Utskriftsvänlig sida |
Theo Axner med bidrag avFrida Gamero, Morgan Jarl och Anette Åsblom : 2009
Midsommarhelgen och sommarsolståndet är som tidigare framgått en betydelsefull helg i Talvala. Midsommarnatten anses förtrollad, och gränsen mellan de levandes och de dödas riken är som tunnast vid solstånden. Sommarsolståndet, då solen vänder och ljus går mot mörker, är också känt som just ”Tunelas port”, porten till de dödas land.
Här följer lite mer om de talviska midsommartraditionerna. Tack till Morgan Jarl, Frida Gamero och Anette Åsblom för goda idéer.
Vid den stora fest som hållls varje midsommar intar den symboliska Tuonelas Port en central plats. På somliga platser i landet finns det permanenta stenvalv och då använder man dem; i andra fall, som vid Naari, reser man en lövad valvbåge. Porten står sedan i centrum vid dans och lekar, inte olikt midsommarstången i nutidens Sverige. Den traditionella långdansen går genom porten; man försöker gå igenom din vid midnatt med den man älskar för att få fruktbarhet och lycka i äktenskapet.
Porten symboliserar gränsen mellan liv och död. Den norra sidan av porten betecknar död och den södra liv. Man ser därför alltid till att gå igenom porten från norr till söder, från död till liv – motsatsen betyder otur. Att knuffa någon genom porten åt fel håll är liktydigt med att förbanna honom.
När man passerar från en sida till den andra är det en symbol av att släppa taget på de gamla och gå vidare till nästa år. Det betyder att Midsommar är en förlåtelsens dag. Men också försoningens. Det är lite av en tradition, ja nästan ett socialt krav att betala åter gamla skulder och göra rätt för sig. Det innebär i förlängningen att under midsommar veckan har skatt och skuld traditionellt reglerats i hela Talvala.
Blommor har också en viktig symbolisk betydelse. Att ge en löv- eller blomsterkrans runt halsen till den man älskar eller är förtjust i är ett fruktbarhetstecken. Eftersom det helt enkelt kan betyda en lyckönskning med barn och hälsa är det en socialt ”säker” och accepterad form av invit.
En annan tradition som hedras när så är möjligt är bastutvagningen; man bör helst vara så ren som möjligt inför midsommarnatten.
Den mest typiska midsommardansen är en långdans med fattade händer. Dansen går till exempel genom porten (symbol för att samhället i stort släpper gammalt groll och går vidare till nästa år och samtidigt ber om fruktbarhet, hälsa och tur med skörden), par delar upp sig och dansar genom "portar" skapade av de andra paren, sen genom själva porten (för att symbolisera deras vilja att förlåta varandra och för att ge en invit till att gifta sig eller mer tillfälliga relationer, och för att be om fruktbarhet), sen delar man upp sig en och en och dansar i en ögla som går igenom ledet av dansare och tillbaka genom porten igen (för att symbolisera att man själv släpper gammalt och ser fram mot nytt, samt att man ber om välgång, hälsa och fruktbarhet/många eller starka barn). Man bör under gruppdansen delta om man är bofast - annars anses man vara en sån som inte vill andra och allas väl, samt håller kvar på ont blod. Under parbiten hittar man den partner man vill dansa med och utför pardansbiten, om man inte har någon håller man takten, eller går iväg. Under individens dans så får man göra det om man vill, fast man inte pardansade, men man måste inte, om man inte känner för det. Vem som dansar vad är sedan ett ämne för mycket skvaller i byn ute på landsbygden då det kan vara allt från att Fru så och så vill ha fler barn, men inte mannen, eller han ogifte herr NN söker vist en tös osv...
Under den korta stund då det är mörkt under natten, då barnen gått och lagt sig, samlas man till att möta förfäderna. När dansandet är avklart och midnattsriterna passerat tänder man en eld under valvet. Alla samlas sedan på livssidan; shamanen, om man har en sådan till hands, sitter närmast porten och tittar in på de dödas sida. De församlade kan sedan ställa frågor till förfäderna, som shamanen kan få svar på genom porten, t ex "kommer jag få barn under det kommande året" eller "har min försvunne son dött eller lever han än?" När man inte har fler frågor eller allra senast när solen börjar gå upp gör man en större brasa och eldar upp porten för att "stänga" till dödsriket igen.
I samband med midsommarfesten brukar ett antal lekar och tävlingar traditionellt hållas. Exempel på tävlingar som är vanliga i de här delarna av Talvala: