Tid: 24-26 februari 2006. Lajvet börjar på fredag kväll.
Theo | Hoffa |
Plats: Ekbackens scoutstuga med omnejd, utanför Uppsala.
Kostnader: Upp till 300:- (inklusive mat). Kan komma att sänkas.
Deltagarantal: Begränsat till högst ca 50-60.
Arrangörer: Theo Axner och Henrik "Hoffa" Hoffström.
Vinter, Ljusets År 1143. Femton månader har gått sedan Alliansen vann sin största seger hittills över Fursten vid Geda. Furstendömet Margholien befinner sig nu för första gången på defensiven, men Fursten är ännu stark och slutet på kriget tycks avlägset.
Än en gång drar det ihop sig till Väktarnatten, Terra Cognitas stora vinterfest. Vi befinner oss vid värdshuset Lyktgubben, inte långt från Örnevall i västra Sunnanslätt. Här gör sig värdfolket enligt traditionen beredda att hålla Väktarnattsvard - det förhållandevis anspråkslösa kalaset kvällen före - för dem som av olika skäl befinner sig på resande fot till och med dessa heliga dagar.
Väktarnatten är en betydande årsfest i Thule – inte minst det mindre kalaset dagen före, då de fattiga drar runt i bygderna och sjunger och spelar för mat och dryck, och då man dricker den traditionella skålen för gott år och fred. Det är en bön som har en särskild vikt i de onda tider Thule nu befinner sig i, med det krig som förhärjat länderna, som kastar en tung slagskugga även över det lindrigt drabbade Sunnanslätt.
Inte ens i vanliga fall är Väktarnatten heller enbart en ljusets och trevnadens tid. Det är också de dödas natt, då de som dött våldsamt eller av andra skäl inte får vila i frid drar omkring på jorden och hemsöker sina gamla fränder. Dessa och många andra vidskepelser gör att skräcken aldrig är långt borta ens vid varma eldstäder och dignande bord.
Det kan hur som helst tänkas bli en både spännande och lärorik Väktarnatt vid Lyktgubben. En av traditionerna kring festen gäller att berätta goda - och helst sanna - historier, och det kommer att visa sig att många av gästerna har varit med om märkliga ting, stora och små, under åren av krig, och har mycket att berätta om sina äventyr. Den som lyssnar kan hoppas på berättelser och ögonvittnesskildringar om hur Geda belägrades och undsattes i sista stund, om dvärgarnas strider mot trollen i norr och två konungars hjältedöd, om drakar och vålnader, trolldom och oknytt, våldsamma fejder i Gotmar, sökandet efter den vise Kalin, räder in i Furstens egna domäner och resor till världens bortersta hörn.
En annan sak som kommer att visa sig är att äventyr inte bara hör hemma i det förgångna och långt borta, utan de kan inträffa när man minst anar det. Det är mer i görningen omkring Lyktgubben än vad som först möter ögat...
Väktarnattssagor kommer att utspelas på och omkring Ekbackens scoutstuga nordost om Uppsala helgen den 24-26 februari 2006. Lajvet kommer att börja på fredagkvällen och avslutas preliminärt på söndag morgon. (En mer exakt tidsplanering följer längre fram.) Övernattning sker inlajv i stugan - eller utomhus för den som verkligen vill. ;-) Eftersom lajvet utspelas vid ett värdshus där gäster kommer och går finns det också möjlighet att delta under en mindre del av tiden.
Området omfattar en stuga med omgivningar samt en hel del vacker och ostörd skog.
Mat och (alkoholfri) dryck för helgen ingår i deltagaravgiften. Då lokalen är relativt dyr blir deltagaravgiften något högre än vanligt, troligen uppåt 300:-. Om vi får ett bidrag vi kommer att söka från Sverok kommer avgiften att sänkas.
De flesta roller kommer att ha anledning att äta på värdshuset; övriga kommer naturligtvis att få deltagaravgiften sänkt.
Avgiften täcker i övrigt lokalhyra, rekvisita och transporter.Väktarnattssagor är en epilog till Andra "Boken" i Thule-kampanjen, som slutade med Alliansens seger vid Geda, och samtidigt en prolog till Tredje Boken som kommer att dras igång på allvar med ett lajv nästa år. Ett huvudsyfte med lajvet är att gestalta de stora episka händelser som skakat Thule, och för den delen många mindre, ur det lilla perspektivet: så som de uppfattats av de individer som bevittnat dem och som får dem återberättade för sig. Många av de stora händelserna har inte gestaltats på lajv, och vår tanke är därför att låta dem bli åtminstone delvis "spelade" och levandegjorda genom att låta roller som bevittnat dem berätta om dem. Genom detta hoppas vi i sin tur knyta ihop gamla trådar och lyfta fram bortglömda historier i ljuset.
Samtidigt är lajvet tänkt att bjuda på äventyrliga och rentav strapatsrika inslag för dem som vill. Det kommer att finnas flera trådar att nysta i för dem som vill ha mycket att göra. De här inslagen kan vi inte säga så mycket öppet om ännu, men det kommer tydligare information framöver.
Rollerna på lajvet kan konventionellt beskrivas som att de ingår i någon av följande huvudgrupperingar:
Det finns i många fall möjlighet att återupprepa någon roll man tidigare spelat i kampanjen, så länge rollen rimligtvis kan tänkas dyka upp här och det passar in - hör av dig om du är intresserad av det. Det kommer dock inte att finnas med några alltför högt uppsatta roller på lajvet. Väktarnattssagor kommer att vara ett lajv som i mångt och mycket handlar om det enkla folket i Thule.
Ett annat sätt att se på listan över önskade roller är att vi söker karaktärer som varit med om någon av de många händelser som utspelats under kriget i Thule och som vi hoppas levandegöra genom berättelserna på det här lajvet. För att ge några exempel ser vi gärna roller som varit med om:
Det är naturligtvis inte obligatoriskt att din roll ska ha varit med om någon stor händelse, men vi vill som sagt ha rätt många roller som har det.
För den som inte är så väl insatt i Thule-kampanjen och dess historia kan det förstås vara svårt att hitta något lämpligt. I så fall hjälper vi naturligtvis gärna till med förslag hör av dig i så fall.
Väktarnattssagor arrangeras av Henrik Hoffström och Theo Axner, och första anmälan gör man genom att kontakta någondera arrangören.