En smärre incident

Camilla Mörn


Camilla som legionär Branda på Utposten

Legionär Agnes Branda stod mitt emot den vinglande mannen som spärrade hennes väg i den mörka gränden. Hon var inte rädd. Mannen hade en gång varit stor och kraffull, men nu var han gammal och uppenbarligen full. Trasorna på hans kropp luktade urin och svett.

“Du kommer inte ihåg mej, eller hur?” mumlade fyllot och sträckte sin smutsiga hand mot henne.

Branda slog undan handen, vad intresserade det henne ifall dom hade setts förr. Hon funderade på ifall hon skulle sparka bort benen under kroppen på honom så att han skulle förstå att inte spärra vägen för en legionär, men dömde det inte värt besväret utan knuffade mannen bara åt sidan och steg förbi.

“Kommer du inte ihåg Fors Gård?” sade mannen, plötsligt med tydligt tal och darrande men klar röst.

Branda stannade. Visst kom hon ihåg gården vid Fors. Hon vände sig om och tittade mannen i ansiktet. Nu mindes hon. Bonden med de tre döttrarna. Hon hade varit med och arresterat de tre kvinnorna, och bondens fru hade de tagit med i farten. Han hade stått bunden vid staketet vid ladugården och skrikit och vrålat efter truppen då de marscherat iväg med kvinnorna mellan sig.

“Ta mej istället!” hade han skrikit, “Ta inte Kari, släpp Kari, jag ber er!”

Hans fru hade dött av hjärtsvikt bara tre timmar in på marschen till uppsamlinglägret.

“Ni lämnade Kari i diket som om hennes kropp varit skräp,” sa mannen som en gång varit bonde på Fors Gård. “Hon sa alltid att hon ville begravas med värdighet när hennes tid kom”.

Branda kände att det hettade till i hennes kinder. Kvinnans döttrar hade bett att få begrava henne, men det hade inte funnits tid.  

Mannen stod och stirrade på henne utan att röra en endaste muskel. Han stod som förstenad. Uppenbarligen hade han förlorat sin gård och gått ner sig i spriten, tänkte Branda. Det var ett under att han inte arresterats för lösdriveri för länge sedan.

Han såg så ynklig ut där han stod, den en gång så store mannen verkade ha krympt till halva sin storlek.  

 

“Jag beklagar,” sa Branda. Hon visste inte varför hon sa det. Andra människor hade mött värre öden än denna man. Men han verkade så sorgsen.

Hon vände sig om och gick mot grändens utgång. Alla har vi våra öden att bära och gubben har mött sitt, tänkte hon.

 

Ett ljud! Ett skarpt och hastigt hasande! Branda vände sig blixtsnabbt om och såg mannen störta emot henne. Framför sig höll han en kniv i sin stora näve. Han rörde sig helt tyst, endast hans tänder var blottade som för ett morrande. Han var bara ett fåtal steg ifrån henne.

För en bråkdels sekund greppade skräcken tag i  och krympte hennes hjärta till en liten och hård isbit. Sedan kom  träning och erfarenhet till sin rätt och hennes kropp rörde sig som av sig själv. Svärdet skulle hon aldrig hinna dra, det var närkamp som gällde nu. Hon drog kniven ur armskenan och tog ett steg framåt mot den anfallande mannen. Samtidigt som hon blockerade bondens tafatta hugg med sin vänstra arm stack hon med en kontrollerad rörelse sin kniv i mannens hals. Mannens momentum och tyngd hotade att kasta omkull henne, men hon svängde honom runt sig så att han föll handlöst i marken till vänster om henne medan hon endast drogs ner på knä. Han var besegrad.

Brandas hjärta slog hårt, hela kroppen pirrade med spänning. Bondens ansikte var endast några handlängder från hennes och han stirrade på henne med förvåning i blicken. Hon kunde inte slita sin blick från hans, hon satt fast som i bojor. Hans förtvivlade flämtningar efter luft blandades med s ansträngda andhämntning. Världens alla övriga ljud sjönk undan och tystnade.

Efter en evighet blev hans blick, dimmig, andningen saktade för att till slut upphöra. Han var död. För ett ögonblick trodde Branda att även hon hade slutat andas.

“Förbannade svin,” muttrade hon. “Ditt stinkande as, din äckliga råtta, du förtjänade att dö, din vidriga fegis, att vilja ha ihjäl mig med en kniv i ryggen, din skit, synd att det gick så fort!” Med en hand som skakade lätt torkade hon skin kniv på mannens tunika. “Och jag som till och med sa att jag var ledsen! Svin!”

Hon suckade, lugnet började återvända efter stridens eld. “Jag borde vetat bättre,” tänkte hon. “Man ska hålla sig till sitt och låta andra sköta sitt eget liv. Förbannade skit, jag har hans blod över halva tunikan!”

“Legionär Branda!” ropade någon från grändens utgång. Hon tittade upp och såg sergeant Vranjes avteckna sig mot fackelskenet som lyste upp bygatan. ”Vad är det som pågår?”

“Ingenting, sergeant!” svararde hon lugnt, “jag kommer!”. Hon reste sig och gick med bestämda steg mot ljuset.