Utskriftsvänlig sida |
Lagman Ljot av Härjedalen är på väg mot 80 år och sin släkts stolthet, både för sin vördnadsvärda ålder och för sin stora kunskap om lagarna och om forna händelser. Han är ättling i åttonde led till Härjulf Hornbrytare och den som på 1060-talet lät bygga Härjedalens första kyrka.
Ljot är själv mycket mån om sin värdighet och har svårt att tåla att jarlens folk sitter med på tingsmötena. Om det berättas bl a den här historien.
Vid vårtinget 1105 satt jarlens utsända och mumlade åt lagmannen när domar skulle avkunnas, och det irriterade den gamle så till den grad att han till slut reste sig och röt att i Härjedalen gäller Härjedalens lagar och att jarlen borde sluta skicka folk som surrar som bromsar i öronen på den som har att tolka lagarna. Tingsfolket höll med sin lagman, och stämningen blev ganska obehaglig. Efter tinget reste jarlens män hem och klagade hos sin herre på det bemötande de fått. De ville få lagmannen vräkt och helst dräpt, men jarl Hakon lät sig inte retas till våld. Däremot var det nödvändigt att demonstrera för Härjedalen var makten trots allt finns.
Till hösttinget samma år återvände samma sändebud som till vårtinget – med ganska sura miner. Med sig hade de en elegant flugsmälla som gåva från jarlen tillsammans med hälsningen att om lagmannen blev alltför besvärad av bromsar kunde han få använda den, men inte gå längre än så. Jarlens varning var tydlig för alla men det var också hans dolda order åt sina egna män, så under hela tingsmötet satt sedan lagman Ljot med flugsmällan i handen och hötte med den när han tyckte att jarlens utsända blev alltför påstridiga. Då dämpade de sig och lät för det mesta lagmannen sköta tingsmötet efter eget huvud till allas belåtenhet.
Det skrattas mycket åt det här runt om i Härjedalen och folk tycker att både jarl och lagman har skött sig med heder. Sedan dess har flugsmällan på sätt och vis börjat bli en symbol för Härjedalens ting, och lagman Ljot har den med till varje tingsmöte.