Utskriftsvänlig sida
 
Daniel
Theo
Hoffa

Vid vägens ände

- Väktarnatt på Lyktgubben

Ett mellanspel i Thule-kampanjen - preliminär information

Tid: 12-14 februari 2010. Lajvet börjar på fredag kväll.

Plats: Preliminärt Ekbackens scoutstuga med omnejd, utanför Uppsala.

Kostnader: Inte klart. Preliminärt ca 350:-, inklusive mat.

Deltagarantal: Begränsat till ca 60.

Huvudarrangör: Daniel Staberg.

Hjälparrangörer: Theo Axner och Henrik ”Hoffa” Hoffström.


Bakgrund och upplägg

Vinter, Ljusets År 1146. Drygt fyra år har gått sedan Furstens nederlag vid Geda. En tid såg Alliansen ut att definitivt få övertaget i kriget, men deras framryckningar hejdades och något av ett dödläge har rått i Thule de senaste två åren. Samtidigt råder sedan sommaren öppet krig i Österlandet mellan de två heliga riddarordnarna Consortis Militae Luci (S:t Ahriks Orden), som står Alliansen och särskilt Gedanien nära, och Ordo Militae Divinae Lux (Ordo Alemandi eller ’Slagbjörnsorden’) som under sin nye högmästare ingått en ohelig allians med Fursten av Margholien.

När vintern är som mörkast är det dags att fira Väktarnatt igen i Thule. Vi befinner oss vid värdshuset Lyktgubben, inte långt från Örnevall i västra Sunnanslätt, där äventyrliga och vinddrivna existenser hittar en plats att fira högtiden i nya och gamla vänners lag med god mat, skrönor, sagor och musik. Äventyret är heller aldrig långt borta på Lyktgubben, så vem vet vad som kan ske under helgfirandet...

 

Väktarnatten

Läs mer: Om Väktarnatten

Väktarnatten är en betydande årsfest i Thule – inte minst det mindre kalaset dagen före, då de fattiga drar runt i bygderna och sjunger och spelar för mat och dryck, och då man dricker den traditionella skålen för gott år och fred. Det är en bön som har en särskild vikt i de onda tider Thule nu befinner sig i, med det krig som förhärjat länderna, som kastar en tung slagskugga även över det lindrigt drabbade Sunnanslätt.

Det kan återigen tänkas bli en både spännande och lärorik Väktarnatt vid Lyktgubben. En av traditionerna kring festen gäller att berätta goda - och helst sanna - historier, och det kommer att visa sig att många av gästerna har varit med om märkliga ting, stora och små, under åren av krig, och har mycket att berätta om sina äventyr.

 

Värdshuset Lyktgubben

Lyktgubben är ett populärt ställe att stanna upp på för resande längs landsvägen till eller från Örnevall. Värdshuset har rykte om sig som mötesplats för Thules mer äventyrliga element ”på väg till och från klostret”; Lyktgubbens besökare utgörs alltså till en ovanligt stor del av resande med intressanta och fängslande livsöden - personer som har besökt flera av världens hörn och ägnat sig åt otaliga mer eller mindre rumsrena och ofta farliga sysselsättningar under sina liv. Även ägarna själva är män och kvinnor med brokiga och äventyrliga liv bakom sig.

Sedan ett antal år har värdshuset en överenskommelse med såväl klostret som fogden på Örnevalls slott om att ägarna själva upprätthåller ordningen på värdshuset med omgivningar, i utbyte mot att dess gäster har fri lejd till och från klostret. Det har gett värdshuset ett något blandat rykte i den omgivande bygden, men värdarna är omtyckt och redigt folk.

