Drakfåglarna: Riktlinjer för roller
Texten skrevs ursprungligen som riktlinjer för att skapa roller bland Drakfåglarna, den margholiska motståndsrörelsen mot Fursten, inför Fristad. Det mesta är dock inte strikt knutet till lajvet utan gäller för Drakfågelroller i allmänhet.
|
Drakfåglar och allierade rustade för strid under vårfälttåget i Tolvmilaskogen 1149 |
Drakfåglarna är margholier - i något fåtal fall också folk från länder som varit eller är ockuperade - som av ett eller annat skäl brutit upp från sitt gamla liv och givit sig hän att bekämpa Furstens välde. En del för ett framgångsrikt dubbelliv, andra har levt som jagade fredlösa. Ockupationen av Ravnsmark har gett Drakfåglarna en mer stabil bas, men det har också blivit något att försvara.
När du tänker ut ditt rollförslag som motståndskämpe - gärna i samråd med rollhjälpare eller arrangörer! - finns det ett antal punkter att ta ställning till. Först och främst:
- Vilken grupp hen hör till, och vilken sorts uppdrag den varit inblandad i.
- Vilken funktion rollen har i sin grupp. Rollens "yrke" eller "arketyp" om man så vill.
- Vilken bakgrund rollen kommer ifrån. Var hen är född och uppvuxen och vilket liv hen lämnat bakom sig.
Grupper och uppdrag
|
Sofia Björnäng, rotemästare |
inom Rävarna och numera herse |
|
Drakfåglarna är som framgått organiserade i rotar, små sammansvetsade grupper av stridskamrater om i typiska fall 4-12 personer under befäl av en rotemästare. Rotarna hålls ofta ihop under lång tid och brukar bara brytas upp om de tagit förluster som inte kan ersättas. Om ni är några som anmäler er tillsammans kan era roller lämpligen bilda en, eller en del av en, rote. Ensamma roller kan få hjälp att placeras med en rote.
Ett antal rotar kan sedan, tillfälligt eller halvpermanent, grupperas till en hop eller fänika (se texten om organisation). Rotar kan inte sällan flyttas mellan olika hopar över tid. Vilken hop din rote tillhört kan avgöra vilka uppdrag och verksamheter den varit inblandad i. Hopar får ibland namn efter djur, men det är inte konsekvent genomfört.
En mer fullständig lista över hopar som varit aktuella sista tiden kommer i senare utskick och det finns utrymme för att hitta på / föreslå egna, men bland de mer varaktiga som fortfarande är verksamma kan nämnas till exempel:
- Rävarna står under direkt befäl av Arna Lagkvinna och fungerar som en sorts stab för henne. De sysslar framför allt med att samordna de andra hoparna och samla och bevara information och erfarenheter.
- Björnarna under Enar Svartskägg brukar räknas som Drakfåglarnas spjutspets. De är härdade, disciplinerade och stridsvana veteraner och mycket skickliga på räder och gerillastrid. De har mest verkat inom Margholien men "lånade ut" några rotar till vårens och höstens fälttåg i Högmark.
- Stadsfänikan har som namnet antyder sysslat mycket med spioneri och infiltration i Furstendömets - och i vissa fall de ockuperade länderna utomlands - städer och köpingar, och även när så getts möjlighet högre i hierarkin.
- Vråkarna är en av flera mindre hopar med ett mer eller mindre stationärt verksamhetsområde, folklandet Höghede i deras fall. Där har de huvudsakligen spanat och observerat men slagit ut räder när tillfälle givits.
- Grävlingarna har varit inriktade på infiltration och sabotage av den Furstliga gruvdriften. Under 1149 har de flyttat sin huvudsakliga verksamhet till det ockuperade Högmark och bergslagerna där.
- Illrarna är en ny inkarnation av en hop som opererat i ockuperade områden utanför Margholien. Tidigare hade den sitt främsta verksamhetsområde i Gedanien och samarbetade nära med upprorsvillig lokalbefolkning, och de spelade en viktig roll i befrielsen av norra Gedanien 1148. Nu har mycket av verksamheten flyttat till det ockuperade Högmark och hopen har organiserats om då behoven är annorlunda.
Funktion och typ
Drakfåglarna har i de flesta fall inte en speciellt formell indelning i olika "truppslag", men man kan urskilja ett antal typiska funktioner som man är mer eller mindre specialiserad på. Många, särskilt veteraner, är förstås erfarna och kompetenta att fungera som flera olika funktioner. Många rotar täcker in en kombination av funktioner, andra är strikt specialiserade.
|
En Furstetrogen frijarls piga spionerar på sin matmor |
Typiska funktioner kan t ex vara:
- Herse eller kapten: En av de högre befälhavarna, betrodd att föra befäl över en hop även om du kanske inte har något sådant befäl just nu. Har med all sannolikhet varit med i många år och befordrats genom duglighet och erfarenhet. Också rotemästare för en egen rote.
- Rotemästare: Anförare för en rote. Du är troligen vald av roten pga erfarenhet och ledarförmåga. Du fungerar förstås också som minst en annan funktion.
