Riddare / frälseryttare

Rollkoncept och tips

Utskriftsvänlig sida

Eliten i de gedanska och sunnanslättska härarna är de tungt pansrade frälseryttarna, som kan strida såväl till häst som till fots.

Riddare

Du är en fullt utrustad frälseman eller –kvinna som vunnit det prestigefyllda riddarslaget. Lagen skiljer inte på riddares och annat frälsefolks krigiska plikter, men traditionellt förväntas riddaren mer än några andra förkroppsliga just de ridderliga dygderna: tapperhet, frikostighet, barmhärtighet, rättrådighet och ödmjukhet. Hur väl den enskilde lever upp till detta i praktiken varierar förstås kraftigt, men som riddare är du definitivt en högättad elitsoldat. Du tillhör troligen lågfrälset – det vill säga den majoritet av frälset som inte har några ärftliga titlar.
 
En jordägande riddare äger som antytt jord och åtnjuter skattefrihet för den i utbyte mot att stå redo att strida till häst för kungen. Inkomsterna från jorden räcker till för att kunna utrusta henne själv och ett litet följe för strid. Hon kan också kallas att göra garnisonstjänst på borgar eller för att bistå med råd och hjälp. Resten av året lever hon som godsägare och storbonde.
 
En landlös riddare eller husriddare äger inte någon jord, eller i alla fall inte tillräckligt för att kunna underhålla sig själv, tjänar i en rikare stormans följe och underhålls av denne. Det är bara kungen (riksföreståndaren i Sunnanslätt) som har råd att hålla många fullt utrustade husriddare i sin hird, men de främsta stormännen har åtminstone några. Det är också vanligt att till exempel yngre syskon tjänar under sina äldre syskon eller föräldrar.
 
Du har åtminstone en väpnare (se nedan) som följeslagare och kan också ha värvat en eller flera följessoldater och/eller någon icke-stridande tjänare. Du tilltalas ”riddar” [förnamn] eller ”herr / fru [förnamn]”.

Rik väpnare eller sven av vapen

Du är en välbärgad frälseman eller –kvinna som inte vunnit riddarslaget. Som sådan åtnjuter du inte riktigt samma prestige som en riddare, även om det inte är någon formell laglig skillnad på era plikter. Du är dock ändå solklart en del avfrälset och av arméns elit. Du tillhör lågfrälset, det vill säga din familj har ingen ärvd titel. Din formella ”rang” är väpnare, eller sven av vapen (titlarna är utbytbara), och du tilltalas ”Herr / Fru [förnamn]”.
 
Not om titlar: terminologin i Thule, liksom i det medeltida Norden, är en aning rörig och dubbeltydig. En ”väpnare” kan både vara vilken stridande frälseman eller –kvinna som helst som inte är riddare eller mer specifikt syfta på en (vanligtvis) ung
 
Liksom beskrivs för riddare ovan är du antingen jordägande, då närmast en rik storbonde, och gör tjänst på deltid; eller så tjänar du i kungens eller någon stormans hird och är då mer av en yrkeskrigare.
 
Det är inte ett strikt krav, men du kan gärna ha någon eller några följeslagare enligt ovan.

Förväntade spelupplevelser

Som fullrustad frälseryttare (om än till fots för det här uppdraget) utgör du en spjutspets i den allierade truppen.
 
De här rollerna är, som framgått, både soldater och högättade. Det innebär att de både kommer att ägna sig åt soldatsysslor – vakthållning, övning, marsch och strid – och när tillfälle ges mer av socialt/politiskt spel. De främsta i truppen kommer också att bilda en sorts stab och krigsråd till hövitsmannens stöd. Det är också troligt att särskilt riddarna kommer att ges tillfälligt befäl över större eller mindre delar av truppen för olika tidsbegränsade uppdrag.

Utrustning

Notera att i vanliga fall skulle skydd även för benen vara obligatoriskt för en fullt utrustad frälseryttare (och det är som framgår rekommenderat). Att det inte är obligatoriskt beror på att det förekommer ganska ofta att frälseryttare tar av benskenor eller brynjehosor inför strid till fots i besvärlig terräng, som ju är vad det aktuella uppdraget lär innebära.

 

Gedansk riddare/rik väpnare

Sunnanslättsk riddare/rik väpnare

Minimum/obligatoriskt

Minimum/obligatoriskt

Rekommenderas

Rekommenderas

Valfritt tillval

Valfritt tillval

Tips och beskrivningar

Se länkarna i tabellen.


Läs mer


Inspiration


Gedanien



Sunnanslätt