Kungariket Gedanien

Här är en summering av Gedanien och dess utgångsläge inför händelserna på Högälvens lås. Om du vill läsa mer, se Gedanien på kampanjens huvudsida.

Gedanien är ett av Alliansens kärnländer, geografiskt motsvaras det ungefär av vår världs Uppland. Dess historia börjar med Imrar den Gode, fiskarsonen som i urminnes tider tog upp kampen mot och slutligen besegrade häxkonungen Gholan den Ogudaktige (vilken många menar att nu har återuppstått som furst Gholan, den mörke härskaren över Margholien). Imrar blev sedan utropad till Gedarikets kung och Gedaniens kungahus ser sig som hans arvtagare, även om också grannländerna Arosia, Högmark och Sunnanslätt en gång var delar av detta rike.

I början av kriget drabbades Gedanien hårt, stora delar var under ockupation av de furstliga och huvudstaden Geda var nära att falla, men dessa områden har sedermera återtagits. Landet regeras av kung Imrar IX Imrarsson Falk, som dock är sängbunden efter ett slaganfall och landet styrs av riksrådet. Kronprinsessan Adriana Imrarsdotter Falk är dock en dådkraftig och inspirerande gestalt som är Alliansens mest legendariska krigshjälte.

Avsuttna gedanska riddare och följeknektar

Gedanien gör anspråk på Nedomskog, den sydliga del av Margholien som Strand ligger i. Detta då området formellt tillhörde Gedanien fram till det ökända Strandsfördraget, där en av överenskommelserna var att Fursten bytte till sig detta i utbyte mot utlovade landvinningar i Österlandet. Då Fursten sedan svek fördraget å det grövsta, menar man att överenskommelsen inte kan anses giltig och att området fortfarande tillhör Gedanien.

Gedanien bidrar med en stor och relativt välutrustad truppkontingent till den belägrande hären samt ett flertal härförare. Tillsammans med denna marscherar en mindre trupp Ahriksriddare, som dock står under eget befäl, då dessa förlänats det gedanska slottet Månhella efter att de förlorat sina egna besittningar i Österlandet.

Arkiv