Upptakt

port_lacharilSent på hösten, Ljusets År 1151. Kriget mellan den mörke Fursten av Margholien och de allierade fria smårikena i Thule har pågått i över tio år, och det dödläge som rått de senaste åren har börjat brytas; med det ockuperade Högmark som bas har de Furstliga gått till angrepp mot alvriket Ilyrana i väster. Tack vare inre oreda i Furstens rike har dock alverna och deras mänskliga allierade fått en tids andrum.

Den fristen har man inte försuttit. Förutom att stärka sitt jordiska försvar har de allierade fortsatt och intensifierat sina magiska efterforskningar, och de har funnit nya spår.

Tidigare under året lade Nyckelns väktare, deras alviska allierade och Solstammarnas vise ihop olika upptäckter de gjort och kom till nya insikter. Man har fått reda på att Fursten på sin väg till herravälde fördrivit eller fängslat mäktiga väsen, som man nu hoppas kunna befria och vinna för de allierades sak. De sägs vara fängslade ”bortom Vinterporten”, men vad eller var Vinterporten är har förblivit ett mysterium – tills helt nyligen.

Nu har man nämligen funnit att Vinterporten verkar vara identisk med en av de alviska fornportarna, som tycks leda till en skuggvärld bortom tid och rum och som varit glömda i hundratals år, och även ungefär var den finns. En expedition har gett sig av för att finna och forcera porten – men det är ett farligt uppdrag. Den befinner sig i Högmark som nu är ockuperat av Fursten, och man vet inte om den är bevakad…

 

Akt 1: Prolog - Genom nyckelhålet

Tolvmilaskogen utgör gränslandet mellan kungarikena Arosia och Högmark och alvriket Ilyrana Under den sista kvällen innan expeditionen gav sig av från den alviska gränsposten ”Tröskeln”, bestämde högsta befäl riddare Agnes Eriksdotter Eka och den alviske ”generalen” Dolothorion att resan skulle företas i små grupper. Vägledda av allierade högmarkspartisaner har expeditionen tagit sig in i det ockuperade Högmark. 

Vi befinner oss vid lajvstart på Hôlsela, en liten övergiven fäbod på vägen till Vinterporten. Här finns möjlighet för grupperna att åter sammanstråla för en bit varm mat på en någorlunda trygg plats. 

hale_olaf_mfl

 

Akt 2: Vinter porten

Färden genom kyla och oländig terräng mot den sägenomspunna Vinterporten har varit svår. Men tillslut har expeditionen nått sitt mål. Vid lajvstart är vi bara en liten bit från Vinterporten. Nu gäller det för magikerna att ta sig hela vägen fram och utföra den ritual som skall kunna tvinga upp porten nog mycket för shamanerna att utföra sin ritual. De ickemagiska ledsagarna har som främsta uppgift att se till att magikerna kan utföra sitt jobb. Att Högmark är nerlusat av furstelegionärer gör inte saken lättare. 

Den beryktade furstetrogna magikern Solaris lär ska röra sig i Högmark. Ryktet säger att hon har skapat magiska fällor som fler än en fallit offer för. Den som drabbas fastnar i sin egen värsta mardröm och kan inte vakna av sig själv. 

 

Akt 3: Efterspel

Få har besökt det märkliga Gråmark, den plats som lär ska finnas bortom de magiska alvportarna. Är det de dödas hemvist, eller bara en instabil magisk kaosdimension? Hur har fursten kunnat fängsla ett så mäktigt väsen som Högälven bortom portarna? Vad finns egentligen där på andra sidan?