Nordens kultur

- en introduktion och översikt

Theo Axner, Henrik Hoffström


Lärdomsväsende

Bildningsnivån är på det hela taget låg och läskunnighet är inte särskilt spridd, dock något mer än i det verkliga medeltida Skandinavien. Alla präster, ganska många adelsmän och en del borgare är läskunniga. Den ordnade skolundervisning som förekommer sker främst i städerna och leds ofta av munkar. I övrigt, t ex i byar, sker ofta viss informell undervisning av ungdomar under ledning av sockenprästen.

Det finns inga mer avancerade läroverk kring Almarsjön än tempelskolorna i Arosia, Geda och Spegelhamn; rikemansbarn som ämnas för en finare utbildning skickas vanligen till universitetet i Lindbjærg i Eormenland (den enda sådana institution Norden äger). Ett universitet i den margholiska köpstaden Strand var under anläggning som ett led i det överenskomna samarbetet mellan Furstendömet Margholien och grannrikena, men allt arbete på detta övergavs i samband med krigets begynnelse.

 

Tidmätning och klockslag

År, månader och dagar räknas och mäts som i vår värld (för enkelhetens skull).

Mellan lajven är grundprincipen att tiden går i samma takt i spelet som i verkligheten. Det som hände på ett lajv för två år sedan hände med andra ord normalt för två år sedan i spelet. Detta har vi periodvis varit tvungna att frångå för att hinna med händelser som tagit tid att spela ut. Den här tabellen visar vilka år som motsvarar vilka.

År i verkligheten År i Terra Cognita
1997 1137
1998 1138
1999 1139
2000 1140
2001 1141
2002-2004 1142
2005 1143
2006 1144
2007 1145
2008 1146

Som framgick i kapitlet Historia räknas tiden från det Stora Mörkrets slut och de händelser som ledde till Ljusets läras genombrott. Årtal före detta benämns "före Mörkret" (f M), senare årtal "efter Mörkret" (e M) eller "Ljusets år" (LjÅ). År 2008 är det i den Kända Världen LjÅ 1146.

Det vanligaste sättet att ange klockslag är att under dagen ange antalet timmar från gryningen (dvs klockan 06.00) respektive antalet timmar efter skymningen (d v s klockan 18.00). "Elfte timmen" betyder alltså, om inget annat är uppenbart, klockan 17.00. Oftast anger man att det är fråga om nattetid genom att formulera sig lämpligt, t ex "elfte nattimmen."

 

Dräktskick

Dräktmodet i de norra kungarikena liknar i allmänhet europeisk högmedeltid. I andra länder har dräktskicket hämtat inspiration från andra perioder. Se fördjupningsartiklarna.

 

Språk

I Thule talas Nordtunga, ett språk som föga förvånande - representeras av svenska. Det talas i ett flertal dialekter, men den som råder i länderna kring Almarsjön företer förvillande likheter med rikssvenska.

De lärdes och kyrkans språk är Forntunga, som i spelet symboliseras av latin.

Fördjupningsartikel: Namnskick i de Norra Kungarikena