäggpipor


Mirestel

Det var knappt att Mirestel förmådde gå in i stugan igen. Det kändes som om hela hennes liv låg i spillror. Hur hade detta kunnat hända? Vad skulle hon göra? Om Laurelin kom på henne med att ljuga om att hon kunde utföra sådant hon inte kunde, så skulle hon knappast låta henne slippa undan. Men hur skulle hon kunna komma undan utan att ta på sig att utföra någon magi?

Fördömt också! svor hon inombords. Hon lutade huvudet tungt i händerna. Det var bara att inse, förr eller senare måste hon ge sig av. Och allt som gått så bra fram till nu! Hon suckade djupt.

”Hur är det, står något på?”

Mirestel spratt till och såg Laurelin och Helcaril titta på henne med undrande blickar. Hon reste sig genast och försökte ordna anletsdragen i en tillräckligt lättsam min.

”Nej då, inget alls!”

Det är bara mitt liv som rämnat omkring mig, tänkte hon bittert.

Mirestel funderade hela eftermiddagen på någon lämplig utväg och tillslut fann hon den. Kanske inte det mest trovärdiga eller optimala, men åtminstone något som kunde ge henne en ursäkt till att inte utföra magi och som kanske till och med skulle kunna lösa hennes problem.

Jag ska lära mig människomagi! tänkte hon. Då, om någon ber mig att göra någon besvärjelse så kan jag säga att, det går tyvärr inte för jag måste skola om mitt sinne… och vem vet, det kanske fungerar. För om människor kan lära sig det så kan det ju inte vara så svårt! Det kommer att ge mig tid nog att fundera ut något. Kanske kommer jag att hitta något botemedel.

Hon log ett bistert leende.

Kanske kommer ett mirakel att ske…

Hennes tankar gick till drömmen som hon haft, kanske… kanske… men hon vågade inte hoppas. Fast ändå, Laurelin hade ju känt någon form av skälvning i jordkraften när Mirestel mediterat vid porten under gårdagskvällen. En port hade stulit hennes kraft från henne, kanske en annan port skulle ge den tillbaka?

Tre möjligheter, tänkte hon. Antingen får jag min kraft åter, eller så kan jag lära mig bruka människomagi, eller… eller så måste jag ge mig av. Men i vilket fall har jag lite tid på mig.

*) Se Mirestel i Ravnsmark: del 1.

Någorlunda nöjd med att ha funnit en utväg som inte innebar att hon omgående var tvungen att lämna sin plats som Helcarils lärljunge, satte hon sig ner vid bordet. Men hon hade inte hunnit ta mer ett par tuggor av middagsmålet innan något av det som Laurelin sagt* plötsligt slog henne.

”…men när Hanses-Stina berättade att du skulle ha skapat en dimridå där i Högmark men att det inte blev någon dimma, och jag hade ju förstått att du hade flytt… Då äntligen lade jag ihop två och två.”

Det var som om Laurelins röst ekade i hennes huvud.

”…när Hanses-Stina berättade…”

Hanses-Stina! Det är hennes fel! Hennes fel att mitt liv är förstört!

Mirestel sökte med blicken genom rummet tills den fann människan, nästan längst bort vid det andra bordet. Där var hon. Det fördömda avskräde till människa som vågat förstöra hennes liv. Men det skulle hon få ångra. Mirestel måste få tillbaka sina krafter och då… men nej, avbröt hon sig. Nu fick hon inte handla överilat utan planera detta mycket noga. Hon skulle behöva något från Hanses-Stina, något som kunde hjälpa henne att skicka förbannelsen över henne. Blod hade varit bra, men svårt, naglar likaså. Men ett hårstrå skulle vara överkomligt.

Det var som om Hanses-Stina plötsligt kände den brännande blicken som försökte borra sig in i henne från andra sidan rummet för hon vände sig om och mötte Mirestels ögon. Det var knappt Mirestel kunde hålla tillbaka en morrning.

Vänta bara… tänkte hon.

Syster Stena Hanses Stina

”Vi förlåter varandra!...”

Mirestel ryckte förvirrat till. Hon insåg att medan hon varit helt försjunken i sina planer för Hanses-Stinas öde så hade den där mänskliga kaplanen rest sig och var mitt inne i ett eldigt tal till de församlad. Hon svamlade på om Drakfåglarna och allt vad det innebar att tillhöra detta sällskap. Att göra fel, att bli straffad… det kunde Mirestel sympatisera med. De som gjorde fel borde straffas. Sedan kom hon in på förlåtelse.

