Vinterporten

Ett mellanlajv i Thule-kampanjen

Preliminär information

portfarare_silhouett_utkast3_gra

Snabbfakta

 • Tid: 10-11 februari 2017. Uppdaterat!
 • Plats: Scoutstugan Ekbacken med omgivningar, utanför Uppsala. Samma ställe som Gravberget.
 • Deltagaravgift: Inte bestämd, men överkomlig.
 • Antal deltagare: Upp till ca 40-60.
 • Huvudarrangörer: Theo Axner (fiktion), Elin Dalstål (kommunikation och information), Cornelia Karlslund (logistik)
 • Logistisk hjälp: Martin Rydberg Hedén
 • Skriv- och rollhjälp, ytterligare material: John Barkestedt, Kristoffer Forslund, Jennie ”Nennen” Gahnström, Henrik ”Hoffa” Hoffström
 • Maila arrangörerna: thule.minilajv2017 [at] gmail.com

 

 

 

Lajvet i ett nötskal

Ett kort äventyrslajv med inslag av metaspel. Nyckelns Väktare och deras alviska allierade beger sig till det ockuperade Högmark för att finna Vinterporten och befria dess fångar, men de Furstliga har andra planer.

 

Bakgrund och upplägg

port_lacharilSent på hösten, Ljusets År 1151. Kriget mellan den mörke Fursten av Margholien och de allierade fria smårikena i Thule har pågått i över tio år, och det dödläge som rått de senaste åren har börjat brytas; med det ockuperade Högmark som bas har de Furstliga gått till angrepp mot alvriket Ilyrana i väster. Tack vare inre oreda i Furstens rike har dock alverna och deras mänskliga allierade fått en tids andrum.

Den fristen har man inte försuttit. Förutom att stärka sitt jordiska försvar har de allierade fortsatt och intensifierat sina magiska efterforskningar, och de har funnit nya spår. Man har fått reda på att Fursten på sin väg till herravälde fördrivit eller fängslat mäktiga väsen, som man nu hoppas kunna befria och vinna för de allierades sak. De sägs vara fängslade ”bortom Vinterporten”, men vad eller var Vinterporten är har förblivit ett mysterium – tills helt nyligen.

Nu har man nämligen funnit att Vinterporten verkar vara identisk med en av de alviska fornportarna, som tycks leda till en skuggvärld bortom tid och rum och som varit glömda i hundratals år, och även ungefär var den finns. En expedition rustas för att finna och forcera porten – men det är ett farligt uppdrag. Den befinner sig i Högmark som nu är ockuperat av Fursten, och man vet inte om den är bevakad…

* * *

Lajvet är en direkt men fristående fortsättning på Tröskeln. Det kommer att spelas i två eller tre distinkta akter med spelbrott emellan.

Första akten, fredag kväll (inomhus). En sorts prolog till lajvet. En del av expeditionen har mellanlandat i ett av partisanernas gömställen nära Vinterporten. Den här akten är frivillig att delta i men finns för de som kommer på fredagen och vill lajva lite mer. Nytt!

Andra akten, lördag dag-eftermiddag (utomhus): Äventyr i skogen. Efter många strapatser i fiendeland finner expeditionen sitt mål – men faran är inte över för det, tvärtom.

Tredje akten, lördag eftermiddag-kväll (inomhus): Vid behov metaspelar (dvs friformsrollspelar) vi slutet på uppdraget och resan hem. Detta kommer att ske inomhus och i lite mindre grupper. Observera alltså att det här momentet inte kommer att lajvas i vanlig mening. Nytt!

 

Innehåll

Vad kan man vänta sig?

 • Intriger och berättelser, stora och episka såväl som personliga, som skapas och utvecklas i samarbete med deltagarna och för handlingen framåt. Många gamla trådar kommer att komma upp och föras vidare på lajvet. Vi kommer att göra allt för att nya deltagare ska bli involverade och delaktiga i både gamla och nya speltrådar.
 • Spänning och äventyr.
 • Episka händelsekedjor som gestaltas ur flera perspektiv genom att vi byter ”scen” under lajvet. Även möten mellan de stora och små perspektiven.
 • Gåtor och mysterier att lösa för de som gillar sådant.
 • Möten och spel mellan en brokig blandning roller och grupper, med både vänskap och skav. Både kära och mindre kära återseenden.

 

Praktiska ramar

Lajvet kommer att utspelas på och omkring scoutstugan Ekbacken utanför Uppsala under helgen 10-11 februari 2018.

Sovtid samt frukost och middag på lördagen kommer att ske off. 

Akt 1 kommer att utspelas huvudsakligen inomhus och akt 2 utomhus. Under akt 2 på lördagen och spelbrottet emellan kommer inomhusområdena att vara offlajvområde.

Under akt 1 serveras mat inlajv – ta med ätdon. Vi ordnar troligen någon form av inlajvmatsäck för lunch i akt 2.

Mellan akt 2 och 3 serveras någon form av middag. Detta kommer att ske offlajv.

Efter akt 3 städar och utrymmer vi om möjligt stugan på kvällen snarare än söndag morgon. Behöver man sovplats även till söndag så kontakta oss så hittar vi en lösning gemensamt.

Mer praktisk info kommer!

 

Roller

Lajvets upplägg gör att det är möjligt att spela två olika roller i olika akter, men för många kommer det också att gå att spela samma roll lajvet igenom. En ordentlig rollista kommer så småningom, men här följer ett mycket preliminärt utkast.

 • Nyckelns Väktare, den allierade gruppering som bekämpar Fursten på magisk väg, med följeslagare.
 • Alver från Ilyrana.
 • Shamaner och andra från Solstammarna.
 • Soldater och ”civila” specialister från de allierade.
 • Enstaka representanter för mer perifera allierade, som Drakfåglarna – motståndsrörelsen i Margholien – och Parzifal av Eltz som aspirerar på Sunnanslätts krona.
 • Furstliga soldater, magiker och/eller andra specialister som B-styrka.
 • Partisaner och lokalfolk från Högmark.
 • Oknytt och andra väsen.

En stor bredd av roller från olika allierade länder och grupperingar (och även Furstliga) som spelats på tidigare lajv kommer att kunna spelas igen på Vinterporten.

Kommande evenemang

Det finns inga kommande evenemang just nu.

Arkiv