- Krigare:Du är tränad och utrustad för strid, först och främst i skogsterräng och i mindre grupper. Oftast är du också skogsvan och utrustad för att klara uppdrag långt in på fientligt territorium. Många har bågen (eller mindre ofta armborst) som sitt främsta vapen men en del använder närstridsvapen och sköldar. De allra flesta är tränade både i närstrid och skytte även om man kan vara mer specialiserad på endera.
- Spejare: Du är först och främst tränad på att smyga och observera utan att bli upptäckt, särskilt i skogsterräng. Gränsen mellan krigare och spejare är flytande och den "typiska Drakfågeln" kan fungera som endera. Särskilt yngre rekryter brukar man dock försöka hålla till spaning och utanför direkt strid tills de fått mer erfarenhet.
- Sjukvårdare: Din främsta roll är att ta hand om sjuka och sårade. Du kan vara allt ifrån en krigare/spejare som också är kunnig i grundläggande sjukvård till en fältskär eller örtkunnig helare. Flera läkekunniga och "kloka" har slutit sig till Drakfåglarna och fungerar som sjukvårdare.
- Spion/infiltratör: Du agerar undercover, bland den vanliga befolkningen eller rentav i de Furstligas egna led. Du är ovärderlig som Drakfåglarnas närmaste kontakter med fienden och kunskapare om dem.
- Jägare/samlare/tross: Du är sysselsatt med det kanske mindre glamorösa men helt vitala arbetet med att se till att Drakfåglarna - och de under deras beskydd - får mat och klarar sin försörjning. De flesta aktiva Drakfåglar har inte detta som huvuduppgift utan som ett sekundärt uppdrag man roteras till mellan varven, men icke vapenföra margholier som rymt för att sluta sig till motståndsrörelsen kan ofta bli till nytta med sådant här arbete. Att leda och samordna "trossarbete" anförtros ofta erfarna men sårade eller invalidiserade Drakfåglar.
- Trollkunnig: Drakfåglarna har få fullärda magiker i sina led, och det är i princip bara alver. Däremot finns det några självlärda, enklare trollkunniga - den sortens "kloka" som arcuriska magiker något föraktfullt kallar halvtrollkarlar - bland dem som bland andra bondebefolkningar. De få alvmagikerna har gjort vissa försök att träna upp dem, men då alvernas magiska traditioner skiljer sig en del är det inte helt enkelt. Kontakta arrangörerna om du är intresserad av att spela trollkunnig.
- "Stabsperson": Du fungerar till exempel som adjutant åt en herse, skrivare, ordonnans eller administratör. Vanligtvis kan du också fylla någon annan funktion.
Bakgrund och tidigare liv
Slutligen färgas din roll förstås också av vilken bakgrund hen kommer ifrån, både var hen är född och uppvuxen och vilket tidigare liv hen lämnat bakom sig.
De flesta Drakfåglar är födda och uppvuxna inom det nuvarande Margholiens gränser och tillhör den svionska bondebefolkningen, men innan Furstendömet utropades var Margholien en ganska abstrakt enhet och snarare än geografisk region än en tydlig politisk enhet. De flesta identifierar sig snarare efter det folkland de kommer ifrån. Under åren av kamp mot Fursten och delvis som en reaktion på den margholiska "nation" han har upprättat har det börjat utvecklas en viss margholisk "nationalkänsla" hos flera av Drakfåglarna.
Troliga hemländer/orter kan vara (se kartan för placering):
- De margholiska kärnlanden, Arilda, Höghede och Ovanstig. Det är de största och folkrikaste folklanden. Före Furstens ankomst var de liksom övriga Margholien löst knutet till Gedaniens krona men aldrig fast infogade i riket.
- De norra kustlanden, Brantvik och Utmark, som koloniserats under de senaste seklerna. De räknades också till Margholien men kopplingarna till det avlägsna Gedanien var ännu lösare.
- Nedomskog längst i söder räknades däremot inte till Margholien förrän det överläts i och med Strandfördraget 1137. Det var snarast en del av Gedanien, men stormännen där var sedan länge ovänner med Gedaniens kungar och odlade en tilltagande separatism.
- Ravnsmark, där Fristad utspelar sig, hörde inte heller till Margholien tidigare utan var löst anslutet till dvärgriket Steinheim. Fursten annekterade östra Ravnsmark tidigt under sin regering och det erövrades i sin tur av Drakfåglarna, som redan sedan långt tidigare använt västra Ravnsmark som tillflyktsort, i vintras.
- Några kan också komma från någon av Margholiens städer och köpingar. De enda större städerna, Strand och Griftedal, har grundats och befolkats under Furstens regering så bara de yngsta kan vara uppvuxna där. Däremot är städerna Norrhamn i Brantvik och Bykle i Nedomskog, och köpingarna Saxeholm i Arilda, Svald i Höghede och S:t Egils hamn i Ovanstig gamla.
