Emblem, symboler och heraldik i Furstendömet

Theo Axner, 2002


Heraldiken i Furstendömet skiljer sig en hel del från bruket i grannrikena. Den viktigaste skillnaden är att personlig heraldik i princip inte existerar. Emblem och vapen betecknar i stället för det mesta institutioner eller organisationer. Det förekommer personliga sigill och symboler, men dessa betecknar en enskild individ och inte hans släkt.

Den grundläggande, och ständigt återkommande, symbolen i Furstendömet är Furstens eget emblem, ett sexuddigt kors. Det är inte strikt definierat i heraldiska färger, men är normalt vitt (silver) på svart botten. Det är en gemensam symbol som kan bäras av alla Furstetjänare, och svarta armbindlar med ett vitt Furstekors är som tidigare nämnts mycket vanligt förekommande, speciellt inom Ministeriet.


Militär heraldik

Den mest utvecklade heraldiken finns inom Legionerna, där enheterna och deras fälttecken kodifieras med ett nummersystem (I=rött; II=blått; III=grönt; IV=vitt; etc). Den grundläggande heraldiska smyckningen av sköldar och vapenskjortor är som sagt genomgående: svart med ett Furstekors i vitt (litet och över hjärtat på vapenskjorta, stort på sköld). I korsets mitt är legionsnumret anbringat i svart. Sköldarna pryds dessutom ofta av en smal bård i legionens färg; detta är dock inte konsekvent genomfört i alla förband.

Färgsystemet återkommer i banér. Varje enhet har en färgkombination baserad på sina moderenheters nummer. Första kompaniet i tredje bataljonen i fjärde Legionen har t ex en fana styckad (diagonalt delad) i grönt och rött omgiven av en vit bård. Regementen, bataljoner och kompanier har dessutom ofta egna symboler som anbringas i svart på fanan. 

Varje legion har ett eget symboldjur. Detta förekommer inte som ett motiv på fanor och sköldar, utom på legionens eget standar där det utgör en förgylld topp på standarpålen (ungefär som de romerska örnarna). Symboldjuren är en korp för I. Legionen, en orm för II., en hund för III. och ett vildsvin för IV. Djuren fungerar också som en symbol för respektive general.

Auxiliaenheterna har inte fullt så utvecklade system. Enskilda bataljoner eller kompanier kan ha egna symboler eller färger som kombineras med Furstens på fanor, men det är inte så systematiskt genomfört. Vissa särskilda enheter har dock välkända emblem. Järnnäveorchernas förband bär Furstekorset överlagt med en knytnäve av järn på sköldar och banér, och Transportbrigaden (se Administrationen) har det överlagt med ett vagnshjul så att korsarmarna bildar ekrar. På samma sätt bär Svartstenslegionen (den rörliga elitreserven) och Domedagsgardet (Furstens livvakt) korset överlagt med en dödskalle.


Övriga emblem

De andra grenarna av Hierarkin har också symboler och emblem, ibland men oftast inte med heraldiskt definierad färgsättning. Några symboler:

Ministeriets symbol är, vid sidan om det sexuddiga Furstekorset, en rovfågelsklo som griper om ett guldklot (egentligen ett mynt).

Vakande Ögat har, naturligt nog, ett öppet öga.

Kollegiet, Furstens ”magikergille”, har en liksidig triangel innesluten i en dubbel cirkel (en traditionell arcurisk symbol) med triangelns spets nedåt.

Rödkåporna har inget emblem utöver det som deras röda dräkter kan sägas innebära. Om de bär några symboler i övrigt är det oftast enkla Furstekors.

Utöver dessa har, som sagt, många enskilda tjänstemän och officerare personliga symboler, som används i sigill och liknande.