Trohet och frändskap

- Drottningabröllop i Gautrike

Krönikan om Margholerskogens Öde

Bok II, Mellanspel VI

Tid: 29 maj 2004.

Plats: Danmarks bygdegård, utanför Uppsala.

Kostnader: Inte bestämt ännu, men överkomliga. Troligen omkring 150:- inklusive mat.

Deltagarantal: Begränsat till högst ca 70.

Huvudarrangör: Theo Axner, theo.axner@home.se, med hjälp av diverse andra (creditslista följer...).

Upplägg

Sommaren, Ljusets År 1142. Medan kriget mellan Fursten av Margholien och de Norra Kungarikena rasar vidare i norr bereder sig två nyblivna härskare i södra Thule att sluta ett fastare förbund. Det stundar till bröllop mellan drottning Yrja av Gautrike och riddar Markulf, riksföreståndare av Gotmar.

 

Båda härskarna har kommit till makten under stormiga och dramatiska förhållanden, och båda rikena har med nöd och näppe undgått att på nytt störtas i blodiga inbördeskrig. Markulf, som tills för några år sedan var i landsflykt, grep makten efter att drottning Ulvhild försvann, och som riksföreståndare har han till synes enat folket och svurit Fursten fiendskap. I Gautrike har den hedniske och brutale kung Grimer Prästhatare plötsligt dött, och hans dotter Yrja har förmått jarlarna att hylla sig som drottning och lovat att återupprätta kyrkans ställning. Men i båda rikena sjuder osämja under ytan, och båda har fiender. En allians och förnyelse av rikenas gamla vänskapsförbund låg nära till hands, och Markulf och Yrja trolovades högtidligt i våras. Nu har det blivit dags att slutföra föreningen.

 

Skådeplatsen är Hirdvalla, en kungsgård i östra Gautrike inte långt från Östra Storsjöns strand, där de båda regenterna och deras fränder, vänner och gäster samlas för att fira bröllopet. Det kommer att bli en så storslagen fest som de hårda och oroliga tiderna tillåter…

 

Lajvet kommer att kretsa kring bröllopet och dess tre akter: dess förberedelser, då bruden och brudgummen firas av var för sig; själva ceremonin; och – kanske framför allt – festen efteråt.

 

Visioner

Trohet och frändskap är i första hand ett stämningslajv, tänkt att gestalta en rejäl och solid bröllopsfest med en genuin känsla, samt också att för första gången ordentligt introducera Gotmar och Gautrike och deras särpräglade kulturer som miljöer (se nedan).

 

Själva bröllopsfesten är inte ämnad att bli någon stel hovtillställning utan snarare en rätt stökig och uppsluppen historia, därtill interpunkterad av alla möjliga underliga traditionella upptåg. Det kommer att prioriteras att skapa mycket underhållning kring festen, både specialiserad sådan och i form av lekar och liknande som involverar många eller alla av gästerna. Det kommer också att bli gott om tillfällen för gamla sår och agg att antingen läkas eller rivas upp på nytt, och nya band av både vänskap och fiendskap lär komma att knytas. Som man antagligen kan vänta sig när företrädare för ett dussin av Thules bråkigaste krigarsläkter råkas…

Något jag också hoppas på, men det är beroende av att jag kan dra ihop hjälp med det, är att kunna skapa mycket av personliga eller individuella spelöppningar och ”intriger”.

 

Roller

Eftersom inga lajv tidigare utspelats i Gautrike eller Gotmar, och bara en handfull spelade roller kommit därifrån, kommer nästan alla roller på lajvet att vara nya. Här följer lite preliminär information om vilka sorters roller som finns tillgängliga.

 

Brudparets följeslagare

De mest centrala gästerna förutom brudparet själva är förstås deras närmaste följeslagare. Det kan röra sig om:

-          Släktingar: Män och kvinnor av Gyltaätten (Gautrikes kungaätt) och Lejonätten (Markulfs släkt, en av de två stridande kungaätterna i Gotmar), mer eller mindre nära befryndade med endera av härskarna.

-          Ämbetsmän: jarlar, rådgivare, diplomater etc. De här rollerna ingår ofta nog i den första gruppen också.

-          Hirdmän och –kvinnor: både Markulf och Yrja har med sig en liten hedersvakt av sina mest betrodda krigare. Flera av dessa är troligen också släktingar.

-          Tjänare.

