Bok II, Mellanspel 2

S:t Ahriks Gille

mars 2001 - Väktarnatt 1140 


Inför Väktarnatten år 1140 i Geda, det belägrade Gedaniens hårt ansatta huvudstad, gästade kung Imrar IX med ett litet följe S:t Ahriks Gille - ett av de äldsta gillena i staden, vigt åt rikets skyddshelgon - för att dela Väktarnattsvarden och dricka skålen för gott år och fred med de lokala borgarna. Det började som en stillsam och munter tillställning, men en del orosmoln hopades efter vart som dagen led. En enligt egen uppgift spåkunnig gammal tiggare, Erkki Benröte, fick flera korta vansinnesanfall och skrek om "kyla och mörker". Ett sinnesförvirrat tjänstehjon, som dittills verkat tro att hon var en katt, började tala mer och mer och verkade gradvis återfå förståndet. Barden Halfdan Vittfarne återberättade den kusliga legenden om hur S:t Ahrik överlistade och besegrade avguden Nidvinter vid platsen där senare Månhella slott byggdes. Kvällen fortled under fortsatt ätande, sång, dans och berättande. Flyktingsoldaten Gere Törstig underhöll församlingen med en hejdlös skröna om sitt heroiska deltagande i en stormning; Halfdan framförde åter balladen om kung Sigtryggs äventyr i Högmark och även Voorlaugrsmål ur Imrarskvädet; en flykting från det ockuperade Gedanien, närmare bestämt trakten kring Månhella, rörde bokstavligen några lyssnare till tårar med sin historia (fast inte inför hela samlingen i just det här fallet).

Senare på kvällen utbröt skräck och panik i salen då en tiggare, som suttit obemärkt i ett hörn hela kvällen, kastade sin förklädnad och avslöjade sig som ingen mindre än Nidvinter själv. Han hade fängslats maktlös under Månhella i sekler men nu lösgjorts - av allt att döma i de Furstligas tjänst. Han svor att få sin hämnd och lyckades nästan frysa kronprinsessan till döds innan han drevs bort med Ljusets tecken. S:t Ahriks beskydd vilade nämligen fortfarande över hans gille, som var byggt av plankor från de heliga träd som spelat en viss roll i legenden.

Återstoden av kvällen ägnades åt ett upprört och improviserat rådslag där de skräckslagna gästerna försökte reda ut vad som skett och vad som skulle göras. Men liksom i Näversjö beslöt man att inte ge efter för skräck och förtvivlan utan stå enade mot Furstens konster. Geda håller ännu stånd...

Arrangörer: Markus Waltersten, Theo Axner och Henrik Hoffström.

Antal deltagare: 34.


Länkar till dokument med anknytning till S:t Ahriks gille

Fotogalleri med 31 bilder från S:t Ahriks Gille

Utskick - nytt!

Berättelser

Artiklar

Sånger och dikter