Förlåtelse, tänkte Mirestel, ja, förlåtelse är en utmärkt ursäkt att närma sig den där hatade människan. Håll dina fiender nära så att de inte inser att de är dina fiender… tänkte hon och reste sig upp.

* * *

Hanses Stina ryckte till när Mirestel plötsligt damp ner bredvid henne. Hon såg märkbart förvånad ut, men log mot alven som fick kämpa för att vrida upp mungiporna i vad som i bästa fall kunde kallas en inte ovänlig grimas.

Mirestel harklade sig,

”Inspirerande tal…” sa hon, något krampaktigt.

Människans förvånade min övergick raskt till stadiet förbryllad.

”Ja, det där med att förlåta,” kämpade Mirestel på, samtidigt som hennes ögon hela tiden drogs till människans långa, dinglande flätor. Det kliade i fingrarna, men hon lade band på sig.

”Att vi måste förlåta varandra… och så, jag tänkte att det är viktigt…”

Mirestel önskade att hon trots allt lagt lite mer tid på att fundera ut exakt vad hon skulle säga till människosoldaten. Men det var för sent nu.

”Så jag förlåter dig!” hasplade hon ur sig samtidigt som hon lutade sig fram och lade armarna om människan. Hon stack med flit in händerna under flätorna och försökte se till att ringen på vänsterhanden trasslade in sig i lockarna. Tyvärr vann Hanses Stinas överdrivet vänskapliga natur över chocken alldeles för snart och Mirestel fick en riktig björnkram tillbaka.

I vet han du menô = jag vet vad du menar. Övers anm.

”Inte fö att i vet han du menô, men hä e klart att du e förlåtn!"*

Mirestel fick kämpa med paniken när hon så plötsligt tryckts tätt intill en människobarm. Hårstrået var glömt och det enda hon ville var att så snabbt som möjligt komma undan de starka armarna som höll henne som i ett skruvstäd. Hon vred och skruvade på sig för att människan skulle släppa henne. När hon äntligen kom lös däremot så svor hon över sig själv. Inte ett ynka hårstrå hade hon fått med sig. Plågan hade varit helt i onödan. Dessutom mötte hon Laurelins chockerade blick tvärs över bordet.

Har hon suttit där hela tiden? Klumpigt, klumpigt! Fördömt också, hoppas hon inte misstänker vad jag försökte göra! tänkte Mirestel samtidigt som hon försökte samla sig.

”Jag eh, fastnade lite i ditt hår, hoppas det inte gjorde ont!” sa hon snabbt till Hanses Stina, men kunde inte låta bli en förstulen blick mot Laurelins håll. Den yngre alven iakttog dem misstänksamt.

 
Hä e då ingana = det är ingen fara

”Å, hä e då ingana, men kômpis säg alltid att mätt hår e som skädzistrån.”*

”Förlåt, vad sa du? Skäggstrån?”

Tsôckt= tjockt

” Ja, att hä e tsôckt ô trassäl in säg i allt. Ho använd hä ti si säckpipa.”

”Vad är en säckpipa?”

”Jo du vet ett sådant där blåsinstrument med pipor och en säck, och så blåser man upp säcken.”

Mirestel tyckte sig vagt kunna minnas ett skränigt, monstruöst instrument som tjöt som en stucken gris och som hon ibland sett människorna släpa runt på.

”Jaha,” sa hon, nu motvilligt fängslad. ”Men var kommer ditt hår in?”

Mônstötzi= munstycke
Da pi = däri

”Jo du förstår, att i pipon finns ett litet mônstötzi som liksôm vibrer, och da pi sätt spelmänna ett skägdzistrå.”

”Varför i stjärnornas namn då?”

 

An liss kläppin= den lilla kläppen

”Så int an liss kläppin da pi ska rammôl ner.”

Mirestel försökte skaka av sig sin motvilliga fascination, men Hanses Stina fortsatte.

”Ôch män kômpis, Fôsslass Maja, ho säg att mätt hår e sôm ett skädzistrå sô ho tar hä iställä.”

Ett ljus av hopp tändes i Mirestels hjärta. Ett stulet instrument skulle knappast kunna gå att spåra tillbaka till henne. Laurelin skulle aldrig kunna misstänka vad hon höll på med!

Kanske satt den där andra människan just nu bara en bit bort och blåste i de där anskrämliga piporna som innehöll Hanses Stinas hår!

