Utskriftsvänlig sida

När vinden vände

Ett lajv i Thule-kampanjen: Bok III, Kapitel IV

Theo
Frida
theo_axner
[at] yahoo.se
frida_pihl84
[at] hotmail.com

Ytterst preliminär information

Tid: Preliminärt 15-18 september 2011.

Plats: Preliminärt Härskarringens gamla område utanför Ludvika (också använt på Granland 2010 och Krigshjärta 2).

Kostnader: Inte spikat, men överkomliga.

Deltagarantal: Upp till ca 80-100.

Huvudarrangörer: Theo Axner och Frida Pihl.


Vårt hem är befriat nu. Fursten har dragit tillbaka sina styrkor från våra byar som han ockuperat och förtryckt i snart tio års tid. Men det som hänt, det som vi gjort, kommer aldrig att lämna oss. Vi är fria… vad händer nu?


Bakgrund och upplägg

Norra Gedanien, i början av hösten 1148. De här delarna av Gedanien har legat under Furstlig ockupation sedan kriget började för nästan tio år sedan, men under den senaste tiden har de Furstliga tvingats dra sig tillbaka på en del ställen och ge upp mark. Lajvet utspelas i och omkring en av de byar som helt nyligen befriats från Furstens ok, och där nu också en allierad truppstyrka, avdelad från en större här, förlagts.

En seger har vunnits, men det är inte slutet på historien utan början på en ny. Tio år är en lång tid och många har levt nästan ett halvt liv, eller mer, under Furstligt styre. Vad händer i byn och vilka konflikter kommer att komma upp till ytan när den ska bli gedansk på nytt? Vem är lojal mot vem?

Dessutom är det Furstliga hotet inte försvunnet - det är inte ens särskilt långt borta. En fientlig utpost finns kvar inte långt från byn och måste oskadliggöras innan befrielsen är ett säkert faktum.

Under lajvet måste dels det militära hotet från den Furstliga eftertruppen åtgärdas, dels byns oklara politiska status redas ut. Till skillnad från på många lajv kommer de bofasta inte att vara hjälplösa offer utan ha en aktiv och dynamisk roll att spela i dessa intriger. Bygden har också varit ett näste för lokal motståndsverksamhet som säkerligen bidrog till att den nu blev omöjlig för de Furstliga att hålla kvar, och bönderna kan alltså med viss rätt hävda att de dragit en stor - kanske avgörande - del av lasset för sin egen befrielse.


Mål och visioner

När vinden vände är ett lajv med tunga inslag av såväl action/äventyr - i konflikten mellan de allierade, de bofasta och den Furstliga eftertruppen - och stämnings- och byspel. Bland de ambitioner vi har med lajvet kan nämnas:


Praktiska ramar

Lajvet kommer att utspelas på Härskarringens gamla område utanför Ludvika, som tidigare använts i bl a Falby-kampanjen, på Granland 2010 och Krigshjärta 2. Området har en liten by med timrade hus och ett antal fältbefästningar som kommer att representera aktiva eller tillfälligt övergivna Furstliga utposter. Mycket av det militära scenariot kommer att kretsa kring kampen om befästningarna.

Tidsmässigt räknar vi med att lajvet löper över en långhelg - man bör vara på plats på torsdag kväll och själva spelet startar fredag morgon. Det kommer att vara möjligt att delta kortare tid för de som t ex bara kan delta under den egentliga helgen.


Roller

Rollerna på lajvet kommer att ingå i någon av följande huvudgrupperingar. De kommer att beskrivas mycket mer ingående i kommande utskick.

 

Bofasta

Bofasta i trakten. Huvuddelen av dessa bör vara bosatta i den här byn, men man kan tänka sig några på besök från grannbyar och liknande – särskilt släktingar till folk bosatta här. Byn är ganska liten och omfattar kanske 3-5 hushåll.

De bofasta är en blandning av folk som bott här i generationer och mer nyinflyttade. Byns sammansättning har säkert förändrats under den Furstliga tiden; någon familj kan ha skickats bort och andra flyttat in istället. Kanske har rentav någon margholisk eller talvisk familj fått en gård här?

En annan skillnad mellan hushållen är vilken status de haft. Före ockupationen var bönderna antingen självägande skattebönder eller landbor (arrendatorer) under någon storman, troligen förekom båda fallen i den här byn. Denna skillnad innebar dock inte en särskilt stor skillnad i social status. Under Fursten har det däremot blivit en skarpt definierad gräns mellan de som gjorts till livegna och de som favoriserats och fått köpa sig fria, och nya ojämlikheter på delvis andra "ledder" än tidigare har uppstått. Somliga har varit aktiva i det hemliga motståndet mot Fursten, andra har fått förmåner genom samarbete med ockupationsmakten, åter andra har bara legat lågt för att överleva.

 

Allierade

Nästa huvudgrupp är den lilla allierade styrka, avdelad från en större, som förlagts här. Den utgörs huvudsakligen av soldater och supportpersonal. Styrkan är huvudsakligen gedansk men bör innehålla inslag från andra länder eller folk också. Den kan till exempel tänkas bestå av:

 

De Furstliga

Den Furstliga eftertruppen är en huvudsakligen militär gruppering sammansatt av legionärer och auxilia av olika slag. Den behöver hålla sina positioner ytterligare en tid och har därför grävt ned sig så gott den kan i sina fältbefästningar. De Furstliga är troligen inte starka nog för ett samlat motanfall mot byn, men mindre räder, spaning, fritagningsförsök etcetera är troliga.

Enstaka mer specialiserade roller är också tänkbara här, kontakta arrangörerna om du är intresserad av detta.

 

Mindre grupper

Utöver dessa huvudgrupper kan flera mindre grupper och enstaka roller tänkas dyka upp. Så till exempel: