Pilgrimsfärd
Ett lajv i Thule-kampanjen: Bok III, Mellanspel IV
|
|
Erika |
Theo |
thule.pilgrimsfard [at] gmail.com |
Ytterst preliminär information
Tid: 3-6 juli 2014.
Plats: Dörröds scoutstuga med omgivningar utanför Lund.
Kostnader: Inte spikat, men överkomliga.
Huvudarrangörer: Erika Westberg och Theo Axner.
Bakgrund och upplägg
Sommaren 1149 (några månader efter Draksådd). Kriget i Thule har sakta börjat trappas upp; den mörke Furstens första attack mot alvriket Ilyrana har slagits tillbaka och båda sidor förbereder sig nu för en stor kraftmätning i Högmark. Kriget förs både med världsliga och magiska medel, och ryktena om det har så sakteliga börjat sprida sig längre och längre från dess centrum.
Vi befinner oss den här gången också en bra bit från krigsskådeplatsen, i de land i södra Thule som lyder under kungariket Eormenland. I norra Ottemark, i utkanten av Blåveden som utgör gränsen till det herrelösa Vildlandet, ligger S:t Bothilds lund, en helgedom knuten till två lokala helgon och såväl ett mål för pilgrimsfärder i sig som en station på vägen till större vallfärdsorter som templet i Lindbjaerg. Nu nalkas S:t Bothilds dag och helgedomen har dragit till sig en blandad skara besökare från när och fjärran: pilgrimer av alla slag som kommit för att göra bot, be för släktingar, söka läkedom eller förlåtelse; folk som är där för att tjäna pengar på de förstnämnda; sändebud för den ena eller andra grupperingen som söker en bra mötesplats för mer diskreta och inofficiella diplomatiska möten; och många andra vägfarande med mer eller mindre rent mjöl i påsen. Även utsända från båda sidor av kriget i norr har lockats till platsen, såväl i andliga syften som i politiska - och även magiska. Platsen har hemligheter och flera spår från de senaste årens upptäckter i det magiska kriget i Thule leder hit...

Mål och visioner
Pilgrimsfärd är tänkt att bli ett anspråkslöst men spännande och stämningsfullt sommarlajv i en lite annorlunda setting. Bland de ambitioner vi har med lajvet kan nämnas:
- Skapa en miljö kring vallfärdsorten och dess andliga och världsliga liv som känns levande, genuin och stämningsfull. Pilgrimsmiljön, med sitt tvärsnitt av samhällsklasser och bakgrunder med vallfärden som gemensam nämnare, är ett bärande element i lajvupplägget.
- Utveckla och fördjupa religionens roll i världen, särskilt då i vardagslivet, och hur den gestaltas i spelet.
- Levandegöra händelserna i Thule från ett nytt perspektiv, i det här fallet sett utifrån. Det här är det första lajvet på länge som utspelas på 'neutral' mark, utanför både Furstens och de allierades maktsfärer.
- Föra vidare både stora episka och mer personliga intrigtrådar från tidigare, knyta dem samman och förena dem med nya element.
- Ge möjlighet till olika typer av spelarbehållning - stämningsfylld vardag, spel på religion och filosofi, spänning och äventyr, politik och diplomati, personligt karaktärsspel - efter önskemål och plats i storyn. Alla behöver inte uppleva samma saker men alla ska kunna känna sig delaktiga i en berättelse som handlar om dem.
Praktiska ramar
Lajvet kommer att utspelas omkring Dörröds scoutstuga utanför Lund under dagarna 3-6 juli. Torsdagen den 3 är förberedelsedag och själva spelet startar på morgonen fredagen den 4. Det kommer att vara möjligt att delta kortare tid för de som t ex bara kan delta under den egentliga helgen.
Det finns en del sovplatser inomhus men vi räknar med att de flesta deltagarna bor i tält. Det finns tillgång till rinnande vatten och toaletter.
Vi har tänkt att tillämpa en solidarisk deltagaravgift; det vill säga att deltagare kommer att kunna välja att betala en lägre eller högre avgift efter sina medel.
Roller
Lajvupplägget är som framgår ganska öppet och en stor bredd av roller kan tänkas dyka upp. Roller som passar in är t ex:
- Pilgrimer av alla de slag: Ljustrogna människor från alla samhällsklasser (inga alltför högt uppsatta roller kommer dock att vara med på lajvet) - från enklare frälse över präster, lärda, handelsmän, hantverkare och bönder till fattiga egendomslösa - som kommit för att besöka den heliga platsen. Flera av dessa kan förstås också ha andra mål i kikaren, antingen här på platsen eller något de är på väg till. Då resor i Thule kan vara farliga sluter sig pilgrimer, liksom köpmän, ofta samman i större sällskap och anlitar beväpnade karavanvakter.
- Kloster- och kyrkfolk: Nunnor och munkar från ett närbeläget kloster som förestår och vårdar vallfärdsorten och ansvarar för ceremonierna där. Även bland pilgrimer och andra besökare kan man förstås finna präster, munkar och nunnor.
- Värdshusfolk: Ett värdshus finns troligen på platsen och gör goda affärer på besökarna så här års. Här behövs värdar och personal, en stor del av den troligen säsongsinhyrd.
- Handelsmän, försäljare, legosoldater, underhållare, tjuvar och skojare som hoppas tjäna pengar på pilgrimerna eller knyta andra användbara kontakter här.
- Diplomatiska sändebud från olika länder eller grupperingar som stämt diskret möte här. Man kan tänka sig utsända från drottningen av Eormenland, från Alliansen mot Fursten, från Furstendömet Margholien och/eller andra grupperingar med intresse i vad som håller på att ske i Thule. Sådana sändebud kan uppträda mer eller mindre öppet; somliga föredrar kanske att framstå som vanliga pilgrimer.
- En liten delegation från Nyckelns väktare, den allierade grupp som leder det magiska kriget mot Fursten, med ett speciellt uppdrag till platsen.
- Ett litet antal alver kan också dyka upp, lockade delvis av samma upptäckter som dragit hit Nyckelns väktare men med egna syften - och kanske olika syften inbördes. Även alvfolket har börjat splittras av kriget i Thule. Det är sannolikt att de åtminstone inledningsvis uppträder förklädda, då alver är sällsynta och betraktas med stor misstänksamhet i dessa trakter.
- Även andra roller kan tänkas bli aktuella. Mer om det i Utskick 1.