”Och var är den där Maja nu? Jag skulle eh, vilja få höra lite av de där skäggpiporna.”

”Nej, ho e himma i Högmark, ho e ingona kriger int!”

*) Se Återhämtning.

En rysning gled över Mirestels kropp när hon för sin inre syn såg den plågsamma vandringen som hon, svårt skadad, fått genomlida senast hon varit i Högmark.*

Sofia

Kanske kan jag skära av henne flätorna i smyg när hon sover istället… tänkte Mirestel. Hon kastade åter en blick på Laurelin, men den andra alven hade nu fått sällskap av människan Sofia som uppenbarligen sa något mycket fängslande för hon hade vänt sig bort och tittade inte längre åt Mirestels håll.

Inombords svärande över den förlorade chansen, reste sig Mirestel. Hon stod inte ut en sekund till i människans närvaro. Hårstrå eller ej. Hon tittade ut och insåg förfärad att det snart var dags för patrull. Att hon skulle sättas på att patrullera tillsammans med människor! Det kändes som om den lilla stugans väggar trycktes samman omkring henne. De högljudda röster som sorlade blev till en kakafoni. Som hon avskydde dem! Rundörade, grova och skränande som vilda djur! Hennes ögon mötte för en sekund åter Hanses Stinas och hon fick bita ihop tänderna och svälja ner den våg av hat som steg i strupen. Hon måste ut härifrån!

* * *

Den kalla nattluften var som en lisa för hennes sinne. Tystnaden och mörkret slöt sig om henne och omfamnade henne. Plötsligt kände hon det, det var något bekant. Kanske var det en doft hon kände igen, eller snöflingorna som föll tunga från de grå molnen som dolde månen högt där uppe, eller bara en känsla? Det påminde henne om något… jo, drömmen! Och porten! Något bra skulle hända vid porten om hon bara kunde komma dit.

Ailindil, tänkte hon. Hon visste att det var ett fåfängt hopp, men hon kunde inte låta bli att tänka att det kanske var han som skickat drömmarna. Kanske väntade han på henne bortom porten. Kanske längtade han efter henne såsom hennes hjärta fortfarande värkte efter honom? Kanske hade han kunnat sända drömmen till henne för att porten inte var riktigt stängd? Kanske skulle han ge henne hennes krafter tillbaka?

Ett högljutt skratt inifrån stugan fick Mirestel att spritta till.

Förbannade människor och fördömda Hanses Stina! svor hon. Jag måste skynda mig, tänk om de kommer för att hämta mig till patrullen. Om jag bara hade mina krafter så skulle jag visa dem allesamman!

Utan en blick bakåt sprang Mirestel över den våta snön, upp mot skogen och kullen där porten väntade. Hennes hjärta sjöng av vrede och hat.

Om jag bara får mina krafter tillbaka så ska Hanses Stina få smaka på min hämnd!

Runt den osynliga porten stod skogen tät och mörk. Som vanligt försökte Mirestel sträcka ut sitt sinne, att bryta igenom de magiska slöjor som dolde porten, men hon såg ingenting. Vanmakt blandades med ilskan i hennes hjärta.

Finns du där inne, Ailindil? tänkte hon och sträckte händerna mot den plats där hon visste att porten var. Hjälp mig!

Mirestel fumlade med det lilla ljus hon fått med sig. Hon föll på knä i snön. Tog ett djupt andetag och lät sakta sitt medvetande sippra ner genom kroppen. Ilskan försökte för ett ögonblick hålla hennes sinne fånge, men med rutinmässig vana lösgjorde hon sig snart från känslan och kände den flyta bort, bli avlägsen, som om den tillhörde någon annan. Hon fokuserade på porten, på att öppna sig för den. Hon sjönk allt djupare och djupare in i transen. 

Och så hörde hon rösten.


II. Is och eld


Ranas skepnad

”Mirestel, Mirestel…”

De mjuka orden kom som ur en dröm och för ett ögonblick var Mirestel inte säker på att hon hört dem eller om de kommit till henne i transen, men så såg hon en skimrande vit gestalt i ögonvrån. Hon ryckte till och kom på fötter.

”Mirestel, jag är så stolt över dig, du gjorde det!”

