Utskriftsvänlig sida

På andra sidan porten:

Epilog

Martina Jansson, Malin Andersson, Frida Pihl & Theo Axner, 2014, 2015

Redigerat av Theo Axner, 2015


Detta har hänt

Under fälttåget i Tolvmilaskogen i västra Högmark våren 1149 upptäcktes en av de magiska portaler som alvfolket byggde i forntiden men som sedan fallit i glömska. De Furstligas första försök att öppna porten i Klippiga skogen misslyckades, men de reste en befäst och starkt bemannad utpost omkring den. En grupp Furstliga magiker och Rödkåpor placerades vid utposten för att fortsätta försöken att öppna porten och var på väg att lyckas just som utposten anfölls av de allierade.

Under den kaotiska striden inne i utposten öppnades porten och några av de stridande på båda sidor passerade mer eller mindre avsiktligt genom den innan den slöts på nytt. De befann sig nu i ett märkligt öde skymningsland och fann att de inte kunde strida mot varandra och inte heller återvända genom porten. Till slut enades de sju överlevande som passerat porten, även de två Furstliga, om att sluta en tillfällig allians och gemensamt söka finna en annan väg ut ur den skuggvärld de hamnat i.

Det visar sig vara ett märkligt land som inte följer samma lagar som den värld de kommit från. Ingen tycks behöva äta och magi fungerar inte pålitligt. Och en av de sju, Tore, har lockats bort av något bara han kunde se och försvunnit spårlöst.

Så småningom visade det sig att de inte var helt ensamma i "Gråmark". En tid senare överfölls gruppen av ett märkligt odjur och fann att de kunde strida mot det, och vid en annan port - nu till synes "död" och stängd för alltid - fann de en död alv vars svärd tycktes binda sig till en av dem.

Och flera gånger längs vägen såg de stenar prydda med en symbol som liknar ett öga, som till slut ledde dem till en mystisk figur som kallade sig Åskådaren. Han erbjöd dem en väg ut, men till ett högt pris: han ville ha en av portfararnas ögon. Till allas förvåning valde blodsmagikern Fenri att offra sin syn för att gruppen skulle få en chans att hitta hem.

Åskådaren tycks ha hållit sin del av avtalet. Det enda Fenri kan se nu är vägen till den port som - om han talar sanning - ska leda dem hem igen...


På andra sidan porten

Dramatis personae

1. Välkomna in

2. Is och eld

3. Tillsammans är vi mindre ensamma
4. Historier
5. Vi mot Den
6. Den som söker skall finna
7. Åskådaren
8. Vägen ut
Epilog
Kari Almodsdotter - gedansk magiker och frälsebastard med militär bakgrund. Utsedd till gruppens ledare.

Eskil Bursson - gedansk spejare för Nyckelns väktare.

Sissela Jonsdotter - gedansk soldat, tjänar i riddar Akvin Örnklos följe.
Ingrid Sivsdotter - margholisk Drakfågel och sjukvårdare.
Syster Rakel - margholisk Salamander (Rödkåpornas väpnade gren).
Syster Fenri - margholisk Rödkåpa och blodsmagiker. Offrade sina ögon till Åskådaren för att få veta vägen ut.
Tore Nilsson - sunnanslättsk soldat, tjänade i riddar Magnus Lejonrams följe. Den ende som såg de mystiska ting som han trodde följde sällskapet och kallade på honom. Till slut lockade de honom till sig och han försvann spårlöst.
 
Kari Eskil Sissela Ingrid Rakel Fenri Tore

Foto: Mia Jormelius

Först kan de fem som ser inte tro sina ögon. Sedan inser de vad det är de har framför sig. Där är den! Efter all denna tid!

Porten.

En slät gråvit valvbåge med en vit sten i spetsen, till synes uppstöttad mellan två stora träd. Det är tecken skrivna på den men för mörkt att läsa dem.

De som känner sådant vet att den är öppen. Kraft strömmar genom den och runt den.

De närmar sig. Ett ljus tänds i den vita stenen, som en lykta.

Skenet från stenen blir starkare ju närmare de kommer, snart är det nästan bländande. Genom porten syns bara mörker.

Kari och Rakel är först fram till porten. De springer den sista biten men hejdar sig ett par steg från öppningen, vänder sig mot varandra och omfamnar varandra, snabbt och desperat.

Sissela vill skrika åt dem att skynda sig. Fort, innan porten stängs igen! Men hon förstår. På andra sidan porten är de på olika sidor igen. Inte för att de har sagt något, men... det syns.

Rakel fäller ned visiret på sin hjälm. Hon och Kari drar samtidigt sina svärd och försvinner in i mörkret under portvalvet.

"Det är trångt," säger Sissela till Fenri. "Gå in bakom mig." Hon känner Rödkåpans hand på sin axel och leder henne in genom porten. Ingrid följer efter och sedan, med en sista blick bakom sig, Eskil.

* * *

När de passerar genom porten tycks de bada i ett kallt blått ljus som bländar dem. Men bara för ett ögonblick. Sedan är allt mörkt.

De stannar upp efter bara några steg och känner mer än ser varandra sluta upp och samla sig. Var har vi hamnat?

Sissela känner något som slår mot hjälmen. Droppar. Det regnar. Det regnar!

Och det är mörkt, så mörkt som det aldrig var i Gråmark ens i skogen. Det är natt.

Deras ögon börjar långsamt vänja sig. De står fortfarande - återigen - på en skogklädd höjd, men här är det kallare och mörkare, och det regnar.

Sakta blir de varse en hel skock mörka skepnader runt om sig.

"Vid den Förste och Ende, var är vi?" ropar Kari och gestikulerar med svärdet. Sissela tar plats vid hennes sida med skölden höjd.

"Kari?" En bekant röst svarar.

"Var är vi? Vilket år är det?"

Ljus. Det regnar. Vi är verkligen ute.

Ute. Vi är ute igen. Fenris pris var inte förgäves. Ute.

Foto: Mia Jormelius

Här slutar berättelsen om portfararnas äventyr i Gråmark. Om du vill veta vad som hände sedan finns berättelserna om portfararnas återkomst, som tar vid där den här historien slutar: