Vem-är-Vem, utanför Thule

Det här är en översikt över mer eller mindre kända roller från olika länder och stater utanför Thule. I den mån de finns med på foton från tidigare lajv har vi länkat till dessa. En *-markering betyder att rollen inte har spelats eller för närvarande saknar spelare.


Österlandet och Ordensstaterna


Ordo Militae Divinae Lux, natione Alemandi (Slagbjörnsorden)

 

Hochmeister Hedricht Brügler Feuerschild *

Feuerschild, tidigare landmästare i Ordensland Ost, är en kraftfull och hänsynslös krigare, under vars ledning den östra provinsen fört en konsekvent aggressiv politik gentemot sina grannar. Samtidigt är han en fördomsfri politiker som inte varit främmande för tillfälliga allianser med i längden fientliga makter; det ryktas att han gärna skulle se ett närmare samarbete mellan Orden och Furstendömet för att stycka upp Norden mellan dem. Välkänd är också Feuerschilds bittra fiendskap med Ahriksriddarna; det är ingen hemlighet att han helst skulle vilja absorbera hela deras lilla ordensstat i sin provins.

Feuerschild anförde vintern 1143-44 Ordens styrkor i ett fälttåg mot prins Gleb av Slokov, som en tid plågat såväl Ordensland Ost som Volska-Gorodeks östra gränsmarker med sina räder. Med hjälp av en hjälpkontingent från Furstendömet vann Orden en klar seger i slaget vid Drovka.

Efter den förra högmästaren Bennike von Siedhens sotdöd hösten 1145 valdes Feuerschild till ny högmästare av Orden. Det återstår att se vilken riktning han kommer att leda den i, men många ser på hans upphöjelse med oro.

 

Hochmeister Bennike von Siedhens* (D)

Ordo Alemandis förra Stormästare under många år, Bennike von Siedhens, var en erfaren och försiktig politiker. Under hennes ledning har Orden på det hela taget stärkt sin ställning i Österlandet efter att tidigare varit på tillbakagång en tid. Hon har för Ordens räkning iakttagit neutralitet i kriget i Thule; det är ganska välkänt att hon inte var alltför förtjust över de överenskommelser som den ganska självständiga provinsen Ordensland Ost gjort med Fursten, men hon fann aldrig för gott att förbjuda dem.

Stormästare von Siedhens befann sig redan när kriget i Thule började på sin ålders höst. Hon insjuknade och avled hösten 1145.

 

Riddarsyster Vendela von Siedhens

Den unga riddarsystern Vendela von Siedhens är en släkting till Ordens förra stormästare, Bennike von Siedhens. Hon har också släkt från Thule och talar flytande Nordtunga. Hon är ambitiös, hängiven och fanatiskt engagerad för Orden; utåt har hon verkat bister och tystlåten. För några år sedan var hon inblandad i en kätteriaffär som bl a slutade med att några Ahriksbröder avrättades.

Vendela var Ordens sändebud till det allierade rådslaget på Hällbro i Sunnanslätt sensommaren 1140, där ett eventuellt samarbete för att lösa piratplågan diskuterades. Hon var dock föga imponerad av de allierade och inga överenskommelser träffades (läs hennes berättelse om mötet). Sedan dess

 

Riddarbroder Wölker Stahlfaust

Riddar Wölker har inom Orden tidigare främst gjort karriär som förkämpe men har på sistone utvecklat ett stort politiskt intresse med medföljande ambitioner. Han var Ordens diplomatiska sändebud till Furstendömet vintern 1142 och tecknade där för Ordens räkning en serie överenskommelser vars följder kommer att göra sig uppenbara med tiden.


Nordenbund och norra Storkungadömet


 

Nordenbund

 

Roland Unterbaum

En köpman från Halbeck som ofta vistats i Thule, främst i Draakhem och Geda, som inköpare. Sida vid sida med detta uppdrag anses han allmänt ha en mindre officiell uppgift som Nordenbunds ögon och öron i Thule. Han har också företrätt handelsförbundet i diplomatiska sammanhang, främst vid rådsmötet i Hällbro 1140 där Sunnanslätt och Arosia gjorde betydande överenskommelser med Nordenbund.

 

Erika Dorner

Ägare av handelshuset Dorner (änka efter Jürgen Dorner, den förre huvudmannen); numera baserad i Tingsvide på Stora Havsö, där hon ursprungligen hör hemma. Fru Dorner besökte Thule som Nordenbunds representant under hösten 1141 och kom därvid i samspråk med de Fria Skepparna, vilket ledde till en separat överenskommelse mellan Havsö och Örike.