En darrning sköljde genom Mirestels kropp. Hon ville titta bort från gestalten, men kunde inte slita blicken från henne. Hon ville falla på knä i tacksamhet, vända sig bort och springa därifrån, gömma sig, sträcka på sig i stolthet och visa att hon inte var rädd, men ingen av de tumlande tankarna hann få fäste i hennes inre tillräckligt länge för att förmå hennes kropp att lyda, utan hon stod still, som fastfrusen. Det kändes som om kylan i luften åt sig in genom hennes hud, spred sig genom kroppen tills hon blev till en isstod. Tunga snöflingor föll omkring henne, de landade på hennes händer, fastnade i ögonfransarna och blandades med tårar som obemärkta rann nerför kalla kinder, men de landade inte på den vita gestalten utan föll rakt igenom henne. Mirestel svalde, öppnade munnen som för att tala men rösten som ljöd igenom den mörka natten var inte hennes.

”Nej, jag är inte här kroppsligen,” sa den. ”Bara min andeskepnad, men det är tack vare dig jag är här.”

Ett enda ord kröp över Mirestels frusna läppar, ett ord som skälvde, darrade och fylldes med alla känslor som rasade inom henne.

”Rana…”

Ilskan som drivit henne när hon stormade uppför den lilla kullen och in i gläntan lurade i gränstrakterna i hennes medvetande, bortträngd av de andra känslorna men inte kvävd. Var det ilskan, de mörka tankarna som lockat Rana till henne?  

”Nå, det var inte bara du, du behöver inte ta på dig hela skulden för min närvaro.” Orden lät roade, men blicken i de spöklikt lysande ögonen var medlidsam. Sedan log hon.

”Hur är det med dig, har människorna behandlat dig illa?”

Mirestel kunde bara nicka. Hatet flödade in i henne igen, brann genom hennes ådror som kall eld.

”Jag vet, de förstår oss inte. De drivs av svartsjuka och illvilja. De vill att vi går deras ärenden.”

”Ja, ja! Precis så är det,” flämtade Mirestel. För sin inre syn såg hon Hanses-Stinas ansikte.

”Ah, arma Mirestel. Det lidande du får utstå på grund av dem…”

Tårar steg åter i Mirestels ögon. Hon längtade efter att be Rana om hjälp att ta hämnd på den hatade människan, men något höll henne tillbaka. Hon var inte redo ännu, inte riktigt redo. Återigen, detta vägskäl. Hon tvekade och tillfället var förbi på några sekunder, men tvivlet gnagde i Mirestels inre.   

Rana väntade ett ögonblick, lyfte blicken mot den virvlande snön, sedan log hon och sa,

”Känner du dig fortfarande skyldig för din mästares död?”

Mirestel spärrade upp ögonen.

”Nej!” utbrast hon innan hon hann tänka, ”du sa ju åt mig att inte känna någon skuld! Så det gör jag inte!”

Rana tittade på Mirestel.

”Det gläder mig att du inte känner skuld,” sa hon till slut, ”för ingen av oss alver borde känna någon skuld, framförallt inte för att vara det vi är menade att vara! Våra röster kommer alla att klinga kraftfullt då, och en vacker dag kommer du att finna din egen röst, och när du lyssnar till den kommer den att vara mer betydelsefull för dig än till och med min.”

Mirestel ville protestera, hur kunde hennes röst vara kraftfullare än Ranas? Rana som var så mäktig, vars kraft flödade så stark…

Rana avbröt hennes tankar.

”Se där, se på porten!” sa hon och höjde en blek hand och pekade. ”Det där är ditt verk! Du gjorde detta och jag är så stolt över dig. Dina krafter vaknar igen!”

Rösten var fylld med en värme som föll som ett glödande kol ner i Mirestels isande inre och äntligen kunde hon röra hon sig.

Gjorde jag något, fick jag verkligen något att hända? viskade hon nästan för sig själv.

Hon vände sig om, följde Ranas utsträckta finger och där, där var den! Porten! Hon såg den lågande kraft som stod som en strålglans kring den och kunde känna den. Det var som att ta det första djupa andetaget efter en evighet under vattenytan. Hon slöt ögonen, sträckte sitt sinne mot kraften. Det var inte som förr. Det som borde ha varit en flod var en sipprande rännil, men Mirestel försökte ändå girigt samla kraften, tvinga den att fylla hennes inre. Men det var som om den rann mellan hennes fingrar.

”Där.” Rana lät ivrig och hennes röst drog Mirestel tillbaka från flödet. Motvilligt öppnade hon ögonen.

”Se där! Det är som ett bomärke på porten. Det säger vem som gjort den. Se på det, minns det!”

Plötsligt var uppenbarelsen alldeles nära Mirestel och rösten och ögonen var enträgna.

