Västra Thule domineras politiskt av de något efterblivna kungarikena Gautrike, Ostland och Vestland, men omfattar flera s k folkland. Dessa utgjorde tidigare självständiga småkungariken. Kungarikena omfattar följande land.
Gautrike: Gautrike, Ranland
Ostland: Valdmark, Raedhemark, Thyde
Vestland: Hugiland, Rondheland, Hun, Frosta
Nifelheim är en samlande benämning på de sju nifelska folklanden, som för närvarande är enade under en och samma kung. Enandet har gått gradvis. För någon generation sedan var Thyde, Hun och Frosta självständiga. Vestland och Ostland befinner sig i personalunion, dvs Guttorm är kung över båda rikena. Nifelheim kan också användas för att referera till denna union.
Regent: Drottning Yrja Ellasdotter
Lyder under: -
Det egentliga Gautrikes kärnland är det bördiga låglandet, en labyrint av kullar, dalgångar och branta raviner mellan Storsjöarna och Gnipaälven. I de större dalgångarna ligger sjöar och havsvikar. Det ojämna slättlandet är rik och bördig mark.
Det egentliga Gautrike har inte mycket till kust, bara ett stycke kring Gnipahamn.
Regent: Jarl Erling Nidbjorgsson
Lyder under: Drottning Yrja
Det mesta av kustlandet mot Västerhavet tillhör Ranland, som förr var ett eget kungarike men sedan erövrats av Ostland och Gautrike i tur och ordning. Ranerna är dock inte heller så framstående handelsmän och sjöfarare utan lever främst på fiske och jordbruk. Landet har ofta härjats av krig i egenskap av gränsland.
Ranland är ett av de äldre Ljustrogna fästena i västra Thule, och landsändan befann sig i öppet uppror mot den hedniske kung Grimer. Kung Guttorm av Nifelheim lär ha stått i begrepp att utnyttja tillfället till att på nytt lägga beslag på Ranland, men drottning Yrjas tillträde har än så länge återfört jarl Erling till hennes sida.
Regent: Kung Guttorm
Lyder under: -
Valdmark är kärnlandet i kungariket Ostland och kung Guttorms hemland. Det är det av folklanden i Nifelheim som haft mest kontakt och handelsutbyte med länderna söderut – främst Altirien och Merovia. Valdmark var det första av de nifelska folklanden där Ljusets lära fick fotfäste. Landet är rikt tack vare bördig jord och goda handelsinkomster.
Regent: Lagkvinna Osk Sveinsdotter
Lyder under: Kung Guttorm
Inlandet nordost om Valdmark bebos av talrika fria bönder; det finns inga stormän att tala om där, men landet har lytt under Ostland länge. Landet är kärvt med steniga dalar och skog. Bönderna är till stora delar hedningar fortfarande.
Regent: Jarl Eid Solmundsson
Lyder under: Kung Guttorm
Thyde var tidigare ett självständigt småkungarike men absorberades i Ostland för en tid sedan. Kustlandet är ganska bördigt och tillåter jordbruk.
Regent: Prinsessan Gyrid
Lyder under: Kung Guttorm
Kungarna av Hugiland blev förr rika och mäktiga genom sina plundringståg, men tiderna har blivit sämre för sådant nu. Hugerna anses dock som några av Thules bästa sjöfarare och många handels- och upptäcktsresor utgår fortfarande från Bjornsund, den enda större staden. Hugiland och Rondheland har tillsammans utgjort kungariket Vestland länge, och landen har i många generationer varit förenade av starka blodsband. Denna tradition har bevarats: prinsessan Gyrid är kung Guttorms yngre syster.
Regent: Kung Guttorm
Rondheland är som sagt något av ett syskonland till Hugiland och de har mycket gemensamt. Kungens hov i Rondheland ligger ovanligt djupt inne i landet, innanför den djupaste fjorden. Det är ett vidskepligt land: det sägs att bergspassen på landvägen mellan Rondheland och Thyde hemsöks av gastar, och bergen lär vara rika på huldror och underjordiska.
Regent: Lagman Hrapp Gamle
Lyder under: Kung Guttorm
Ett litet, stenigt och fattigt folkland som bebos av fattiga fiskare. Fisket är
gott, men befolkningen hemsöks av sjukdomar.
Regent: Drott Eyvindr Styrmirsson
Lyder under: Kung Guttorm
Frosta har varit rikt och självständigt länge och har bara nätt och jämnt fogats in i kungariket Vestland och vidare in i Nifelheim. Eyvindr är den av kungens underlydande som har starkast ställning, men Frosta har i sin tur ganska starka ”demokratiska” traditioner – drotten styr med råd av stormännen, och de fria bönderna har rätt att kalla till ett särskilt storting för att diskutera olika frågor. Normalt följer även stormännen och drotten Tingets vilja. Man har goda handelsrelationer med dvärgarna i Steinheim (som ligger rakt öster om Frosta), och nordliga nomader lever på fiske längre upp längs kusten.