Belägringsmagi

Från ThuleWiki
Version från den 16 februari 2020 kl. 22.59 av HuvudArr (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Som framgår av artikeln om Jordmagin finns det en gräns för hur stora effekter man kan åstadkomma med magi i Thule. Det är klart möjligt att slå hål i en mur eller smälta ett gångjärn med magi, problemet är att man även under optimala förhållanden behöver befinna sig en längre stund väl inom bågskott avstånd och med direkt siktlinje till det man försöker påverka utan att det inträffar något störande som att man t.ex. kommer under beskjutning. Har en anfallande styrka nått så här långt har den vanligtvis redan vunnit och ev. magiskt stöd bidrar möjligen till en något snabbare avslutning med något färre försluter men det är allt. Likaledes är det fullt möjligt att förvända synen på en vaktstyrka med magi men sinnespåverkande magi har begränsningen att den kräver att man kan etablera ögonkontakt med de man försöker påverka och vilket igen gör att om förhållanden inträffar där detta är genomförbart har man återigen antagligen redan vunnit.

Arcurisk korrespondens.

Principen om att det som en gång varit en del av samma helhet behåller en magisk koppling kan användas för att delvis kring problemen i stycket ovan. Om man har ett tillräckligt stort stycke av muren kan man använda dess koppling till den ursprungliga muren för att påverka denna utan att behöva ha uppsikt över den. Begränsningen är att magin man försöker bruka på i det här fallet muren även kommer påverka det man använder som länk. Försök att skada muren kommer därför skada ”länken” på samma sätt vilket fort gör den obrukbar.

Samma problem gäller en länk till en person. Även om man har till exempel hår eller liknande så begränsas man fortfarande av att sinnespåverkande magi kräver ögonkontakt.


Så vad kan man göra då?


Ur NyhetsbrevVII

”Trots att det torra vädret upphört har flera eldsvådor drabbat [Geda] även under augusti, och flera bland försvararna har börjat misstänka att åtminstone en del av bränderna varit anlagda. Inga mordbrännare har dock tagits på bar gärning ännu. Borgarna har ytterligare förstärkt brandvakten, som nu är fördubblad gentemot sin vanliga bemanning. Mot slutet av månaden inträffade en eldsvåda som kunnat bli fullständigt katastrofal. Dörrarna till ett av förrådsmagasinen i östra delen av stad hade fattat eld, men elden upptäcktes och släcktes innan den hunnit ställa till någon skada. De som ansvarat för den har tagits in för förhör för att utreda om de visat brottslig oaktsamhet - själva har de ihärdigt svurit sig fria.”


Ur Nyhetsbrev X

”Inte långt efter gryningen den 15 september kom anfallet. De Furstliga gick till attack med stor styrka - III Legionen, hela orchauxilian och det fria kompaniet - mot Västerport och de två bräscher som slagits upp i muren på ömse sidor om porten. Furstens magiker angrep samtidigt själva Västerport med svartkonster. Den gedanske trollkarlen Aemilius Clarus höll stånd mot det magiska anfallet med stor envishet, men kunde inte stå emot övermakten i längden och efter några timmar förstördes porten av svartkonsteld."


Konsten att få magi att ha märkbar effekt på stora händelser är att applicera den där en liten knuff sätter i gång stora skenden ett exempel är från belägringen av geda där furstliga agenter stal små bitar av virke från flera hus vilka de Furstliga magikerna sedan använde för att tända bränder genom princip av arcurisk korrespondens. Att virket man använde som länk förstördes redan när branden var liten gjorde här inget efter som elden sedan spred sig utan magisk hjälp. Samma manöver upprepades senare med ett par dörrar till ett större förråd. Där krävdes mer precision för att få elden att ta sig och det gällde att ta få flisor från rätt delar av dörren för att det hela skulle kunna ta sig. Det här senare var ett genrep för den större attacken då de furstliga magikerna understödde stormningen av geda genom att sätta eld på och bränna igenom en av staden portar.


Att hejda fientlig magi.

(Detta stycke gäller för händelser i större skala, magidueller med magikerna nära inpå varandra behandlas inte i denna text) Överlag kan en magisk duell liknas vid armbrytning och två jämstarka magiker på samma avstånd från det magin försöker påminna har lika stor chans att vinna. Om avståndet är högre eller flera magiker sammarbetar följer den princip som för förstärkning av magiska effekter som beskrivs i den allmänna Jordmagin artikeln. Notera att även här spelar avståndet roll. Om den ena sidan står närmare det som ska påverkas ger det ett övertag vilket är varför Aemilius ensam kunde fördröja det furstliga magikerkollegiets försök att tända eld på Gedas stadsport. De furstliga magikerna var många fler och med Furstens nätverk av magikällor i ryggen men detta vägdes upp av att Aemilius stod direkt innanför porten.


Lästips Novellen Stormen för Västerport