Utskriftsvänlig sida

Dräktskick: Vildfolket


Allmänt

Material: Kläder tillverkas i första hand av läder och päls, i andra hand av grova linne- och ylletyger som man vanligtvis bytt till sig från de bofasta (stamfolket väver inte tyg själva).

Färger: Skinn-, päls- och läderkläderna har oftast sina naturliga färger men kan ibland vara färgade. Stamfolket känner till växtfärgning och färgar gärna de tyger de byter till sig.

Tillverkning och utsmyckning: Kläderna är på det hela taget mycket enkelt utformade, skurna i få stycken efter enkla linjer eller, om det inte varit möjligt, hopskarvade av flera mindre. Ibland gör man en dygd av nödvändigheten och skarvar ihop t ex många läderbitar i olika nyanser för att få en “lapptäckeseffekt”.

 

Dräkten

Stamfolkets klädedräkt är inspirerad från flera håll: dels europeisk sten- och bronsålder, dels nordamerikanska indianer.

Det finns ingen inbyggd genomgående skillnad på mans- och kvinnodräkt; både män och kvinnor kan bära såväl byxor som kjolar och tunikor.

Underkläder: Närmast kroppen bär man i mån av tillgång underkläder av tyg. Den enklaste formen är ett ländkläde av indianmodell, i princip ett långt rektangulärt styckte tyg (eller mjukt skinn) som läggs mellan benen, fästs i och sedan hänger över ett rep eller bälte runt midjan. De som bär byxor föredrar brokor av liknande modeller som de bofasta använder, alltså enkla luftiga byxor som närmast påminner om boxershorts.

Somliga bär också en skjorta eller särk av linne närmast kroppen, men det är långtifrån allmänt förekommande.

Livplagg: Vad gäller livplagg finns flera alternativ. Somliga bär ett enkelt ärmlöst livstycke, oftast i läder, som kan gå ned till midjan eller sluta strax nedanför revbenen. Annars förekommer kjortlar och tunikor i olika varianter. De kan likna modellerna som används av de bofasta, men är oftast kortärmade eller ärmlösa; det förekommer också enkla rörformade kjortlar utan axelstycke, som bärs omlott och hålls ihop med ett bälte och en rem över axeln. Enkla västar i päls eller läder är också vanliga.

Benkläder: Även här finns flera varianter att välja på. Långbyxor förekommer, liksom hosor och benkläder som bärs i kombination med ett ländkläde. Likaså används kjolar, både korta och långa, av både kvinnor och män.  Den enklaste formen av kjol är helt enkelt en cylinder som hålls ihop med ett skärp. “Hosor” eller sockor av päls som hålls fast med benlindor bärs ofta på vaderna i kallt väder.

Ytterplagg: Det typiska ytterplagget för kallt väder är ponchon, ett stort fyrkantigt stycke tyg, läder eller skinn med hål för huvudet. Ponchon kan också tillverkas av flätat gräs. Vanliga mantlar förekommer inte bland stamfolket.

Skodon: De flesta bär mjuka, platta skor. Grövre skor, kängor eller stövlar används i terräng.

Huvudbonad: Huvudbonader är ovanliga bland stamfolket, utom pannband, men enkla pälsmössor förekommer. Däremot är håruppsättningar vanliga, liksom prydnader med fjädrar eller färgade band som flätas eller knyts in i håret.

Smycken och prydnader: Smycken av olika slag bärs gärna. De är oftast i ben, sten, trä, bärnsten eller läder – metallsmycken är ovanliga, men förekommer då och då. Tänder och klor från djur är ofta beståndsdelar i smycken, antingen som hängsmycken i sig själva eller kanske som kantning på ett annat plagg.

Ansiktsmålningar: Man målar sig alltid i ansiktet; det är en del av dräkten och lika viktigt som kläderna. (Permanenta tatueringar?) Ansiktsmålningen kan skifta från dag till dag. Man kan också måla symboler och tecken på t ex bara armar eller ben. Älg- och Björnstammen använder i första hand röd färg för ansikts- och kroppsmålningar.

Solstammarna - teckningar och foton (klicka på bilderna för förstoring)


Skymningsstammen

Skymningsstammen, de margholiska vildmännen, klär sig ungefär som sina västliga släktingar. Några egenheter är dock speciella och noteras här:

Ansikts- och kroppsmålning: Svart, Skugghjärtas heliga färg, dominerar helt. Åtminstone alla krigare och shamaner bär Hans märke, det sexarmade korset (Stamfolkets tecken för "dött träd") målat i svart över ansiktet.

Smycken: Förutom vad som räknats upp ovan är Skymningsstammens krigare förtjusta i att bära troféer från fällda fiender - t ex tänder, hårflätor eller t o m öron - som smycken och amuletter.

Skymningsstammen - teckningar och foton (klicka på bilderna för förstoring)