Legender

bland Björnstammen

Karl Ytterberg


Svartjärv

När hungern stod för dörren och jägarna kom hem tomhänta kunde Björnstammen alltid förlita sig på Svartjärvs jaktlycka. Det finns många historier om denne nu bortgångne legendariska jägare. Om oro för svält är stor hörs alltid historier om Svartjärvs makalös jaktlycka. Han är numera en symbol för hopp i stammen. En berättelse om Svartjärv lättar upp stämningen och ingjuter hopp om framtiden, blotta tanken på honom sägs öka jaktlyckan och fyller tomrummet i magen.

 

 

Sol

Det finns många berättelser om Sol. Den tämligen unga shamanen som dansat i ljuset av modersols värmande strålar. De flesta i Björnstammen har troligtvis stött på honom, eller sett honom någon gång. Han har lett bojrituler, sett igenom Älst, vandrat med alver och dvärgar. Många är hans äventyr och få har sett honom längre stunder de senaste åren. Det finns många i björnstammen som sätter sitt hopp till Sol men även de som som räds hans ord om förändring och de utbölingar och varelser hans ackompanjerar. Men han är långt borta nu och hoppet om att han skall återvända till stammen inom kort är vagt.

 

Honungsblomma

Den fagraste stamkvinnan som någonsin levat. Björnstammens kvinnor kan säkerligen berätta en eller flera historier om denna mirakulösa kvinna. Kanske har ni hört när hon ensam fångade Storkäft, den farligaste av Björnar? Eller när hon med sin list lurade ned en hel hopp av Orcher i Storträsket? Historierna lever kvar och hon är varje kvinnas stora inspirationskälla. Det är högst sannolikt att männen ignorerar dessa berättelser och skruvar på sig i obehag. För finns det någon så omtalad man i Björnstammen?

Detta är bara några få av de legender som figurerar i Björnstammen och de omnämnda dåden de omtalade personerna har uträttat är få. Det finns givetvis mer att berätta om dem och allt är säkerligen sant. ;o)