”Det här säger jag dig, jag, bara jag. Inte Fursten, ingen annan. Detta säger jag dig för vårt folks skull. Minns märket och berätta för Nim-Elenath, ingen annan, det är inte säkert. Nim-Elenath har kunskapen för att förstå.  Sök upp hen och om du vill, bli hens lärljunge. För hen har stor kunskap som du behöver.” 

Mirestel fann att hon nickade.

”Ja,” viskade hon, ”ja, det ska jag!”

Ranas bleka händer låg plötsligt mot Mirestels kinder och istället för att rygga undan kände hon hur hon slöt ögonen och lutade sig mot den skimrande gestalten, men det fanns inget där, bara en sval luftström. Hon blinkade förvirrat och när hon kunde fokusera igen såg hon skepnaden återigen vid porten.

Helcaril

Hon hörde ett knakande bakom sig och ryckte till, svängde runt och kände som en iskall klump i magen när hon fick syn på Helcaril. Hur mycket hade han sett, vad hade han hört?

”Mirestel,” ropade han, ”vad står på? Vem är det där?”

Hans röst blev osäker, avvaktande.

Återigen var det som om någon bundit Mirestels tunga. Vad skulle hon säga? Hon tittade på Rana.

”Känner du inte igen mig?” Rana rörde sig likt dimma runt, bort från Mirestel.

Ai, Helcaril. Har du saknat mig?” Skepnadens röst spann som en katt, smekte sin väg genom luften och Mirestel såg Helcaril rygga undan.

”Rana…” viskade han.

”Vem är det? Vad är det, är det ett spöke?” En ljus barnröst klingade genom den mörka natten.

”Det är Rana!” skallade ett rop, ”Tillbaka! Tillbaka!”

Människorna som följt i Helcarils spår tumlade bakåt, men han stod kvar. Han hade samlat sin styrka och stod där rakryggad och fast.

Mirestel tittade från Helcaril till Rana och åter.

”Vad gör du här, Rana?”

”Jag kom för att titta på porten,” log hon, ”och av en händelse stötte jag på Mirestel.”

Mirestel kände en våg av tacksamhet. Rana skulle inte avslöja henne.

”Vad vill du med porten? Försöker du öppna den?”

”Varför skulle jag göra det?” skrattade hon. ”Jag ville bara titta på den.”

”Men du är inte här…”

”Nej, min kropp är inte här. Jag har inget behov av att resa för att ta mig hit... Jag kan se, jag kan höra, men jag kan inte röra er, ni kan inte röra mig. Jag kan med lätthet kasta min ande långa sträckor. Men… nu är jag färdig här…”

Mirestel slöt ögonen. En förbjuden, svag del av henne längtade efter att kasta sig efter Rana, att bönfalla henne att stanna kvar. Men det var omöjligt. Hon tvingade sina fötter att ta ett par steg mot Helcaril, att visa att hon stod med honom.

”Mirestel!” Ranas röst ljöd med ens klar.”Skicka mina hälsningar till Alcamarthiel och Nim-Elenath!”

Orden fick en våg av rasande svartsjuka att stiga i Mirestel. Hon stirrade på Rana och såg hennes retfulla leende.

”Visa dem vad du går för, jag vet att du kan!”

De sista orden var svaga, halvt hörbara. Kanske fanns de bara i Mirestels huvud, men de lockade fram ett leende även på Mirestels läppar och hon gav Rana en försiktig nick som hon hoppades att Helcaril inte kunde se där han stod bakom henne.

Så med ens, lika plötsligt som hon kommit var den skimrande, spöklika gestalten borta. Mirestel tog ett djupt andetag innan hon stapplade bort mot Helcaril. Ranas avskedsord gömde hon likt en drakskatt, djupt inne i sitt hjärta. Rana trodde på henne, på att hon kunde!

Bakom henne stod ljuset kvar, bortglömt på marken, men ingen låga brann längre och stearinet hade stelnat i en kall deformerad klump.


III. Ljus


"Är du oskadd? Sa hon något till dig innan vi kom? Har hon gjort något med dig?"

Mirestel skakade på huvudet åt Helcarils ord.

"Ja, jag är oskadd. Hon pratade bara. Hon ville titta på porten. Hon dök upp plötsligt, jag märkte inget utan hon bara stod där bakom mig! Jag kunde inte lämna porten. Vilken tur att du kom, men hur kunde du veta…"

"Du skulle ju på patrull! Vi kom för att hämta dig!"

"Åh, patrullen…"

"Sa hon inget mer?"