- Slutligen är ett fåtal Drakfåglar uppvuxna i norra Gedanien eller Arosia, områden som under längre tid varit under Furstlig ockupation. De flesta motståndskämpar från de ockuperade territorierna har snarare varit Drakfåglarnas allierade, men några - särskilt de som blivit fredlösa eller av andra skäl tvingats fly sina hem - har slutit sig till dem fullt ut.
|
Gedanska och margholiska Drakfåglar under befrielsen av norra Gedanien |
Vad gäller rollens tidigare liv finns det flera saker att fråga sig, inte minst hur länge sen det var hen lämnade sitt gamla liv och slöt sig till motståndskämparna. Fursten har härskat över Margholien i 15 år nu och de yngsta Drakfåglarna minns knappt tiden innan han dök upp; några, barn till de äldsta veteranerna, kan rentav ha levt nästan hela sina liv som Drakfåglar. Men de flesta har ett civilt liv bakom sig, mer eller mindre avlägset. Din roll kan t ex ha en bakgrund som:
- Bonde: de flesta kommer från bondefamiljer på landsbygden, självägande eller i somliga fall landbor under stormän. Bondeklassen var bred och inrymde allt från rika storbönder till fattiga skogstorpare. De allra flesta margholiska bönder har också sysslat med jakt, fiske och boskapsskötsel vid sidan om jordbruket, liksom i många fall olika hantverk och handel till husbehov.
- Obesutten: Som ovan men utan egendom, yngre släktingar till bönder eller från egendomslösa familjer, som försörjt sig som drängar, pigor och liknande legohjon, eller i värsta fall som tiggare. Dessa har oftast fört ett rörligare liv än de besuttna.
- Hantverkare: Mer specialiserade hantverkare har mest funnits i städer och köpingar, men en del har bott i byar (ofta med jordbruk som bisyssla) eller försörjt sig som kringdragande hantverkare. De är ofta eftertraktade rekryter.
- Handlare: Några har sysslat mer specialiserat med handel, alltifrån köpmän i de få städerna till kringdragande gårdfarihandlare.
- Präst: En del sockenpräster som avsatts eller tvingats fly pga opposition mot Fursten har också slutit sig till Drakfåglarna. Den ursprungliga Drakfågel var själv präst.
- Soldat: De yrkeskrigare som fanns i Margholien före Furstens tid var de som tjänade i olika stormäns och hövdingars hirder, eller som vakter åt köpmän och liknande. En del av dessa, särskilt de som funnit sig utan tjänst eller vanärade jämte sin herre, har slutit sig till Drakfåglarna. Några har också senare deserterat till Drakfåglarna från Furstetrogna stormäns hirder eller från Furstens egen krigsmakt.
- Fredlös: Några var fredlösa redan före Furstens tid, eller har levt en kortare eller längre tid som vanliga rövare eller andra förbrytare innan de rekryterades av Drakfåglarna.
- Träl: En del margholiska stormän och välbärgade bönder hade trälar redan före Furstens tid men bruket av trälar har ökat kraftigt. Drakfåglarna håller inga trälar och en del förrymda trälar har slutit sig till dem.
- Högättad: Ett mycket litet fåtal av Drakfåglarna har sitt ursprung i någon av de gamla stormanna- och hövdingfamiljerna som fanns i Margholien före Furstens tid. Större delen av de margholiska stormännen anslöt sig mer eller mindre villigt till Fursten. De som tog ställning mot honom spelade en ledande roll i det allra första motståndet mot Fursten, men dessa var de som var högst prioriterade att krossa och få av dem överlevde den första tiden - åtskilliga stupade redan i slaget vid Alanäs 1135. Några få överlevande från de upproriska ätterna finns dock kvar, liksom några - också mycket få - avhoppare från de familjer som förblivit på Furstens sida. Dessa har inte per automatik någon hög ställning bland Drakfåglarna.
- Furstlig avhoppare: Några Drakfåglar har, som redan framgått, tidigare varit soldater eller tjänstemän i Furstlig tjänst men deserterat till motståndsrörelsen. Då Drakfåglarna ständigt varit i underläge har de verkliga avhopparna främst drivits av samvetskval men en del har haft andra motiv. De Furstliga har förstås också gjort flera försök att infiltrera motståndsrörelsen, vilket lett till att sådana rekryter naturligt nog bemötts med stor misstänksamhet och har tvingats bevisa sin lojalitet innan de tas emot. De flesta av dessa Furstliga desertörer är också margholier; för den utlandsfödda Furstetjänare som vill hoppa av har det legat närmare till hands att fly utomlands.
Riktlinjer för utrustning
Mer detaljerad information kommer längre fram, men i korthet kan sägas:
Kläder
Normalt är Drakfåglarna infödda margholier av bondeklass och klär sig i grunden som sådana.
Lajvet kommer att spelas både inomhus och utomhus och lokalen kan vara kylig så varma kläder är att rekommendera. De flesta Drakfåglar bär mestadels kläder i dova nyanser av brunt, grått och grönt.
Vapen och rustning
De flesta Drakfåglar har för vana att gå beväpnade, om inte annat så med en dolk eller kniv (ofta dold för säkerhets skull). Det är inte ett strikt krav att alla roller bär vapen på lajvet men de flesta bör ha ett eller flera med sig. Även på förhållandevis säkra platser som denna vet man aldrig. Lättare rustning kan också förekomma men är inte något krav, även om rollen är stridande annars.