Utskriftsvänlig sida

Alvernas fysiologi

Frida Pihl och Theo Axner, 2013


Reproduktion

Alverna föder relativt få barn och det är det som gör att populationen inte växer deras långa livslängder till trots. Detta beror delvis på att så väl alviska män som kvinnor är fruktsamma i cykler. För att barn ska bli till krävs att båda föräldrarna befinner sig i den fruktsamma fasen. Detta kompliceras ytterligare av att män och kvinnors cykler inte är lika långa. Kvinnor har en cykel som varierar mellan 5-7 år i längd där de är fruktsamma ungefär ett år. Männens är cykel är kortare, 3-4 år och de är fruktsamma i ca 6-8 månader. Det betyder att i vissa fall kan det dröja upp till 30 år innan ett par är i rätt fas för att bli gravida. Alver är gravida i 11 månader.

Sexualdrift och humör påverkas mycket lite av var i cykeln man befinner sig. Alverna känner till cyklerna och lär sig med tiden ungefär hur långa hens cykler är men inte kan mäta/förutsäga dem exakt.

Alvbarn växer och åldras något långsammare än människor – de är färdigväxta vid ungefär 20 års ålder och blir myndiga vid 30. Efter att alven är färdigväxt fortsätter han att åldras, men mycket långsamt – kanske med ett "människoår" vart tionde år.

Alver och människor kan få barn ihop men avkomman är alltid, utan undantag sterila. Det finns alltså inga fjärdedelsalver eller tre-fjärdedelsalver. Alverna är medvetna om detta då de ofta överlever eventuella halvalvsbarn.

Att barnen löper stor risk att dö innan sin alviska förälder och det faktum att ätten tar slut med halvalven gör att många alver är tveksamma att bilda familj med människor.

Sjukdomar och åldrande

Alver är inte helt immuna mot sjukdomar, men de är mycket resistenta mot dem och har goda kunskaper i läkekonst. Naturliga sjukdomar är mycket sällan ett allvarligt problem för dem. Thules alver lever runt 500-600 år i nuläget. Vissa blir äldre men åldrar över 630 är mycket ovanligt. Fragment av dokument från Belimath och legender tyder på att alverna tidigare har haft mycket längre livslängder. De dör inte av ålderdomssvaghet i vanlig mening, utan tenderar snarare att plötsligt ge upp andan – somliga verkar också försvinna mystiskt.

 

Utseende

Alver är till det yttre mycket lika människor. Människor som mött alver förundras ofta över deras sällsamma skönhet, men detta intryck är något mer komplicerat än det ser ut – även om många alver är synnerligen bildsköna med mänskliga mått mätt är inte alla det; alvernas "skönhet" sitter inte helt i deras fysiska utseende och anletsdrag utan lika mycket i den märkliga utstrålning som vilar över dem. Ett sekundärt drag som skiljer alver från människor är att deras öron är spetsiga, öronens längd varierar från alv till alv.

Till storlek och kroppsbyggnad liknar alver människor och varierar nästan lika mycket som dessa. Speciellt alverna i norra Thule är ofta starka och seniga. Hår-, hud- och ögonfärg varierar också avsevärt, och stora skillnader kan förekomma även bland nära släktingar. Ett utmärkande drag för Terra Cognitas alver är att de har skäggväxt, och speciellt äldre alver bär ofta skägg (dock alltid välansade).