Bastarder i Thule
Den här artikeln gäller i första hand för de Ljustrogna mänskliga rikena i Thule och i många fall utomlands.
- Utomäktenskapliga barn, dvs barn vars föräldrar inte var gifta med varandra när de avlades, har lägre status än äktfödda.
- En erkänd bastard har en viss begränsad arvsrätt efter båda föräldrarna, men äktfödda barn har alltid förtur. Om fadern är okänd, dvs om ingen erkänt sig som far till bastarden, ärver hen bara sin mor och även i det fallet har eventuella äktfödda barn förtur.
- Erkända frälsebastarder har rätt att bära en modifierad variant av endera förälderns vapen.
- En bastard kan under vissa särskilda omständigheter legitimeras och "äktförklaras" och få full arvsrätt. Det kommer normalt bara på tal om det inte finns några äktfödda arvingar och det kräver kyrklig dispens. Om föräldrarna var ogifta vid avlandet men gifte sig sedan är det också vanligt att man får dispens för att legitimera barnet.
- Inom frälset är det inte ett stort socialt stigma att vara oäkta. Man har lägre status (och är antagligen betydligt fattigare) än sina äktfödda halvsyskon men räknas fortfarande som frälse. Det är vanligt att frälsebastarder gör karriär som krigare eller tjänstemän i antingen släktens eller andra stormäns hushåll.
- Det kan vara värre i andra samhällsklasser. Många hantverksskrån och handelsgillen i städerna kräver till exempel äkta börd av sina medlemmar.
Bakgrundstext inför Jägarna och bytet, 2015. Upplagd 2016-05-01.