 

Stormän och –kvinnor

Andra gäster kommer från de andra mäktiga ätterna i båda rikena. Här finns ett visst utrymme att själv skapa och namnge ätter, det är inte så mycket sagt om dem hittills. I fallet Gotmar är det antagligen i första hand de ätter som stöder Markulf som hedrar hans bröllop med sin närvaro, men undantag kan nog finnas.

 

 

Kyrkfolk

Då drottningen har ett starkt stöd från kyrkan är den också väl representerad. Präster och annat kyrkfolk vi söker är t ex:

-          Den nytillträdda patriarken i Rimsgårda, Gautrikes kyrkliga överhuvud (posten har varit vakant sedan den förre patriarken mördades för några år sedan), som kommer att förrätta bröllopsceremonin.

-          Patriark Matteus av Tallvide, Gotmars främste präst.

-          Moder Ella, abbedissa av Vindhems kloster och därtill drottning Yrjas mor (en lång historia…).

-          Ytterligare gärna en handfull präster, munkar och/eller nunnor.

 

 

Lekare och musikanter

Underhållare av alla de slag är välkomna: musikanter, gycklare, skalder och annat.

 

 

Gårdsfolk

Folket på kungsgården är de som, tillsammans med drottningens följe, står som värdar och ser till att allt fungerar som det ska.

-          Drottningens bryte (förvaltare) är chef på kungsgården.

-          Husmor/far har hand om fr a köket och utfodringen av gästerna.

-          Tjänare och trälar.

 

 

Utländska gäster

Det kan möjligen också dyka upp några enstaka gäster från utlandet, t ex:

-          Kyrkliga dignitärer från något av grannländerna.

-          Företrädare för det mäktiga handelsförbundet Nordenbund.

-          Någon företrädare för Alliansen mot Fursten, som Gotmar under våren anslutit sig till.

 

Kort om länderna

Det kommer förstås att komma upp mer ingående texter om Gotmar och Gautrike på hemsidan, men här följer några korta rader om länderna för att ge en känsla för dem.

 

Gautrike

Gautrike är antagligen det mest konservativa och efterblivna riket i Thule, något som gauterna själva inte skäms för – de håller styvt på sina gamla seder. Under det sista seklet har dock Ljusets lära till slut vunnit fotfäste även här, och även andra nymodigheter börjar så sakteliga vinna insteg. Gautrike påminner närmast om en blandning av nordisk sagatid (både vendeltid och vikingar) och Sverige under 1000-talet. Landet domineras av en samling mäktiga och egensinniga ätter och deras hövdingar, och kungen är inte stort mer än den främste av jämlikar. Likväl råder en viss stabilitet i det att alla monarker de senaste seklerna hämtats ur den mäktiga och vittförgrenade Gyltaätten. Förutom stormännen består befolkningen av fria bönder och trälar. Samhället är våldsamt och envig och ättefejder är vanliga.

 

Stereotypen av en gaut är en vildsint krigare, grovhuggen och utan mycken finess, snar till både skratt och vrede och böjd att lösa alla problem med våld. Hon är djupt vidskeplig men fruktar inga jordiska fiender; hon lever till fullo i nuet, redo att dö en ärorik död när som helst. Sinnelaget präglas av en märklig blandning av fatalism och övermod. Den bilden är förstås grovt förenklad och kanske orättvis, men den saknar inte helt substans.

 

Gotmar

Gotmar har kommit längre i utvecklingen, även om det anses som efterblivet jämfört med sina grannar i norr och söder. Landet domineras liksom Gautrike av ett antal mäktiga ätter, och det senaste seklet har de två främsta ätterna, Drakarna och Lejonen, legat i en bitter fejd om kronan. Man har också på senare tid börjat anamma allt mer av den nya tidens riddarkultur och seder; faktum är att Gotmars ryttare anses bland de hårdföraste i Thule. Gotmar har lånat en del inspiration från Sverige under 1100- och början av 1200-talet.

 

Den typiske gotmariten är stolt och självständig, stridslysten men hövisk och mer förfinad än gauten. Han lyder ingen blint och sätter en ära i att klara sig själv.

 

Utskick och vidare information

Som vanligt kommer ett utskick med mer ingående information att komma när saker och ting blivit lite tydligare, och mer bakgrund kommer också att fortlöpande publiceras på hemsidan. Trohet och frändskap kommer också att få sin egen underhemsida.

 

Under tiden kan du som är intresserad gärna anmäla ditt intresse genom att höra av dig till Theo på theo.axner@home.se.