Två tidigare lajv har utspelats vid Lyktgubben:


Roller

Rollerna på lajvet kan konventionellt beskrivas som att de ingår i någon av följande huvudgrupperingar:

Det finns i många fall möjlighet att återupprepa någon roll man tidigare spelat i kampanjen, så länge rollen rimligtvis kan tänkas dyka upp här och det passar in - hör av dig om du är intresserad av det. Det kommer dock inte att finnas med några alltför högt uppsatta roller på lajvet. Vid vägens ände  kommer, liksom de tidigare Lyktgubben-lajven, att vara ett lajv som i mångt och mycket handlar om det enkla folket i Thule.

Ett annat sätt att se på listan över önskade roller är att vi söker karaktärer som varit med om någon av de många händelser som utspelats under kriget i Thule och som vi hoppas levandegöra genom berättelserna på det här lajvet. För att ge några exempel ser vi gärna roller som varit med om:

Det är naturligtvis inte obligatoriskt att din roll ska ha varit med om någon stor händelse, men vi vill som sagt gärna ha rätt många roller som har det.
För den som inte är så väl insatt i Thule-kampanjen och dess historia kan det förstås vara svårt att hitta något lämpligt. I så fall hjälper vi naturligtvis gärna till med förslag - hör av dig i så fall.


Visioner med lajvet

När nu Lyktgubben åter slår upp sina porter hoppas vi få se både nya och gamla gäster och personal samlas kring borden. En huvudsaklig vision är helt enkelt att bjuda på en ny och spännande meny som serveras i en miljö som görs än mer trevlig med musik, sång och bättre rekvisita.

Vi vill också bygga vidare på den särskilda miljö och stämning som råder på Lyktgubben på Väktarnattssagor och Skuggor i snön; ett värdshus som inte bara är ett matställe och övernattningsplats utan också en sådan plats där äventyr börjar och slutar. Vid vägens ände påminner till upplägget betydligt mer om det stämningsbetonade Väktarnattssagor än om det mer actionladdade Skuggor i snön. Det betyder inte att det kommer att saknas mer äventyrliga inslag för dem som vill.

Ett annat syfte som lajvet har gemensamt med Väktarnattssagor är att gestalta de stora och små händelser som skett i omvärlden ur det lilla perspektivet: så som de upplevts av de individer som bevittnat dem och som får dem återberättade för sig. Både händelser från tidigare lajv och sådant som bara funnits i bakgrunden kommer att få nytt liv som berättelser inlajv. På det sättet hoppas vi också kunna knyta ihop gamla trådar och lyfta fram bortglömda eller föga kända historier i ljuset.


Praktiskt

 

Utskick

Det här är bara lite ytterst preliminär information. Vidare information kommer som vanligt fortlöpande att publiceras på hemsidan samt i mail till intresseanmälda. Så småningom kommer informationen även att samlas i ett utskick.

 

Mat och boende

Vid vägens ände kommer preliminärt att utspelas omkring Ekbackens scoutstuga nordost om Uppsala en helg i februari eller mars 2010 – ytterst preliminärt siktar vi på helgen 26-28 februari, men vi har inte möjlighet att spika datum riktigt än (det beror dels på jobbscheman och dels på när stugan är ledig). Lajvet kommer att börja på fredagkvällen och avslutas preliminärt på söndag morgon. (En mer exakt tidsplanering följer längre fram.) Övernattning sker inlajv i stugan - eller utomhus för den som verkligen vill. ;-) Eftersom lajvet utspelas vid ett värdshus där gäster kommer och går finns det också möjlighet att delta under en mindre del av tiden.

Mat och (alkoholfri) dryck för helgen ingår i deltagaravgiften. De flesta roller kommer att ha anledning att äta på värdshuset; övriga kommer naturligtvis att få deltagaravgiften sänkt.

Området omfattar en stuga med omgivningar samt en hel del vacker och ostörd skog.


Kontakt och anmälan

Vid vägens ände arrangeras av Daniel Staberg med hjälp av Theo Axner och Henrik ’Hoffa’ Hoffström. Arrangörerna kontaktas i första hand på lyktgubben [at] gmail.com.