Mirestel var tvungen att bita sig i läppen.

"Nej, inget, hon sa inget mer, pratade bara om porten."

"Kom," avbröt en ljus barnröst, "vi måste tillbaka till stugan. Vi måste berätta vad som hänt."

"Ja! Kom tillbaka!"

Mirestel ville inte gå tillbaka, inte in i stugan med alla människor, all trängsel, alla frågor. Hon vill stanna där ute.

"Gå," sa Helcaril, "gå tillbaka. Jag stannar här. Jag måste undersöka porten."

"Ja, kom nu," ekade barnen och en mörk mansröst stämde in. "Vi måste gå!"

"Men," försökte Mirestel, "kan du verkligen stanna här själv, tänk om något händer?"

"Gå! Jag ska bara undersöka porten."

Mirestel nickade och skulle just vända sig när en människoröst ropade:

"Nu går du tillbaka!"

Mirestel stelnade till, trodde han att han kunde ge henne en order? En alv? Hon som hade en drakskatt i sitt hjärta? En ynklig människa? De var avskyvärda allesamman. Om inte Helcaril uttryckligen sagt åt henne att gå så skulle hon nu aldrig ha övervägt att gå tillbaka, men nu hade hon inget val.

Som tur var hade tydligen människan insett sitt misstag. Han harklade sig och sa.

"Jag menar... det vore vänligt om du kunde tänka dig att eskortera oss tillbaka till stugan."

Mirestel tog ett djupt andetag.

"Jag behöver prata med Laurelin…" sa hon och gick tillbaka mot ljuset i stugan.

* * *

Laurelin

En våg av värme flödade mot Mirestel genom den öppnade dörren. Hon fick genast syn på Laurelin och funderade för ett ögonblick på att kasta sig i hennes armar, men bestämde att det nog skulle vara lite väl mycket och nöjde sig med att ta några stapplande steg och stamma fram.

"R-rana kom…"

"Rana!??"

Laurelin tog hennes båda händer i sina,

"Men Mirestel, du är ju kall som is! Kom! Kom fram till elden! Ni där, gör plats!"

Mirestel kände sig inte kall, snarare tvärtom. Det var som om elden i den öppna spisen speglades av en eld som brann i hennes inre. Ömsom mjuk glöd, ömsom hettande, sprittande, flammor. Hon hade brukat kraften för första gången på flera år och Rana trodde på henne. Rana hade kommit till henne! En vag känsla av sorg drog igenom henne när hon kom att tänka på att det inte kunde ha varit Ailindil som skickat henne drömmarna, det måste ha varit Rana. Eller, kanske inte? Kanske kunde Ailindil ha sänt drömmarna åt henne så att hon skulle få prata med Rana?

Mirestel drog av sig de blöta ytterplaggen och bredde ut dem framför elden medan Laurelin pjoskade med henne. Hon ropade fram en kopp varmt te som hon satte i händerna på Mirestel som tacksamt tog emot den. Kanske inte så mycket för den heta drycken som för att ha något att dölja det leende som hela tiden hotade att förråda henne. Helcaril kom in genom dörren och Mirestel försökte ordna anletsdragen i en passande min av oro och rädsla. Men det var svårt när hon tänkte på drakskatten…

"Berätta, vad var det som hände?" bad Laurelin.

"Jag vet inte exakt," sa Mirestel. "Jag… jag måste börja från början." Hon tog ett djupt andetag.

"Jag känner ibland," sa hon, "att jag inte riktigt trivs här i stugan. Alla tjattrande människor, överallt, så nära! Jag kan inte ens höra mina egna tankar. Jag vet att vi måste respektera dem och vara artiga men jag behöver ibland få vara för mig själv. Så var det i kväll. Nå, jag sa ju att jag kanske kommit på något rörande porten, ett sätt att undersöka den? Att jag i tillräckligt djup trans kanske skulle kunna få mitt sinne i rätt klang, rätt resonans för att kunna nå längre in i portens mysterier. Jag har försökt flera gånger utan att lyckas nå tillräckligt djupt. Det har alltid varit något som stört mig. Men ikväll, jag tände ett ljus för att ha som fokus och satte mig ner framför porten. Då plötsligt, jag vet inte hur lång tid som gått, men plötsligt hör jag en röst bakom mig. Jag trodde först att jag hört fel, men så fick jag syn på henne, Rana. Hon bara fanns där bakom mig. Men det var bara hennes andekropp," skyndade hon sig att tillägga.

