Dräktskick: Dvärgar

Dräktskicket i dvärgriket Steinheim, och bland de dvärgar som lever i de Norra Kungarikena, är delvis inspirerat av vikingatid men har också en del fantasyinslag.


1. Allmänt

Först kommer en översikt av vad som är relativt genomgående för dräktskicket i riket, oavsett samhällsklass.

Material: Tyger som används är främst ylle (för ytterplagg) och linne (underplagg). Tygerna är ibland mönstrade. (Grövre bomullstyger kan användas som surrogat för linne.) Läder är också ett viktigt material, främst för handskar, bälten och skodon men också för en del klädesplagg. Dyrbara tyger som silke och sammet förekommer ibland, men dvärgarna föredrar oftast att spendera på smycken och metall snarare än tyg.

Färger: Att färga tyger är dyrt; således bär man i allmänhet färggladare kläder ju rikare man är. Dvärgarna är normalt välförsedda, men arbetskläder brukar gå i enkla jordfärger, olika nyanser av brunt och grått samt svart. Till ytterplagg och för festligare tillfällen kombineras de mörka jordfärgerna med starka, klara färger: grönt, rött, blått, gult, rödbrunt, osv. Särskilt kappor och huvor brukar vara färggranna.

Tillverkning och utsmyckning: Kläderna är på det hela taget enkelt utformade; skurna efter raka linjer, och sitter löst. Något som är utmärkande för dvärgisk dräkt är i stället de rika utsmyckningarna: bårder, spännen, knappar etc. Särskilt ytterplagg fodras ofta.

Dvärgisk luva

Underkläder: Närmast kroppen bär man en skjorta eller särk, oftast av vitt eller naturfärgat linne; samt brokor, en sorts byxor som närmast påminner om boxershorts. Särken är hellång med långa, åtsittande ärmar; skjortan är ganska rymlig, långärmad och av höft- till knälängd. Skjorta, särk och brokor betraktas normalt som underkläder och syns sällan. Normalt är skjortor och särkar enkelt och rakt skurna, men ibland kan de vara plisserade (veckade) som en pösskjorta.

Skodon: Dvärgarna bär oftast tunga, grova kängor eller stövlar, anpassat för den steniga mark de oftast rör sig på.

Huvudbonad: Utomhus bär dvärgarna gärna huvor eller, särskilt om vintrarna, en sorts toppluvor med lång "strut" och kindlappar. Både män och kvinnor flätar gärna håret om de bär det långt, vilket är vanligt - flätorna kan göras mycket konstfulla. Manliga dvärgar bär helskägg, oftast långa och ibland även de flätade.


2. Dräkten

Detta rör sig alltså om vanliga kläder för fredligt bruk, som inte förknippas med något särskilt yrke eller uppgift (men vitt åtskilda samhällsklasser).

Livplagg: Över skjorta eller särk bär man en kjortel, en enkel tunika. Den kan vara knälång till fotsid och sitter normalt löst och ledigt, med långa ärmar.

Dvärg i hängselkjol

Utanpå kjorteln bärs normalt en övertunika. Den är normalt knä- till vadlång och har korta, vida ärmar (men kan också vara långärmad eller, någon gång, ärmlös). Den kan vara sydd precis som kjorteln eller alternativt vara öppen framtill - då ibland med knäppning, snörning eller spännen upptill men helt öppen från midjan eller grenen och nedåt. Övertunikan kan vara i grovt tyg eller rentav läder och bärs ibland även utanpå rustning. Ett kraftigt bälte bärs utanpå övertunikan.

Vissa dvärgkvinnor bär i stället en s k hängselkjol, en sorts rörformad övertunika som hålls fast med band och spännen över axlarna, utanpå kjorteln.

Ytterplagg: Mantlar eller kappor, ofta med huva, är det typiska ytterplagget för dvärgar. Dessa är normalt enkla halvcirkelmantlar, men för särskilda tillfällen bärs praktfulla trekvarts- eller helcirkelmantlar.

Benkläder: Om man inte har en fotsid kjortel brukar man ha långbyxor. Dessa är enkla, raka och sitter ganska löst - de kombineras gärna med benlindor. Utanpå byxorna (eller utan dem) bärs också gärna korta hosor - knästrumpor, i praktiken - som också hålls uppe med benlindor.

Huvudbonader: Se ovan - huvor, hättor och luvor är typiska huvudbonader utomhus. Inomhus går dvärgar ofta barhuvade, men särskilt äldre dvärgar bär gärna en liten rund mössa eller kalott - den är ett värdighetstecken hos dvärgar.

Tillbehör och dekorationer: Bälten är som sagt breda och av läder; gördlar av metallbrickor förekommer också men är inte så vanliga. Praktfulla spännen, utsirade med riklig ornamentik, används ymnigt både i bälten och på klädesplagg. Kläderna smyckas ofta med utsirade bårder och applikationer, ibland i invecklad djur- och drakornamentik och ibland i mer geometriska mönster. Smycken, oftast tunga och kraftiga, bärs gärna: ringar, halskedjor, metallarmband, etc.

 

Teckningar och foton - dvärgisk dräkt

Alla fotona föreställer inte dvärgar, men det är dräkter som skulle kunna bäras av dvärgar.



Tillverkningstips & instruktioner: tryckta källor

 

Else Marie Gutarp, Hurusom man sig klädde: en bok om medeltida dräkt (Visby, 1995)

Innehåller en handfull enkla mönster på bl a skjorta, knälång kjortel med korta kilar, hellång kjortel mm.

 

Hans Käll, Levande rollspel - handbok (Stockholm, 1998)

Innehåller några historiska mönster till engelska dräkter från 1000-1200-talen. Mönstren märkta "1066" passar rätt bra för dvärgdräkter.

 

Jeffrey L. Singman & Will McLeod, Daily life in Chaucer’s England (Westport, 1995)

Historiska mönster till brokor, skjorta/särk, kjortel, struthätta samt bältesväska.

 

Fëa Livia

Många äldre nummer av Livetidskriften Fëa Livia innehåller bra artiklar om dräkttillverkning. Här följer en lista över tillgängliga nummer och relevanta artiklar i dem.

 

Man beställer dem genom att sätta in 30:- per nummer på postgiro 639 95 16 - 1 Fëa Livia och ange vilka man vill ha.


Tillverkningstips & instruktioner: nätresurser

Länkarna kommer, om inget annat sägs, från Anna’s LARP craft links page och The Kingdom of Atlantias Clothing and Costume Links, två utmärkta sidor som bör kollas.

Diverse tips

Dräkt i allmänhet; kompletta dräkter

Underplagg

Hosor och byxor

Kjortlar och tunikor

Ytterplagg: rock, mantlar etc

Huvudbonader

Skodon

Accessoarer, dekoration