Furstens återkomst

Tills för inte alltför länge sedan var Strand en livfull men relativt obetydlig fiskeby vid Högsjön i Nedomskog, den södra delen av Margholien. Området tillhörde Gedanien men i praktiken var den lokala adeln tämligen fri att själva styra sina besittningar.

När Fursten etablerade sig i Margholien år 1135 (Högälvens lås utspelar sig år 1152, 17 år senare) gjorde stora delar av den lokala adeln gemensam sak med honom; de som valde att göra motstånd fördrevs från sina besittningar. När han år 1137 officiellt utropade furstendömet Margholien ledde detta förstås till stor misstänksamhet och fiendskap från grannländerna, inte minst då det redan då gick rykten om att han var den uråldrige häxmästaren Gholan som återvänt.

Strandsfördraget

Med hal diplomati kunde dock Fursten undgå grannländernas fiendskap. Ett avgörande led i detta var att han förkunnade sin intention att bygga upp Strand till en viktig handelsstad vars läge nära grannländerna skulle komma dessa till god nytta, och kalla till diplomatiska förhandlingar vid den spirande handelsplatsen i augusti 1137. Där slöts det sedermera famösa Strandsfördraget, där Fursten mäklade fred med sina grannar och utmålade sig själv som en god, upplyst och fredsälskande härskare. Bland annat avtalades byggandet av ett universitet i Strand som även skulle komma grannländerna till godo, anläggandet av vägar för att stärka handelsgemenskapen, förmånliga handelsvillkor samt en gemensam ljushärnad till Talvala. Mot att allt land som erövrades under denna ljushärnad skulle tillfalla Gedanien så accepterade man också att Strand och resten av Nedomskog föll i Furstens ägo.

Efter Strandsfördraget växte Strand avsevärt, Fursten lade stora resurser på att etablera platsen som en viktig centralort för handel och administration. Många flyttade dit från Margholiens inland, lockade av löften om lukrativ handel och en trygg tillvaro innanför den ringmur som nu börjat byggas runt staden. Det var också en del som kom från grannländerna för att bosätta sig där; allt från skickliga hantverkare som lovades förmånliga avtal till personer med ett ljusskyggt förflutet som såg en möjlighet att undkomma oönskad uppmärksamhet.

Strand under kriget

Två år efter Strandsfördraget, kort efter att den överenskomna ljushärnaden mot Talvala avseglat, visade Fursten att fördraget inte varit mer än ett bländverk och invaderade sina grannländer. Strand var då en viktig utgångspunkt för de anfallande arméerna och under kriget som följde kom staden att få en avsevärt större militär prägel. Även Vakande Ögat, Furstens hemliga polis, och Rödkåporna har etablerat en närvaro där.

Högälvens lås utspelar sig är Strand en viktig stad både politiskt och militärt. Soldater förlagda i och vid staden har under kriget blivit en mycket vanlig företeelse, ofta på väg ut i nya offensiver eller för att förstärka furstliga garnisoner; sedan nästan hela norra Gedanien återtogs av Alliansen mot Fursten år 1148 har detta dock minskat kraftigt och istället har själva stadens försvar förstärkts.

Eftersom staden är uteslutande byggd i furstlig regi är den furstliga administrationen en mer naturlig del av den än i många andra orter i Furstendömet. Då det nu gått nästan 15 år sedan Strandsfördraget och 13 år sedan krigsutbrottet är det en betydande del av stadens yngre befolkning som inte känner till något annat än att tillhöra Furstendömet. De äldres berättelser om en annorlunda tillvaro kan för dessa verka abstrakt; en stad i krig, vaktad av svartklädda legionärer med furstekorset och med rödklädda blodsmagiker vandrandes på dess gator är den enda tillvaro de känner till.