"Vad sa hon, vad ville hon?" undrade Laurelin.

"Hon ville titta på porten."

"Men hur kunde hon hitta hit?" mumlade Helcaril. Han hade suttit still och tittat in i elden medan Mirestel pratade, men nu vände han sig och tittade rätt på henne. "Du träffade henne förut. Gjorde hon något mot dig då? Kan hon ha gjort dig till sitt ankare?"

Mirestel svalde och hoppades att han inte kunde se hur nervös frågan gjorde henne även om hon borde varit beredd på den.

"Eh, nej, vi pratade bara då också! Eller hur, Laurelin, du var ju där!"

 

*) Se novellen Mirestel och porten.

"Det var i Klippiga skogen.*) Ja, där träffade vi henne och hon var väldigt intresserad av att prata med dig! Det kommer jag ihåg."

"Men det var ju bara för…"

Mirestel ville säga att det bara varit för att de andra varit så ohyfsade och inte behandlat Rana med respekt, men orden dog bort på hennes tunga. Nu gällde det att vara försiktig.

"...För att de andra inte vågade prata med henne. Du var den enda som vågade prata med Rana. Ja, mig avfärdar hon som oomvändbar," fyllde Laurelin hjälpsamt i.

"Jag är rädd för att hon slagit klorna i dig på något sätt!" utbrast Helcaril.

"Nej," protesterade Mirestel. "Borde jag inte märkt det?"

*) Tidigare lajv: Källan vid Världens Ände

"Jag gjorde inte det…"*) Helcaril mötte hennes blick och Mirestel kunde bara nicka.

"Är du säker på att hon inte gjorde något då, när ni möttes tidigare?" upprepade han igen.

"Nej, hon gjorde inget," sa Mirestel bestämt. "Vi pratade bara."

I hemlighet tänkte hon på det tillfälle då Rana talat till henne och bara henne och sagt att hon kände Mirestels drömmar, att hon redan vetat hennes namn innan de träffades.

"Alcamarthiel," kastade hon ur sig, "Laurelin, hon bad mig hälsa till Alcamarthiel!"

Mirestel mötte Laurelins blick och försökte lägga så mycket oro hon kunde i sitt eget minspel. Laurelin nappade som tur var på bytet av samtalsämne.

"Alcamarthiel? Men varför..."

"Jag vet inte, sa Mirestel, såvida inte…"

"Rana försöker slå klorna i henne!" avbröt Laurelin. "Det är som vi pratade om tidigare."

"Jag fruktar det," sa Mirestel och var tvungen att ta en djup klunk av teet för att dölja sin skrattlystnad.

"Vad menar ni?" frågade Helcaril.

 
*) Se novellen Åter till Klippiga skogen.

"Alcamarthiel... hon har betett sig märkligt, varit oerhört högmodig, dragit mer kraft, utnyttjat mig…" började Laurelin förklara. "Och vi mötte ju Rana igen i Klippiga skogen i somras*), och hon var väldigt vänlig och förtrolig mot Alca. Tänk om det hänger ihop, tänk om de står i kontakt med varandra?"

Det här tyckte däremot Mirestel var att gå lite långt. Den beska smaken av svartsjuka fick teet att brinna på tungan.

"Nej, det tror jag inte…" sa hon lite för snabbt. Helcaril tittade upp på henne med bekymrad blick.

"Varför... varför skulle hon annars hälsa till henne?" fick Mirestel ur sig. "Om de hade kontakt kunde de ju prata direkt med varandra."

Helcaril stirrade åter grubblande in i elden.

"Jag är ändå rädd att hon slagit klorna i dig," sa han och lyfte blicken. "Jag vill ta dig till Liv. Det var hon som hjälpte mig."

Mirestel sökte febrilt efter någon undanflykt. Varför Liv av alla personer? Den enda som hon absolut inte vågade riskera att släppa in på sig.

"Alcamarthiel också!" fyllde Laurelin i. "Vi måste ta dem båda."

Laurelins replik fick åter leendet att vilja spricka upp på Mirestels läppar. Hon kunde verkligen se framför sig hur väl Alcamarthiel skulle ta en order att bege sig till Liv för att bli hjälpt med sin påstådda länk till Rana. Hon själv borde kunna hitta på något sätt att dra sig ur innan det blev aktuellt. Kanske skulle hon ge sig av? Det var ju ändå bara en tidsfråga innan Laurelin fick för sig att säga något hon inte borde.

Hanses Stina

"Jag måste ha mer te," sa hon och visade sin tomma mugg. Hon reste sig snabbt och skyndade bort mot bordet där tekannan redan stod framdukad. Just som hon kom fram såg hon vem som höll på att fylla nytt vatten i en kanna från den stora dammejeanen. Hanses-Stina! På hennes rygg vilade de långa flätorna. Mirestel stirrade som förtrollad på dem. Hanses-Stina var fullt koncentrerad på vattnet och märkte inte ens vem som stod bakom henne. Försiktigt, ytterst försiktigt sträckte Mirestel fram en darrande hand. Hon nuddade vid den ena flätan och där, det var ett löst hårstrå. Hon drog förstulet i det och det lossnade från banden som höll flätan på plats. Triumfen fyllde Mirestels bröst medan hon snabbt tvinnade hårstrået runt sina fingrar.

Hon log mot Hanses-Stina när denne vände sig om, hälsade och sträckte sig efter te-kannan. Hanses-Stina tittade lite förbryllat på henne men verkade inte ana att hennes öde beseglats i just denna stund! Mirestel hade sin kraft och nu hade hon något som en gång varit en del av Hanses-Stina! Något som skulle kunna leda henne och hennes besvärjelse genom lagren i verkligheten och bilda en bro för Mirestels hat att resa över.

Mirestel smög ner hårstrået i sin skrivbok och snörade noggrant igen den. Om det tidigare varit svårt så var det nu nära nog omöjligt att dölja sin munterhet för de andra. Mirestel gick med böjt huvud fram till dem och tittade inte upp förrän hon satt sig ner och skyndsamt höjt muggen till munnen. Alcamarthiel skulle få stå till svars för att Rana visat intresse för henne, hon skulle tvingas resa till Liv. Mirestel hade sina krafter tillbaka och hon hade Hanses-Stinas hårstrå. Hon ville skratta högt! Äntligen skulle de få se!

Över muggen mötte hon Helcarils blick och det var något i den som fångade henne. Hade han genomskådat henne? Speglade hennes ögon det som fanns i hennes hjärta? Hon tittade ner, men fann snart att hon måste se upp igen. Han hade tittat bort. Hade hon kanske inbillat sig? Men då såg han på henne igen och det var något hos honom som störde den normalt svala ytan. Som om något rörde sig där, under all hans värdiga kontroll. Mirestel tittade ner, men då såg hon hans händer istället. Han öppnade och knöt dem som om han inte förmådde vara stilla. Var detta Helcaril? Han måste verkligen vara misstänksam mot henne. Det här kunde orsaka stora problem för henne!

Mirestel tog ett djupt andetag, ställde ifrån sig tekoppen och lutade sig fram.

"Du behöver inte vara orolig för mig," sa hon och gjorde rösten så mild och trovärdig hon kunde.

Han mötte hennes blick och det hon såg i hans ögon rörde vid något inom henne. Någon bortglömd del av hennes själ.

"Men du sa att du kände oro för mig när jag var borta vid slaget, och du vet också att du inte behöver vara orolig för mig. Det är inte något som alltid går att välja."

Hans röst var fylld av en oförvanskad sanning, en känsla så djup att den skakade Mirestel i hennes inre. Han lyfte sin hand och rörde vid henne. En handling så olik allt hon tidigare sett av Helcaril att hon ofrivilligt lyfte sin egen hand, som för att söka hålla kvar hans till dess hon förmått förstå vad som hänt. Men innan hon hann reagera var hans hand borta, men de ögon som mötte hennes när hon tittade upp var fortfarande fyllda av det märkliga. Det var som om han i det ögonblicket var helt gjord av ljus. Ett ljus som fick Mirestel att glömma allt annat, som för en sekund svepte bort alla tankar på drakskatter, förbannelser och hennes egna hemligaste mardrömmar.

Han bryr sig om mig, tänkte hon, han bryr sig faktiskt om mig! Tanken var så oerhörd, så ofattbar.

"Kan du skydda ditt sinne mot Rana såsom du är nu?" frågade han lågmält.

Mirestel vill svara ja, ville säga att det inte var något fel på henne, men inför det ljuset, inför de orden, kunde hon inte ljuga. Hon skakade på huvudet.

"Låt mig hjälpa dig, be mig om hjälp!" viskade han, och Mirestel kunde inte göra annat än att nicka.

"Ja," svarade hon så tyst att det knappast kunde ha nått några andra öron än hennes egna, "hjälp mig…"


Epilog: Avskedsord